Regim alimentar in diabet bogat in fructe

regim-in-diabet-fructeRegimul in diabet trebuie sa contina o cantitate importanta de fructe si legume, alaturi de un regim de viata echilibrat. Medicii recomanda pacientilor cu diabet sa aiba grija la cantitatea de fructoza pe care pe care o contin fructele din dieta. Nu sunt recomandate in diabet din cauza cantitatii mare de fructoza fructe precum mandarine, banane, struguri sau mango.

Fructe recomandate in diabet

Mere: sunt considerate o sursa buna de vitamica C. Medicii recomanda sa le consumati crude, deoarece vitamina C se pierde in procesul de transformare prin compoturi si sucuri. De asemenea, merele trebuie consumate cu coaja, deoarece imediat sub coaja este concentrata cantitatea de fitonutrienti.

Nu se recomanda pacientilor cu diabet sa consume mere sub forma de placinta cu mere din cauza adaosului de zahar si grasimi.

Fructele de padure: pot fi incluse in regimul alimentar pentru diabet deoarece contin putine calorii si reprezinta o importanta sursa de vitamina C, potasiu, magneziu si cupru.

Murele sunt incluse in dieta pentru diabet si pentru ca au flavonoide, considerate a avea un rol important in prevenirea cancerului si a bolilor cardiovasculare.

Caise: caisa proaspata este recomandata in regimul alimentar in diabet deoarece contine putini carbohidrati, fiind o sursa foarte buna de vitamina A, vitamina C si potasiu. Medicii avertizeaza ca, in cazul caiselor uscate, creste aportul de calorii.

Datorita aportului de vitamina A si vitamina C, caisele au un rol important si in preventia cancerului. De asemenea, caisele contin potasiu care ajuta la reglarea tensiunii arteriale.

Cirese: trebuie incluse in dieta pentru diabet deoarece contin putine calorii, fiind o sursa foarte buna de vitamina C, vitamina A si potasiu.
Ciresele trebuie consumate si pentru ca au un rol in preventia cancerului, dar si in reglarea tensiunii arteriale, fiind o buna sursa de potasiu.

Prune: sunt o sursa importanta de carbohidrati, vitamina C si fibre.Dulceata de prune fara adaos de zahar (magiunul de prune) este considerat un aliment prietenos deoarece contine mai putine zaharuri decat alte dulceturi.

Pentru mai multe informatii despre beneficiile consumului de fructe, consultati “Nutritie. Sanatate. Longevitate. Informatii utile despre principiile unei alimentatii sanatoase”, prof.dr. Nicolae Hancu.


Intrebarile adresate pe alte pagini ale site-ului decat cele de mai sus nu se transmit automat catre medici.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

O intrebare

  • Nina Dumitrescu spune:

    Mie mi-a spus dr diabetolog sa nu mananc nici cirese si nici pepene rosu (de care chiar mi-e pofta). Pot manca macar cate o felie din cand in cand? N. Dumitrescu

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.