Stiri Medicale

Stomatologii din Sibiu fac apel la populatie pentru a le dona echipamente de protectie

Mai multi medici stomatologi care lucreaza la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta din Sibiu au facut apel la populatie pe retelele de socializare pentru echipamente de protectie. Citeste mai departe

AMFB – Scrisoare deschisa catre pacienti

Scrisoare deschisa catre pacienti de pe site-ul Asociației Medicilor de Familie București- Ilfov

Dragi pacienţi,

Trecem cu toţii printr-o perioadă grea, pe care nu o credeam posibilă decât în filme.

Împreună vom depăşi greutăţile şi riscurile la care suntem supuşi.

Pentru siguranţa dumneavoastră, pentru reducerea riscului la care sunt expuşi medicii şi tot personalul medical:

 1. Vă rugăm să vă limitaţi vizitele în orice mediu medical (spitale, cabinete etc), atâta timp cât nu reprezintă o situaţie gravă, sau cu adevărat o urgenţă. Evitaţi prezentarea la cabinet când nu este absolut necesară.
 2. Nu uitaţi că putem să vă oferim îndrumare şi consiliere prin telefon, mail, whatsapp, alte forme de chat. Vă vom chema la cabinet doar în situaţiile în care este indispensabil un consult medical.
 3. Dacă aveţi nevoie de reţete pentru boli cronice, vă rugăm să ne anunţaţi telefonic pentru programare. Vom încerca să evităm aglomeraţia şi contactul vostru cu alţi pacienţi.
 4. Dacă totuşi este nevoie să vă prezentaţi la cabinet, vă rugăm:
 • Să purtaţi mască şi mănuşi de cauciuc,
 • Să nu atingeţi pe nimeni şi să evitaţi atingerea suprafeţelor din jur,
 • Purtaţi în buzunar o sticluţă cu gel dezinfectant şi şerveţele umede dezinfectante cu alcool, pe care să le folosiţi şi apoi să le aruncaţi în coşuri de gunoi cu capac,
 • Rămâneţi în curte, în maşină, sau departe de alte persoane şi anunţaţi medicul că aţi sosit,
 • Aşteptaţi calm să fiţi invitat în cabinet.
 1. Dacă aveţi o problemă urgentă, sau simptome de infecţie COVID – 19 (debut brusc cu cel puțin unul dintre simptomele: tuse, febră, durere în gât, greutate în respirație și contact apropiat cu un caz confirmat sau probabil de COVID-19 SAU istoric de călătorie internațională) sunaţi la medicul de familie, sau la 112. Veţi primi îndrumările necesare. Nu omiteţi adevărul niciodată, deoarece răspândirea majoră a infecţiei va ucide mulţi dintre cei dragi nouă și vă face pasibili de pedeapsă penală.
 2. Dacă aveţi simptomele de mai sus şi un membru al familiei, o cunoştinţă, de care aţi fost aproape şi care a venit dintr-una din ţările cu peste 500 de cazuri cu noul coronavirus (Austria, Belgia, Italia, Spania, China, Germania, Franţa, Israel, Coreea de sud, Danemarca, Elveția, Japonia, Marea Britanie, Norvegia, Olanda, Suedia – atenție lista țărilor se actualizează permanent) anunţaţi la 112, dar şi medicul de familie.

Respectând aceste minime recomandări puteţi reduce riscul dumneavoastră şi al nostru, al celor din prima linie. Ajutaţi-ne să rămânem sănătoşi cât mai mult timp, pentru a putea proteja sănătatea dumneavoastră şi a celor dragi vouă.

Vă mulţumim şi rămânem împreună!

      Consiliul de conducere al Asociației Medicilor de Familie București- Ilfov

Covid-19 | 36 de dosare penale pentru cei care nu au respectat izolarea la domiciliu

Pana in prezent, au fost inregistrate 36 de dosare penale sub aspectul savarsirii infractiunii de zadarnicire a combaterii bolilor, fapta prevazuta de Codul Penal. Citeste mai departe

Covid-19 | Ministerul Muncii face recomandari privind activitatea profesionala in aceasta perioada

In contextul aparitiei riscului de imbolnavire cu COVID-19, Ministerul Muncii si Protectiei Sociale (MMPS) face o serie de recomandari care pot fi aplicate in scopul asigurarii securitatii si sanatatii lucratorilor, dar si pentru sprijinirea angajatorilor in derularea activitatilor curente. Citeste mai departe

15 recomandari privind conduita sociala responsabila in prevenirea raspandirii coronavirus (COVID-19)


Protejati-va, evitati contactul direct!

Citeste mai departe

Covid-19 | Program modificat privind eliberarea pasapoartelor, a CI sau a certificatelor de inmatriculare

MAI anunta modificari ale programului de eliberarea cartilor de identitate (CI), a pasapoartelor, permiselor de conducere, a certificatelor de inmatriculare, precum si a programului de lucru cu publicul. Citeste mai departe

Expunerea prelungita la ozon poate creste riscul de deces

Oamenii de stiinta au descoperit o legatura intre o crestere a timpului de expunere la ozon si riscul de deces pe termen scurt.

Noile cercetari sugereaza ca, la nivel global, autoritatile ar trebui sa reduca indicii privind valorile limita ale ozonului in aerul respirabil.

Rezultatele, care apar in BMJ (Jurnalul Medical Britanic), sugereaza ca politicile mai stricte de combatere a poluarii aerului ar putea reduce semnificativ rata deceselor.

Poluarea cu ozon

Ozonul (O3 ) este un tip de gaz compus din trei atomi de oxigen.

Potrivit Agentiei pentru Protectia Mediului din SUA (EPA), ozonul are efecte diferite asupra sanatatii, in functie de locul din care provine.

Stratul de ozon din jurul Pamantului protejeaza biosfera de efectele daunatoare ale radiatiilor ultraviolete solare si, ca atare, este un beneficiu pentru sanatatea umana.

Cu toate acestea ozonul format la nivelul solului (GLO) este toxic si poate genera multiple probleme de sanatate. Este deosebit de periculos pentru persoanele in varsta, copii si persoane cu boli ale plamanilor, cum ar fi astmul.

Potrivit EPA (Agentia Americana de Protectie a Mediului), ozonul format la nivelul solului (Ground-Level Ozone) apare atunci cand poluarea intereactioneaza cu razele solare. Aceasta poluare este produsa de oameni prin arderea unor combustibili fosili, cum ar fi combustibilii arsi de vehicule si centrale electrice.

Potrivit autorilor studiului, „se preconizeaza ca nivelul de ozon va creste odata cu incalzirea globala” si, in consecinta, expertii in domeniu trebuie sa tfaca tot posibilul pentru a constientiza populatia fata de legatura dintre pericolul cresterii nivelului de ozon la nivelul solului si aparitia unor probleme de sanatate.

Cuantificarea efectelor

Autorii studiului noteaza ca, desi multe cercetari ofera dovezi ale efectelor asupra sanatatii cauzate de expunerea la ozon, acestea, de multe ori, nu abordeaza problema cresterii numarului de decese pe termen scurt.

In schimb, studiile s-au concentrat, in special, pe probleme generale de sanatate in aceasta situatie, privite pe termen lung.

Cuantificarea efectelor pe termen scurt ale expunerii la ozon poate fi utila atunci cand vine vorba de conceperea unei politici privind poluarea aerului.

Acest lucru este deosebit de important, avand in vedere ca aceste politici difera semnificativ in intreaga lume.

Conform articolului din BMJ, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) sugereaza un prag de ozon de 100 de micrograme pe metru cub de aer (100 μg/m3), Uniunea Europeana a plasat aceasta cifra la 120 μg/m3, Statele Unite sugereaza 140 μg/m3, iar China recomanda 160 μg/m3.

Intelegand efectele ozonului format la nivelul solului asupra numarului deceselor pe termen scurt, autorii studiului spera ca o politica consecventa, bazata pe dovezi, va putea duce la salvarea unui numar semnificativ de vieti in intreaga lume.

Un numar mai mare cu peste 6000 de decese

Echipa internationala a analizat datele din 406 orase din 20 de tari, concentrandu-se pe numarul de decese si efectele mediului inconjurator asupra vietii de zi cu zi. Cercetarile au acoperit perioada intre 1985 -2015.

Identificand nivelurile medii zilnice de ozon, tipurile de particule, temperatura mediului si umiditatea din fiecare locatie pe care au observat-o, au putut identifica o posibila asociere intre modificarile nivelului de ozon si decesele pe termen scurt.

Echipa a descoperit ca o crestere de 10 μg/m3 a nivelului de ozon pe durata a 2 zile a dus la un risc crescut de deces cu 0,18%.

Acest lucru echivaleaza cu 6.262 decese suplimentare in orasele pe care le-au studiat, cauzate de excesul de ozon din aer.

Nivel mai scazut al gradului de poluare

Pe baza datelor de la OMS, echipa a observat ca peste 80% dintre persoanele care locuiesc intr-o zona urbana, cu aer poluat, sunt expuse la niveluri mai mari de poluare a aerului decat pragul recomandat de OMS de 100 μg/m3.

In plus, cercetatorii au constatat, de asemenea, ca nivelurile de ozon aflate sub pragul agreat de OMS erau, totusi, asociate cu un numar semnificativ de decese.

Acest lucru sugereaza faptul ca multe tari ar trebui sa fie mult mai stricte cu limitele nivelului de poluare a aerului iar OMS ar trebui, de asemenea, sa reduca pragul recomandat, in interesul sanatatii publice.

Echipa de cercetatori a remarcat cateva limitari ale studiului: acesta este observational, ceea ce inseamna ca nu poate demonstra de ce nivelulul crescut de ozon este asociat cu un numar mare de decese pe termen scurt.

In plus, in timp ce tipul locatiilor studiate a fost mult mai mare si mai consistent decat in studiile anterioare, totusi, au existat unele lacune. De exemplu, sondajul nu a inclus orase din Africa, Orientul Mijlociu sau America de Sud, care constituie o parte semnificativa a populatiei lumii.

Cu toate acestea, cercetarea aduce un numar tot mai mare de dovezi care demonstreaza ca poluarea aerului are efecte negative insemnate asupra sanatatii. Este posibil ca acestea sa creasca pe masura ce incalzirea globala cauzeaza o si mai mare crestere a nivelului de ozon din aer.

Etichete: poluarea cu zon, gradul de poluare, efectele mediului

Coronavirus | Deciziile Comitetului National pentru Situatii Speciale de Urgenta

In urma sedintei Comitetului National pentru Situatii Speciale de Urgenta desfasurata, luni, 9 martie, au fost adoptate urmatoarele masuri privind evitarea raspandirii infectiei cu COVID-19 (coronavirus): Citeste mai departe

Coronavirus Covid-19| 13.000 de persoane din Romania sunt in izolare si 38 in carantina

In prezent, la nivel national sunt in carantina 38 de persoane, iar peste 13.000 sunt in autoizolare ca masura de preventie impotriva noului coronavirus Covid-19. Citeste mai departe

Coronavirus | 42 de persoane in carantina, peste 9.400 sunt monitorizate la domiciliu

42 de persoane sunt in carantina ‘institutionalizata’ la nivel national, iar 9.431 sunt monitorizate la domiciliu, potrivit unei informari a Grupului de Comunicare Strategica. Citeste mai departe

Ministrul Sanatatii: Mastile obisnuite sunt recomandate cand o persoana are viroza; nu ajuta in caz de coronavirus

Ministrul interimar al Sanatatii, Victor Costache, spune ca mastile de unica folosinta nu trebuie purtate de persoanele sanatoase, ele fiind recomandate doar pentru cele care prezinta viroze. Citeste mai departe

Sfaturi privind utilizarea mastilor de protectie in contextul epidemiei de coronavirus Covid-19

Purtarea mastii este una dintre masurile de prevenire si limitare pentru raspandirea anumitor boli respiratorii, inclusiv cea determinata de noul coronavirus. Citeste mai departe

Coronavirus | Alerta de calatorie pentru Italia

Ministerul Afacerilor Externe informeaza cetatenii romani care se afla, tranziteaza sau intentioneaza sa calatoreasca in Republica Italiana ca Guvernul italian a decretat starea de urgenta in urma riscului sanitar produs de aparitia unor noi cazuri de infectie cu COVID-19 (coronavirus) concentrate indeosebi in regiunile Lombardia si Veneto. Citeste mai departe

Stoc minimal la farmaciile care mai au masti de protectie

Asociatia Distribuitorilor si Retailerilor Farmaceutici din Romania (ADRFR) transmite ca, in momentul de fata, farmaciile dispun de un stoc minimal pentru cererile curente de masti de protectie, fara posibilitatea de a suplimenta, ca urmare a lipsei de stoc la nivel de producatori. Citeste mai departe

Covid-19: Romania are o capacitate de carantina de 40 de locuri | Al doilea roman infectat cu coronavirus

Victor Costache a precizat ca in Bucuresti exista un centru de 40 de locuri destinat persoanelor suspecte de coronavirus. Citeste mai departe

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2020 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.

 

Primeste pe mail recomandari medicale, informatii de ultima ora, stiri si articole.

 

Aboneaza-te!