Regim pentru diabet – 15 recomandari pentru o alimentatie sanatoasa

Diabetul este una dintre cele mai grave boli cronice, care afecteaza toate categoriile de varsta si pentru care nu exista tratament de vindecare, ci doar terapie medicamentoasa menita sa tina sub control evolutia bolii. In aceasta situatie, regimul in diabet este esential pentru stoparea evolutiei bolii. In fond, diabetul este o afectiune determinata nu doar de predispozitia genetica, ci si de dezechilibre ale metabolismului, cauzate de alimentatia nesanatoasa, combinata cu stil de viata dezordonat, sedentarism si consum excesiv de alimente hipercalorice si cu un continut mare de zaharuri. Asadar, respectarea drastica a unui regim alimentar in diabet nu este o simpla recomandare, ci o componenta de baza a terapiei impotriva diabetului.

Asadar, te invitam sa afli ce alimente trebuie sa contina regimul in diabet si in ce cantitati pot fi consumate acestea si care sunt regulile de baza pe care trebuie sa le respecti in regimul pentru diabet, astfel incat sa nu iti inrautateasca starea de sanatate, ci sa stopeze diabetul din evolutie. Foarte important este ca regimul alimentar sa fie insotit de programul corect de exercitii fizice care sa controleze eficient boala.

  1. Evita cat poti de mult preparatele din comert si incearca sa gatesti acasa majoritatea felurilor de mancare pe care le consumi. Chiar daca unele produse sunt promovate sub eticheta de “produs bio”, nu poti avea siguranta si controlul asupra cantitatii de ingrediente folosite (sare, zahar). Aceasta recomandare este obligatorie mai ales in cazul dulciurilor si a produselor de patisserie/cofetarie.
  2. Regimul pentru diabet trebuie sa contina cat mai multe legume si fructe proaspete. Evita sau consuma cu moderatie fructe cu un continut mare de fructoza: banane, struguri, mango, mandarine. In schimb, poti include in regimul alimentar pentru diabet fructe precum mere, caise, fructe de padure, prune, cirese, pepene rosu.
  3. Consuma zilnic lactate, insa cu un continut scazut de grasime. Fereste-te de produsele lactate din comert imbogatite cu arome de fructe sau alte astfel de adaosuri, deoarece sunt extrem de daunatoare si contin o multitudine de zaharuri rafinate. Mizeaza pe iaurt slab, lapte degresat, branza de vaci.
  4. Consuma zilnic cereale integrale – fulgi de ovaz, de grau, orez brun, paine graham. Acestea sunt bogate in fibre si iti ofera senzatie de satietate pentru mai mult timp.
  5. Consuma seminte precum fistic, nuci sau caju, deoarece reduc riscul de boli cardiovasculare. Atentie, in regimul pentru diabet acestea trebuie consumate cu moderatie si in stare naturala (fara sa fie prajite sau imbogatite cu diverse condiment), deoarece contin cantitati importante de grasimi.
  6. Consuma alimentele in stare proaspata, pentru a te bucuta de proprietatile nutritive ale acestora.
  7. Alege alimente cu un continut scazut de proteine: peste, pui fara piele, tofu, fasole.
  8. Elimina sarea din alimentatie sau redu semnificativ aportul acestui condiment. Consumul de sare favorizeaza retentia apei, bolile cardiovasculare, problemele renale si cresterea tensiunii arteriale, tulburari care asociate diabetului pot cauza numeroase complicatii.
  9. In regimul pentru diabet poti consuma unul sau doua oua maximum/saptamana. De asemenea, este recomandat sa consumi doar galbenusul, deoarece albusul este bogat in proteine.
  10. Consuma alimente bogate in calciu si alimente bogate in potasiu, precum: portocale, pomelo, spanac, broccoli, varza.
  11. In regimul pentru diabet ai voie sa consumi carne rosie de maximum doua ori pe saptamana, in portii mici.
  12. Renunta la produsele de patisserie si la cele de panificatie si limiteaza-te la consumul de paine integrala si la produse precum biscuit din ovaz, dietetici.
  13. Evita grasimile nesanatoase si rafinate si consuma-le cu moderatie pe cele sanatoase: ulei de masline sau ulei de canola.
  14. Pentru a fi eficient, regimul alimentar in diabet trebuie sa respecte schema clasica a meselor zilnice: trei mese principale si doua gustari intre ele. Ai grija sa iei ultima masa cu cel putin 3 ore inainte de somn, astfel incat organismul sa aiba timp sa proceseze hrana.
  15. Dieta alimentara recomandata in diabet trebuie sa fie completata de un program zilnic de exercitii fizice, care sa stimuleze activitatea metabolica si sa previna surplusul de greutate, deoarece, de cele mai multe ori diabetul este asociat si tulburarilor de greutate. 

Intrebarile adresate pe alte pagini ale site-ului decat cele de mai sus nu se transmit automat catre medici.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

75 de intrebari si raspunsuri

  • Florica RAUTA spune:

    Buna seara,imi curge din piciorul diabetic un lichid ca apa,de o saptamina nu se mai opreste,ud pe zi multe prosoape,sosetele,papucii. Nu stiu ce sa ma mai fac. Mii de multumiri pentru raspuns!

  • mariana spune:

    Eu si sotul meu avem amandoi diabet. De mai bine de un an am schimbat modul de a ne alimenta. Facem dieta Mozzi. Mozzi e un medic italian care a studiati mult timp,alimentele si grupurile de sange. Si a descoperit ca nu toate grupurile de sange, se nutresc cu orice aliment, si ca ex.,daca pentru gruppo 0 carnea de vitel e buna, pentru grupul a face rau.
    Gasiti torul despre Mozzi pe internet.
    Oricum vreau sa va spun,ca facem aceasta alimentatie de mai bine de un an,si ne simtim extraordinar de bine. Nici medicamente nu mai luam. Nu va pot scrie pentru ca e mult de explicat dar daca va interessata il gasiti pe YouTube sau pe google. Cw scrie in acest articol 90% e total gresit. Astfel de dieta mi-a dat si mie doctora mea si cu tot cu bulina pt diabet, glicemia nu scadea mai jos de 126,cu ,,dieta lu Mozzi” glicemia mea este oltre 90 si 110. Dar trebuie sa nu dai pe alaturi. Cate odata mai mananc o felice de torto cu crema si frisca, si creste(?)dar cate odata. Sanatate la toti.

  • Marilena B spune:

    Buna seara.In urma unor analize de rutina mi-a iesit glicemia 124.Sunt motive de ingrijorare sau as putea urma un anumit regim? Va multumesc.

  • Adrian C. spune:

    Ce trebuie să înţeleg, dacă valorile glicemiei se menţin, chiar în condiţiile tratamentului şi a unui regim lax,între 150 şi 163?

  • Rîşcan Ecaterina spune:

    De ce doctorii recomanda siropuri in caz de tuse , daca ele contin zahar ?

  • Ifrim Grigore spune:

    S-a constatat la SUMB glicemia 225 Ce am voie să mănânc și ce nu.Medicamente mi-au prescis pe care le iau.Mulţumesc

  • viorica spune:

    buna ziua , dim, ma trezesc cu glicemia 124,,,si in cursul zilei scade la 96,,,si cateodata oscileaza am vederea incetosata,credti ca am diabet?am 110 kg, dupa masa am luat din nou glicemia si am avut-o 147,,,

  • Sandru IOAN spune:

    buna,in 12 ore am baut 5 cani de ceai indulcite cu 25 de zaharine din comert;nu de la farmacie;5 pentru fiecare cana.asta fiind in a doua jumatate a zilei,in prima am mancat printre alte alimente si 300 g rahat,prajituri….a doua zi dimineata am avut glicemia 170,credeti ca am diabet sau este din cauzele mai sus mentionate.?am 44 ani.va multumesc

    • Marilena B spune:

      Buna seara.In urma unor analize de rutina mi-a iesit glicemia 124.Sunt motive de ingrijorare sau as putea urma un anumit regim? Va multumesc.

  • merticaru jinica spune:

    se poate face un inplant dentar daca am diabet de tip 2

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.