Riscul de radiatii asociat cu examenul CT este redus, iar beneficiul este intotdeauna mai mare

Radiatia poate fi descrisa, cel mai simplu, ca o energie emisa de o sursa si transmisa in spatiu sub forma de unde sau particule. In viata de zi cu zi, ne intalnim atat cu radiatii ionizante, cat si neionizante. Radio-ul, TV-ul, cuptorul cu microunde, aparatul radar, aparatele de iluminat sau dispozitivul cu senzori infrarosii sunt radiatii neionizante. Radiatiile X, ultravioletele si radiatiile gamma sunt considerate radiatii ionizante.

O persoana se expune pe an la o doza medie de 2,4 mSv (Sievert este o unitate de masura derivata a sistemului SI, folosita in masurarea diferitelor doze echivalente de radiatii absorbite.

Sievertul este utilizat pentru evaluarea cantitativa a impactului biologic, ce rezulta prin expunerea organismelor vii la radiatii ionizante). Peste 80% din aceasta doza este cauzata de expunerea la surse naturale, constituind fondul natural de radiatii.

“Astfel, omul este permanent expus la radiatii cosmice si terestre. Una dintre sursele naturale importante de radiatii este radonul din sol sau apa, iar aceasta concentratie poate avea variatii geografice insemnate. Aprecierea riscului de expunere la radiatii X in timpul diagnosticarii imagistice sau a procedurilor terapeutice este un subiect mereu discutat.”, precizeaza Conf univ dr. Diana Manolescu, medic primar radiologie si imagistica medicala la Spitalul Victor Babes Timisoara, intr-un comunicat de presa.

Riscul asociat cu o singura sau cu mai multe examene CT este redus, iar beneficiul este intotdeauna mult mai mare decat cel mai mic risc potential.

• Osteodensitometrie DEXA(1 segment) – 0,001 mSv
• Radiografie dentara – 0,005 mSv
• Radiografie pulmonara – 0,1 mSv
• Mamografie – 0,7 mSv
• CT la cap – 2 mSv
• CT pulmonar – 7 Msv
• CT abdominal – 10 mSv

“In cazul copiilor care sunt supusi acestor investigatii, doza poate fi de pana la 5 ori mai mica. De asemenea, datorita sperantei de viata mai mare si pentru a reduce riscul cumulat la radiatii, se recomanda pentru aceasta categorie, utilizarea metodelor de diagnostic imagistic non-iradiant, cum ar fi ecografia sau examenul RMN.”, mai scrie in comunicat citat.

O buna cunoastere a spectrului de radiatii, a raportului dintre beneficiul unui diagnostic de calitate si inceperea tratamentului vs. riscul expunerii, utilizarea adecvata si monitorizarea dozei fac ca aceste investigatii imagistice sa fie sigure pentru orice persoana.

De asemenea, Spitalul de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Dr. Victor Babes Timisoara precizeaza ca a implementat protocoale low dose si ultra low dose, ceea ce inseamna o examinare cu doza redusa de radiatii cu aproape 70 la suta, pastrand aceeasi calitate a imaginii.

Etichete: radiatii, risc radiatii medicina, CT, RMN, radiologie, spitalul victor babes

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.