Ce trebuie sa fac daca am diabet sau prediabet ?

Nu trebuie niciodata sa uitati ca daca aveti diabet puteti duce o viata normala si activa!

  • Daca aveti diabet zaharat tip 1, pentru a supravietui, trebuie sa faceti zilnic injectii de insulina.
  • Daca aveti diabet zaharat de tip 2, uneori puteti controla boala doar cu masuri generale de schimbare a stilului de viata si alimentatie. Adesea insa, pentru un bun control metabolic sunt necesare, alaturi de dieta, medicamente antidiabetice orale sau, mai putin frecvent, insulina.

Tinta este ca glicemia sa aiba valori rezonabile: dimineata pe nemancate si inainte de mese sa fie intre 80 si 130, la 2 ore dupa masa sa nu depaseasca 180 mg/dl, iar HbA1C sa fie sub 7%.

[the_ad id=”14076″]

Cum ating obiectivul ca glicemia sa fie mentinuta cat mai aproape posibil de nivelele normale?

I. Prin modificarea stilului de viata!

Imbunatatirea stilului de viata este deosebit de importanta si reprezinta o conditie de neinlocuit pentru un bun control metabolic.

In absenta modificarii stilului de viata si alimentatiei, efectul medicamentelor este doar partial. Daca aveti diabet sau risc sa faceti in viitor diabet, trebuie sa intelegeti ca masurile generale sunt pretul, deloc piperat, platit pentru a nu dezvolta paralizii, atacuri de inima si insuficienta cardiaca, amputatii, orbire sau moarte precoce.

a) Renuntarea complet la fumat este obligatorie.

b) Combaterea sedentarismului implica efectuarea unui program de exercitii fizice moderate, cum ar fi mersul pe jos, inot, dans, mers pe bicicleta etc.

Tipul de efort si durata lui trebuie adaptate in functie de starea de sanatate individuala.

In general, exercitiul fizic trebuie sa dureze minimum 30 minute pe zi, cel putin 5 zile pe saptamana.

c) Dieta este foarte importanta si are ca obiectiv principal atingerea unei greutati normale sau macar, la persoanele supraponderale sau obeze o scadere cu minimum 7% din greutatea actuala.

Medicul dumneavoastra specialist in diabet si boli de nutritie va va recomanda o alimentatie echilibrata, adaptata la specificul individual (activitate zilnica,profesie). Veti servi alimentele permise in 5 mese pe zi (3 principale si 2 gustari intermediare), iar cantitatea de glucide va fi stabilita de medic.

In tabelul de mai jos este prezentat continutul in glucide al unor produse alimentare.

 

reg

 

II. Prin tratamentul corect al factorilor de risc cardiovascular asociati (obezitate, dislipidemie, hipertensiune arteriala, etc.)

Scopul acestor masuri este acela de a impiedica instalarea unor complicatii cardiovasculare. Programul terapeutic si „tintele“ terapeutice care trebuiesc atinse vor fi stabilite de medic.

Astfel: tensiunea arteriala va trebui sa fie atent controlata pentru a atinge valori sub 140/85 mmHg. Tensiunea arteriala trebuie controlata frecvent (este recomandabil sa o controlati la domiciliu cu tensiometrul propriu). Pentru informatii suplimentare va recomandam sa consultati si brosura „Hipertensiunea arteriala”.

[the_ad id=”14074″]Nivelul tinta al LDL depinde de categoria de risc in care va incadrati. Daca aveti diabet fara alti factori de risc (ex: hipertensiune) va incadrati in categoria de risc crescut (inalt) iar nivelul LDL-colesterolului (colesterolul „rau“) trebuie sa fie sub100 mg/dl.

Daca aveti diabet asociat cu alti factori de risc (ex: hipertensiune) si o afectare de organe determinata de diabet, inclusiv complicatii cardio-vasculare, va incadrati in categoria de risc foarte crescut, iar nivelul LDL trebuie sa fie sub 70 mg/dl. Riscul se refera la complicatii de tipul accidentului vascular cerebral, infarctului miocardic sau mortii subite.

Pentru informatii suplimentare va recomandam sa consultati si brosura „Colesterolul”.

Pe langa nivelele-tinta pentru LDL-colesterol, vor trebui luate in considerare si trigliceridele serice care trebuie scazute sub 150 mg/dl. Dieta si tratamentul pentru colesterol sunt in general suficiente pentru reducerea acestora. Pentru informatii suplimentare va recomandam sa consultati si brosura „Colesterolul“.

 

III. Prin tratamentul antidiabetic

Tendinta actuala de tratament recomanda asocierea tratamentului medicamentos masurilor generale, privind stilul de viata si alimentatie, inca de la depistarea diabetului.

Medicul dumneavoastra va stabili care dintre medicamentele pentru diabet vi se potriveste. Pe masura inaintarii in varsta, la pacientii cu diabet de tip 2 capacitatea de secretie a insulinei scade si este nevoie ca dozele de medicamente antidiabetice sa fie crescute si eventual sa se adauge si alte medicamente, din alte clase terapeutice. Aceasta este o regula generala, dar viteza de progresie este diferita de la o persoana la alta si poate fi incetinita printr-un bun control al bolii. Trebuie sa stiti ca, desi aveti diabet de tip 2, este posibil ca in evolutia bolii sa fie nevoie sa va administrati insulina pentru controlul glicemiei.

 


Intrebarile adresate pe alte pagini ale site-ului decat cele de mai sus nu se transmit automat catre medici.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

17 de intrebari si raspunsuri

  • martinov spune:

    glicemia masurata cu un glucometru acasa 5 zile la rind 127 127 124 115 128 inseamna diabet? si dupa o ora dupa masa 141

    • Daciana Toma spune:

      Masuratorile facute cu glucometru nu reprezinta un criteriu de diagnostic, dar in mod cert reprezinta un semnal de alarma care necesita clarificari. Va recomand sa consultati un medic diabetolog care va clarifica situatia Dvoastra.

  • tita bogdan spune:

    sotul meu are glicemia 135 ce trebuie sa fac sa o aduc la normal ma refer la un regim alimentar
    la fel are si colesterolul 220 si trigliceridele mari

    • Daciana Toma spune:

      Eimportant sa stiti ca recomandarile care se fac trebuie sa fie personalizate, adica adaptate greutatii personale, a tipului de activitate pe care o desfasoara persoana vizata, etc. E recomandabil sa apelati la ajutorul personalului specializat in consiliere nutritionala (medic diabetolog, nutritionisti, etc).

  • Hera spune:

    N ultimele zile adică de crăciun mi-am luat glicemia având valorile cea mai mare156 iar cea mai mică de 118 măsurătorile find făcute dimineatA mentioneZ ca sufăr de boala Wilson si am pe bunica cu diabet

    • Daciana Toma spune:

      Valorile glicemiei obtinute prin determinare cu glucometrul nu reprezinta criterii de diagnostic cert, dar valorile indicate de Dvoastra in mod clar necesita evaluari suplimentare (glicemie din sange venos, test de toleranta oral ala glucoza sau hemoglobina glicata).

  • fuiorea catalin spune:

    Buna ziua
    Este o valuare mare glicemia 130 hemoglobina glicozilata 7,8
    trigliceridele 330…ce inseamna si ce este de facut…multumesc

  • Alice Ionescu spune:

    Buna ziua. Glicemia 103.3; hemoglobina glicolizata 5.7; la 2 ore 196.6. Prediabet sau diabet…

  • Daciana Toma spune:

    Este o valoare mare, sugestiva pt diabet. Duceti URGENT fetita la diabetolog pt confirmarea/infirmarea diagnosticului (pot fi erori de recoltare, erori legate de aparat, etc)

  • Alexandra Popa spune:

    Buna ziua,
    Fetita mea de 14 ani, cu predispozitie ereditara la diabet, incepand de acum vreo doua saptamani a inceput sa-si piarda cunostinta de aprox. 2 ori pe zi. Dupa ce m-am gandit la celebrele crize de lipotimie, am luat in calcul si diabetul (desi nu prezinta niciun simptom care sa ma duca direct cu gandul la asta: nu are sete excesiva, nu face pipi mai des decat normal samd) – i-am luat totusi astazi glicemia cu un glucometru (il aveam in casa) si la 3 ore dupa ce mancase de dimineata (ora 6:30), la ora 10:30 avea 222.
    Va rog sa-mi spuneti daca asta ar indicat un diabet clar sau pot spera la un prediabet?
    Multumesc anticipat

  • Daciana Toma spune:

    Este important daca aceasta valoare a fost dimineata pe nemancate (sa nu mai fi mancat de cel putin 8 ore) sau in oricera moment al zilei, la un anumit interval dupa ce ati mancat. 1) Daca valoarea a fost obtinuta dimineata, pe nemancate, se recomanda repetarea glicemiei tot dimineata pe nemancate. In functie de aceasta noua valoare se ia decizia de ce se face in continuare. In acest moment, valoarea obtinuta de Dvoastra poate sa fie semnalul prediabetului sau poate sa nu aiba semnificatia unei boli ci doar faptul ca nu au trecut cele 8 ore de nemancat. 2) Daca valoarea e obtinuta in cursul zilei, fara sa puteti preciza momentul mesei, mai probabil nu are nici o semnificatie de boala. Dupa ce mancam e normal ca valorile glicemiei sa creasca.

  • varga Variana spune:

    buna ziua ,o glicemie de 111 ce inseamna?,este diabet?

  • Lesu Ionel spune:

    Am un DIABET tip II – extrem de instabil. Urca la val. mari (peste 300) si coboara la la valori extrem de mici (46 – 52). Urmez tratament cu medicamentatie orala. In aceasta situatie.. CE TREBUIE SA FAC PENTRU A EVITA ASEMENEA OSCILATII ?? Cu deosebit respect – Ionel LESU

    • Daciana Toma spune:

      In cazul Dvoastra este obligatorie reevaluarea terapiei. Valorile mici ale glicemiei pe care le indicati semnifica episoade de hipoglicemie (care sunt la fel de periculoase ca val mari ale glicemiei)

  • costel spune:

    doresc sa primesc informatii in legatura cu diabetul zaharat.

  • Silviu spune:

    Am 52 de ani si sufar de diabet zaharat tip II diagnosticat in 2008. Am 6 luni de cand simt ca am picioarele amortite (neuropatie cu siguranta). De circa 2 saptamani a aparut o alta problema care ma ingrijoreaza. Mi s-au invinetit unghiile de la 2 degete la piciorul stang. Medicul diabetolog pe care il frecventez este cam departe de locul in care stau acum si as vrea sa stiu cat de grava este problema.

    • Daciana Toma spune:

      Problema s-ar putea sa fie grava. S-ar putea sa fie vorba acolo si de afectare a vaselor de sange (arteriopatie) E nevoie sa consultati un chirurg (de preferinta un chirurg cardiovascular)

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.