Noi reglementari privind produsele din tutun incalzit

Produsele din tutun cu o aroma caracteristica sau care contin arome in oricare dintre componentele lor, precum si produsele din tutun incalzit care ard vor avea obligativitatea etichetarii cu mesajul de informare.

Produsele din tutun cu o aroma caracteristica sau care contin arome in oricare dintre componentele lor (filtre, hartii, ambalaje, capsule), precum si produsele din tutun incalzit care ard vor avea obligativitatea etichetarii cu mesajul de informare si cu avertismentele de sanatate combinate (text si fotografie), conform unei Ordonante aprobata de Guvernul Romaniei si care transpune in legislatia nationala Directiva delegata (UE) 2022/2100 a Parlamentului European si a Consiliului, anunta Ministerul Sanatatii.

Noile reglementari vizeaza informarea corecta a consumatorilor privind efectele utilizarii produselor de tutun incalzit prin introducerea obligativitatii unei etichetari corespunzatoare.

De asemenea, Ordonanta:

– extinde la produsele din tutun incalzit interdictia privind introducerea pe piata a produselor cu o aroma caracteristica sau care contin arome in oricare dintre componentele lor, cum ar fi filtrele, hartiile, ambalajele, capsulele sau orice caracteristica tehnica care permite modificarea mirosului sau a gustului produselor din tutun, precum si modificarea intensitatii arderii lor. Aceste interdictii exista deja pentru tigarete si pentru tutunul de rulat.
– prevede etichetarea in plus cu pictograme pentru produsele din tutun incalzit, in masura in care acestea sunt produse din tutun pentru fumat (care ard).

Conform Directivei obligativitatea etichetarii este diferita la produsele din tutun incalzit in functie de prezenta sau absenta procesului de ardere.

– prevede necesitatea notificarii catre MS a produselor din tutun incalzit, in masura in care acestea sunt produse din tutun pentru fumat (care ard)

Adoptarea actului normativ este determinata de cresterea vanzarilor de produse din tutun incalzit, care a depasit 2,5 % din totalul vanzarilor de produse din tutun la nivelul Uniunii.

Beneficiarii directi ai reglementarii sunt adultii si tinerii care au folosit / folosesc tigari electronice sau dispozitive electronice.

Conform cifrelor Raportului OECD/EU 2022, Health at a Glance 2022, adultii care folosesc zilnic sau ocazional tigari electronice sau dispozitive electronice similare au reprezentat in anul 2019 aproximativ 2% din totalul populatiei.

Conform unui studiu INS, un procent de 19% din populatia adulta fumeaza tigari electronice sau dispozitive electronice, mai precizeza ministerul.

In Romania, peste 43.600 de romani au murit in 2019 din cauza unei boli cauzate de fumat, conform Raportului de tara al OMS publicat in anul 2023. Dintre aceste decese, aproape 21 000 sunt in urma bolilor cardiovasculare cauzate de tutun si peste 15 000 in urma bolilor oncologice, restul prin boli respiratorii.

Etichete: tutun incalzit, vaping, informare tutun incalzit

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.