Hepatita C

Hepatita C este o boală produsa de un virus, care afectează ficatul. Din pacate, in Romania este o boala raspandita la 1 din 30 de persoane.

Dintre cei care iau acest virus, 80% fac hepatita C in forma cronica si dintre acestia, o parte cancer hepatic.

Sunt doua motive pentru care Hepatita C este atat de raspandita:

1. Virusul hepatitic este foarte rezistent: poate ramane in viata si 4 zile in mediul natural.

2. Bolnavii nu au semne si simptome specifice. Persoana care s-a imbolnavit de Hepatita C de cele mai multe ori nu simte nimic special, ori are simptome pe care le confunda cu alte viroze.

În cele mai multe cazuri, hepatita C evoluează nestiuta o perioada indelungata, mai mulţi ani, chiar si 15-20 de ani timp in care se pot modifica structura si functia ficatului, iar hepatita cronică se transformă în „ciroza”.

Este foarte important sa intelegem cum se transmite boala si sa ne testam daca suntem in una dintre situatiile de risc » Cititi aici despre transmiterea virusului Hepatitei C.

Din fericire exista tratament pentru aceasta boala si dupa testare si diagnosticare urmeaza un consult la medicul specialist gastroenterolog sau de boli infectioase care va stabili schema de tratament cea mai potrivita fiecarui pacient, in functie de stadiul de boala in care se afla.

Hepatita C are “leac”: mergeti la medicul specialist de boli infecțioase sau gastroenterolog spentru tratament. Dacă aveți hepatită C în orice stadiu de evoluție, tratați-vă.

(Medicul specialist gastroenterolog sau infecționist vă indică tratamentul potrivit stadiului bolii dumneavoastră.)

Noua Terapie, interferon free/ fara interferon, este usor de administrat si este foarte bine tolerată. Reactiile secundare la tratament sunt foarte putine, chiar absente . Reprezintă o variant logică de tratament al tuturor formelor de hepatită cronică C.

In peste 95% din cazuri, după finalizarea curei de trei luni de tratament, virusul este nedetectabil in sânge, ceea ce noi numim răspuns viral susținut si se observă dupa disparitia virusului si o ameliorare a afectării ficatului.

Acest răspuns la terapie se menține o perioada îndelungată de timp, ceea ce ne face pe noi medicii să afirmăm că în acest moment hepatita C este o boală vindecabilă.

Povestea infecției cu virus hepatitic C este acum una cu happy-end:

Dacă vă aflați în condiții de risc, protejați-vă! prezentati-va la medicul dvs si testați-vă!

Daca aveti boala, tratați-vă!

Hepatita C astăzi se vindecă!

Comentariile sunt inchise.

 
Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2018 Edumedical
 

Primeste pe mail recomandari medicale, informatii de ultima ora, stiri si articole.

 

Aboneaza-te!