Ce este diabetul?

Diabetul este o boala cronica caracterizata prin hiperglicemie. Prin hiperglicemie se intelege cresterea nivelului glucozei in sange peste limitele considerate normale.

Diabetul se defineste prin cresterea glicemiei pe nemancate ≥126 mg/dl sau a hemoglobinei glicate (HbA1c)≥ 6,5%. Trebuie, insa, sa stiti ca o glicemie peste 109 si sub 126 mg/dl sau HbA1c intre 5,7- 6,4% definesc in prezent prediabetul.

Orice organism viu consuma energie pentru a exista (pentru bataile inimii, pentru respiratie, pentru pastrarea constanta a temperaturii corpului, pentru a se misca etc.). Pentru asigurarea nevoilor energetice ale organismului, majoritatea alimentelor pe care le mancam sunt transformate in glucoza (zahar). Glucoza din sange (glicemia) este indispensabila supravietuirii organismului. Cu toate acestea, atunci cand aceasta (glicemia) creste peste limitele considerate normale, poate deveni periculoasa si se instituie diabetul zaharat. Diabetul este o boala din ce in ce mai frecventa in special in randul populatiei active. Federatia Internationala a Diabetului (IDF) afirma ca 387 milioane de persoane de pe intreg globul au diabet, dintre care 46% sunt nediagnosticate. [the_ad id=”14074″]
IDF apreciaza ca una din 12 persoane are diabet, 1 din 2 nu stie ca are diabet si o persoana moare din cauza diabetului la fiecare 7 secunde. Se estimeaza ca in 2035 la numarul actual de diabetici se vor adauga alte 205 milioane. In Romania sunt estimate 1.530.250 de cazuri de diabet in anul 2014, dintre care o treime nediagnosticate. Mortalitatea determinata de diabet si complicatiile sale este extrem de mare. Numarul de decese din cauza diabetului este estimat pe glob in 2013 la 5,1 milioane de persoane in categoria de varsta 20-79 de ani, dintre care cca jumatate din decese (48%) se inregistreaza sub 60 de ani. IDF se asteapta la 17.285 de decese in Romania, in 2014.

In ultimul deceniu

Pe fondul modificarilor stilului de viata care au determinat cresterea sedentarismului si a obezitatii, asistam la o crestere „epidemica“ a incidentei diabetului zaharat. Mai ingrijoratoare este cresterea dramatica a incidentei diabetului zaharat de tip 2 in randul copiilor si al adolescentilor, care ar selecta “prima generatie de copii care ar putea muri inaintea parintilor”.

Combaterea obezitatii si a sedentarismului la copii si adolescenti este pe cale sa devina una din prioritatile politicii sanitare in tarile industrializate.

Bolnavii cu diabet dezvolta o forma particulara de ateroscleroza, instalata precoce si extinsa la mai multe teritorii vasculare, generand cardiopatie ischemica cu infarct miocardic, accidente vasculare cerebrale repetitive si arteriopatie periferica cu risc de amputatii.

Diabetul creste de asemenea de 2-5 ori riscul de insuficienta cardiaca. Atunci cand dezvolta complicatii majore cardiace sau cerebrale, bolnavul cu diabet, mai ales netratat sau tratat suboptimal, risca o evolutie dificila, marcata de complicatii si mortalitate.

Succesul tratamentului in diabetul zaharat se bazeaza pe cooperarea pacientului (educat medical) la programul de tratament, pe identificarea si controlul tuturor factorilor de risc, precum si pe evaluarea eficientei masurilor terapeutice.

 


Intrebarile adresate pe alte pagini ale site-ului decat cele de mai sus nu se transmit automat catre medici.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

3 de intrebari si raspunsuri

  • velica ionut spune:

    tata meu are glcineiea 230 la ce sa ma astept

  • nina spune:

    am diabet dacala ultimele 2 analize de sange glicemia era de peste 150?

  • nicolae nandra spune:

    puteti sa ami spuneti din ce cauza apare diabetul

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.