Care sunt metodele de identificare ale diabetului

Masurarea glicemiei

Se va face dimineata pe nemancate, dupa 10-14 ore de post nocturn. O valoare a glicemiei egala sau mai mare de 126 mg/dl defineste diabetul zaharat. Persoanele cu prediabet au glicemia pe nemancate intre 110 si 125 mg/dl si au „sanse“ mult mai mari decat persoanele cu glicemia normala sa dezvolte diabet zaharat in cursul vietii.

 Testul de toleranta la glucoza oral la 2 ore (2TTGO)

[the_ad id=”14074″]In cadrul acestui test se determina nivelul glicemiei la 2 ore dupa ce ati baut timp de 5 minute o solutie care contine 75 grame glucoza dizolvata in 300 ml apa. In mod normal, glicemia trebuie sa fie sub 140 mg/dl la 2 ore dupa test. Daca dupa 2 ore aveti o glicemie de 200 mg/dl sau mai mare, atunci aveti diabet zaharat.

In tabelul de mai jos sunt prezentate sintetic criteriile de diagnostic ale diabetului zaharat si ale celorlalte stari de intoleranta la glucoza.

metode

Exista mai multe posibilitati de dozare a glicemiei:

 • La un laborator (din spitale, policlinici, cabinete particulare);
 • Cu ajutorul glucometrelor si a testelor de culoare (teste vizuale), de catre orice personal sanitar sau chiar de catre dumneavoastra, daca ati fost instruit sa folositi aceste mijloace de autocontrol.

Testele vizuale sunt mai avantajoase ca pret si se recomanda pacientilor cu diabet zaharat pentru autocontrolul glicemiei. S-a observat ca acestea au precizie comparabila cu a glucometrelor, iar cu un tub de 50 stripsuri puteti face chiar si 150 autotestari de glicemie (prin sectionarea stripsului pe lungime)!

 


Intrebarile adresate pe alte pagini ale site-ului decat cele de mai sus nu se transmit automat catre medici.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

3 de intrebari si raspunsuri

 • MARIAN DAN spune:

  Dupa ce mananc prajitura am niste arsuri in in piept.Acest lucru se intampla de circa o luna.Ce ma sfatuiti va rog? Multumesc anticipat!

  • Daciana Toma spune:

   Doar dupa prajitura? Interesant. Daca nu va stiti cu alte afectiuni (cardiovasculare, diabet) si arsura resimtita nu e legata de efort, mai probabil e vorba despre un reflux gastro-esofagian. Dupa cum vedeti, sunt multe elemente anamnestice care ar fi necesare pentru orientarea diagnostica.

 • Severincu Ioan spune:

  Care este efectul tigarii electronice asupra nivelului glicemic ?

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.