Alimente de post bogate in calciu

broccoli-afectiuniCalciul este unul dintre cele mai importante minerale prezente in organismul uman. Acesta contribuie la formarea sistemului osos, ii ofera rezistenta, mentine sanatatea si frumusetea dintilor, favorizeaza activitatea si contractia musculara si contribuie la buna functionare a sistemului vascular.

Pentru a preveni carentele de calciu si, implicit, aparitia osteoporozei, consuma zilnic alimente bogate in calciu. Cu atat mai mult in perioada postului trebuie sa fii atenta la alimentatia ta, deoarece restrictiile impuse de acesta pot determina dezechilibre nutritionale in organism.

Pentru a preveni acest lucru, consulta lista alimentelor de post bogate in calciu propusa de noi!

Legume cu frunze verzi, bogate in calciu

Spanacul, broccoli, varza alba, napii si varza de Bruxelles sunt  verdeturi cu un aport de calciu considerabil, mai ales daca tii post sau esti vegetarian.  De exemplu, o portie de salata din varza de Bruxelles contine aproximativ 85 de mg de calciu.

Consuma zilnic aceste verdeturi in salate si in sendvisuri, pentru a-i oferi organismului tau nu doar calciu, ci si alte substante nutritive precum fier, vitamine si antioxidanti.

Boabele de soia si fasolea

Desi majoritatea persoanelor se feresc de produsele din soia, boabele verzi, fierte simplu, sunt un excelent preparat, deoarece o portie poate contine pana  la 250 mg de calciu. In aceasta categorie intra si fasolea, o portie de fasole fiarta avand un aport de aproximativ 80 mg de calciu.

Alimente de post bogate in calciu – laptele de soia

O alternativa excelenta pentru zilele de post, laptele din soia este un depozit important de calciu, valoarea sa nutritiva fiind comparabila cu cea a laptelui de vaca sau capra.

Cereale integrale

Daca obisnuiesti sa iti incepi ziua cu o portie generoasa de cereale integrale cu lapte de soia, este minunat. Cerealele integrale nu sunt doar o excelenta sursa de fibre, ci si un depozit semnificativ de calciu si fier: o singura portie de cereale, fara lapte, poate contine pana la 120 de mg de calciu.

Fructe bogate in calciu

Portocalele, mandarinele, smochinele uscate, curmalele deshidratate, kiwi, prunele si caisele uscate sunt fructe bogate in calciu, pe care le poti manca atat la micul dejun, cat si intre mese, sub forma de gustari. Ai grija sa nu mananci fructe dupa masa, ci inainte, pentru a evita fermentarea acestora.

Seminte bogate in calciu

Miezul de floarea soarelui, migdalele si semintele de susan sunt surse alimentare de calciu pe care nu trebuie sa le ignori, mai ales daca tii post. Acestea iti ofera o gama variata de nutrimente si mentin satietatea pentru mai mult timp.

Aceasta lista de alimente de post bogate in calciu este, desigur, orientativa. Alege alimentele care ti se potrivesc si include-le in retete de post gustoase si fara prea multe calorii.


Intrebarile adresate pe alte pagini ale site-ului decat cele de mai sus nu se transmit automat catre medici.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

3 de intrebari si raspunsuri

  • lacramioara spune:

    Laptele ar trebui sa contina calciu dar este extras, uitati-va pe ingredientele laptelui si a produselor lactate pe care le cumparati din magazine, calciu este inexistent. Asta pentru o natiune sanatoasa!

  • geofin54 spune:

    Cum poți ține în friu o glicemie mai ridicată. 150-160

  • Ovidiu C. spune:

    De cateva luni mi-a crescut glicemia. Nu am tinut un regim alimentar sever. Cum trebuie sa incep regimul, ce aliment e mai eficient in stoparea cresterii glicemiei. Alaturi de eliminarea dulciurilor, painii, carnii si sarii.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.