Cum stiu daca am diabetul controlat?

 • Folosirea unui glucometru si determinarea mai frecventa a glicemiei la domiciliu va ajuta sa stiti daca glicemia a ajuns la tinta propusa. Daca va veti familiariza cu testele de culoare, acestea sunt mai ieftine.
 • Determinarea hemoglobinei glicate (sau glicozilata, HbA1c) este de mare utilitate in urmarirea efectului tratamentului. Cu cat glicemia este mai mare, cu atat va fi mai mare si procentul de HbA

[the_ad id=”14074″]Deoarece hemoglobina este continuta in globulele rosii si acestea au o viata medie de cca 3-4 luni, nivelul HbA1c exprima nivelul mediu al glicemiei din ultimele 3 luni. La persoanele fara diabet sau prediabet HbA1C este cuprinsa intre 4-5, 6%.

tab1

Pentru pacientul cu diabet zaharat mentinerea unei HbA1C sub 7% reprezinta o tinta rezonabila.


Intrebarile adresate pe alte pagini ale site-ului decat cele de mai sus nu se transmit automat catre medici.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

10 de intrebari si raspunsuri

 • Am glicemia 99mg/dl. E o valoare buna? Multumesc. spune:

  Laura

  • Daciana Toma spune:

   Da, e o valoare buna. Cu mentiunea ca la femeia gravida in trimestrul 2 sau 3, o valoare a glicemiei a jeun de 99 mg/dl este crescuta.

 • stanciu spune:

  consumul ridicat de acrituri,muraturi si iute ridica val glicemiei?

  • Daciana Toma spune:

   Avem 2 aspecte: 1. depinde cu ce mancati acele muraturi, ca parca nu-mi vine sa cred ca cineva mananca muraturi goale (desi daca sunt f bune, hm). 2. Consumul de muraturi are mai degraba efect (rapid) asupra valorilor tensiunii arteriale. Nu are o influenta semnificativa asupra glicemiei.

 • Gratiela Daica spune:

  Am tendinte de crestere a glicemiei de cca 6-7 ani.Am luat masuri in revizuirea alimentatiei si in general foarte rara am calcal regulile.De regula nu am deposit in acesti ani 150 glicemia ( cred ca de 2 ori) De regula verific glicemiaa de 2 ori ppe luna,maresc verificarea cand ating 140 si restrictionez regimul alimentar.Sunt o persoana disciplinata si ata medicul de familie cat si medicul cardiolog mi-au recomandat sa pastrez acest stil alimentar.Acum,la sf.lui ianuarie am avut 147,dar de cateva zile amavut valori mai mari.cea mai mare fiind 180.Sa restricitionez regimul? am avut o perioada mai sedentara,avand in vedere vremea si varsta – 73 de ani.Poate imi trimiteti un sfat bun……………Multumesc

  • Daciana Toma spune:

   Studiile efectuate la pacientii cu diabet au dovedit faptul ca in foarte multe cazuri, chiar in conditiile in care masurile legate de optimizarea stilului de viata (OSV) sunt respectate, cu trecerea timpului s-ar putea sa fie nevoie de tratament medicamentos. In prima etapa e important sa fie evaluat daca masurile de OSV sunt corecte, apoi daca exista factori care ar putea influenta controlul DZ (de exemplu o disfunctie tiroidiana) si apoi se vor lua masuri adaptate.

 • OFER HEDI spune:

  Care sint normele de glicemie dupa ceie tri mese principale ? multumiri

  • Gratiela Daica spune:

   Intre 125 si 140

   • Gratiela Daica spune:

    Aceste norme pana acum 4 zile cand am constatat ca au crescu mult asa cum am aratat in mesajul meu;

  • Daciana Toma spune:

   La pacientii fara diabet, glicemia la 2 ore de la masa poate sa creasca pana la 140 mg/zi. La pacientii cu diabet glicemia la 2 ore dupa masa se considera ca fiind normala la o valoare pana la 180 mg/dl.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.