Ce trebuie sa fac daca am diabet nou descoperit?

Mai intai trebuie sa va consultati cu medicul de familie care va va indruma la un specialist. Medicul specialist va va stabili un plan pentru ingrijirea diabetului. Acesta include:

  • Modificarea stilului de viata (dieta, exercitii fizice) si medicatia necesara (daca este cazul);
  • Scopul ingrijirii si obiectivele acesteia (verificarea eficientei tratamentului);
  • Instruirea de autocontrol a glicemiei si importanta acestuia;
  • Monitorizare prin examene biologice si clinice;
  • Stabilirea urmatoarei vizite pentru repetarea investigatiilor in functie de particularitatile individuale ale persoanei cu diabet.[the_ad id=”14076″]

 


Intrebarile adresate pe alte pagini ale site-ului decat cele de mai sus nu se transmit automat catre medici.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

14 de intrebari si raspunsuri

  • Sarbu Felicia spune:

    Sunt diagnosticata cu diabet tip2 si sunt sub tratament medicamentos de o luna,tin regim alimentar dar glicemia nu imi scade sub 160, cel mai des intre 170-190 luata la prima ora pe stomacul gol. Ce este de facut sunt programata la control peste trei luni, sa astept sau sa-mi fac o reprogramare la diabetolog?

  • FLORICA COJOCARU spune:

    BUNA ZIUA, AM O ANTREBARE; DIMINEATA PE NEMANCATE GLICEMIA 130, GLUCOZA GLICOZILATA 6,7, SE POT CORECTA DOAR CU REGIM? MULTUMESC FRUMOS!

  • cosareanu didica spune:

    Am glicemia150,colesterolu total204,trigliceridele171 ce pot face sa ajung la glicemia normala?

    • Daciana Toma spune:

      Este important in ce conditii a fost recoltata glicemia (dimineata pe nemancate sau in orice moment al zilei). Pana la urma, oricum vorbim despre o valoare crescuta, care poate fi un semnal de alarma pt diabet. O recomandare de baza in acest caz se refera la masurile legate de stilul de viata. O dieta corecta, scaderea in greutate (daca e cazul), efortul fizic zilnic, renuntarea la fumat reprezinta masuri care au o contributie majora in corectarea valorilor glicemiei, colesterolului si trigliceridelor. Mult succes si multa sanatate!

  • Dima Nicolae spune:

    Buna seara!
    am 46 de ani si o valoare a glicemiei de 145, colesterol 315, trigliceride700, HbA1c 6 si 100kg, inltime 173cm. NU am nici un simptom, ma simt bine dar aceste valori ma ingrozesc. Va rog sa-mi spuneti daca am diabet sau daca pot sa reduc aceste valori numai cu regim adecvat. Va multumesc!

    • Daciana Toma spune:

      Despre valoare glicemiei putem discuta (in ce momet a zilei a fost recoltata, la cat timp dupa mancare). Valoarea HbA1c (in lipsa unui tratament care sa scada glicemia) este specifica prediabetului (o etapa premergatoare diabetului). Dar aveti obezitate si dislipidemie severa, ceea ce necesita consult de specialitate pt ca in cazul Dvoastra riscul de evenimente cardio-vasculare (infarct, accident vascular cerebral) este foarte mare. De asemenea, la astfel de valori ale trigliceridelor exista si riscul de pancreatita. este nevoie de regim de viata adecvat, scadere in greutate si tratament medicamentos.

  • Ursu Daniela spune:

    buna ziua ,sunt diagnosticata cu diabet de tip 2 ,pe metformine 500mg de 2 oripe zi,acum sunt insarcinata 9 sapt si am fost trecuta pe insulin ,puteti sa-mi spuneti va rog frumos ,sunt riscuri pt fat (poate fii diabetic ereditar sau cu malformatii)va multumesc!

    • Daciana Toma spune:

      Risul pt fat e reprezentat mai degraba de macosomie (adica de greutate mai mare la nastere). Faptul ca Dvoastra aveti DZ reprezinta un factor de risc pt copilul Dvoastra de a face DZ in perioada de adult. Dar acest lucru poate fi prevenit in mare masura.

  • Mihaela Elena spune:

    Buna seara. Amglicemie 112. Pot scdea valoarea glicemiei cu un regim alimentar adecvat? Multumesc.

    • Daciana Toma spune:

      Masurile de „optimizare a stilului de viata” sunt baza tratamentului iar respectarea lor poate avea rezultate spectaculoase. Optimizarea stilului de viata se refera la: dieta, atingerea greutatii ideale, efort fizic, renuntare la fumat, calitatea somnului.

  • Mesteacan Severica spune:

    Am fost gasit cu glicemia 192 ce pot sa fac fara a folosi medicamente alopate!

    • Daciana Toma spune:

      Daca nu sunteti diagnosticata cu diabet: in primul rand este important in ce moment a fost gasita aceasta valoare, raportat la ultima masa pe care ati avut-o. Acesta valoare a glicemiei necesita continuarea investigatiilor pentru a confirma sau infirma diagnosticul de diabet. Pe baza acestei valori nu se poate pune diagnosticul de diabet. Poate fi vorba despre prediabet si atunci nici nu e cazul de medicatie alopata. Daca sunteti diagnosticata cu diabet, puteti incerca sa obtineti controlul glicemic urmand foarte strict recomandarile legate de optimizarea stilului de viata (dieta, scadere in greutate, efort fizic, renuntare la fumat).

  • Anica Vasiu spune:

    Mi se uscă gura, mai ales noaptea. Beau multă apă. Trebuie să fiu tot timpul cu sticla de apă după mine. Stare de rău și dureri de cap.Brusc, au explodat valorile analizelor de laborator. Glicemie 270 (crescut într-o săptămână de la 151). Colesterol 271. Trigliceride 400. Ce părere aveți, vă rog? Oricum, am făcut o programare la un medic diabetolog.Mulțumesc pentru răspuns!

    • Daciana Toma spune:

      E o urgenta sa mergeti la medicul diabetolog! Risurile complicatiilor acute sunt mari! Durerea de cap pe care o descrieti poate fi determinata de valori mari ale tensiunii arteriale. Va recomand ca in cazul in care nu ati ajuns inca la diabetolog sa va prezentati la camera de garda.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.