Diabetul gestational

Poate aparea la unele gravide si uzual dispare dupa nastere. La gravide apare rezistenta la insulina, care devine maxima in trimestrul al treilea al sarcinii. Testarea intolerantei la glucoza, in scopul detectarii unui diabet gestational, este recomandata incepand cu a 24-a saptamana de sarcina la persoanele care prezinta anumiti factori de risc. Daca testarea arata valori normale, aceasta va trebui repetata in trimestrul al treilea al sarcinii, adica in intervalul dintre saptamanile 24-28 ale sarcinii. Diabetul gestational comporta un risc crescut atat pentru mama cat si pentru fat.

Va reamintim urmatoarele:

Simptome diabet gestational: 

sete in permanenta,
nevoia de urina cat mai frecventa,
nevoia de a manca mai tot timpul,
vederea nu mai este atat de clara

Diabet gestational cauze:

Diabetul gestational se instaleaza atunci cand organismul mamei nu este capabil sa utilizeze toata insulina de care are nevoie pentru sarcina. Fara insulina suficienta, glucoza nu poate fi folosita la nivel celular ca si energie, se acumuleaza in sange la niveluri ridicate, practic mama are valori in sange si manifestari de hiperglicemie.

Diabetul zaharat afecteaza fatul
Vestea buna este ca diabetul zaharat este tratabil, se poate tine sub control. Sunt insa si situatii in care, daca diabetul gestational nu este bine controlat si mai ales nu este tratat, copilul sa fie afectat. Astfel, desi insulina nu poate traversa placenta, glucoza si alti nutrienti pot. Mai exact, glucoza din sange trece prin placenta, iar bebelusul va avea un nivel ridicat de glicemie, de aceea pancreasul acestuia va face insulina suplimentara pentru a folosi eficient glucoza din sange. Insulina este un hormon anabolizant (stimuleaza formarea grasimii) si in felul acesta, bebelusul va avea mai multa energie decat are nevoie pentru a se dezvolta, iar ceea ce este in plus, va fi stocata sub forma de grasime.

Etichete: simptome diabet gestational, diabet gestational cauze, diabetul gestational afecteaza fatul


Intrebarile adresate pe alte pagini ale site-ului decat cele de mai sus nu se transmit automat catre medici.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.