Efectele variatiilor de temperatura asupra organismului uman

Organismul uman isi mentine temperatura constanta, indiferent de temperatura mediului ambiant, printr-o serie de reactii fiziologice de adaptare la conditiile de microclimat.

Aceste procese influenteaza „productia interna de caldura” si transferul de caldura la nivelul tegumentelor si mucoaselor, dintre care cea mai mare contributie o are functia respiratorie. Intensitatea acestor procese depinde de variatiile de temperatura aparute, modul de instalare, precum si umiditatea mediului inconjurator, precizeaza Spitalul Victor Babes Timisoara, intr-un comunicat semnat de conf dr. Ovidiu Fira Mladinescu.

Potrivit medicului, fluctuatiile mari si rapide de temperatura sunt cele care solicita cel mai mult organismul, fiind resimtite diferit de anumite persoane.

Vorbim de oameni din grupe de risc, cum ar fi copiii si batranii, cei cu patologii existente (in special cele de natura respiratorie, cardiovasculara, neurologica), vicii prezente (tabagism, alcoolism cronic) etc.

“Diferentele mari de temperatura, pe langa ca pot da o stare de disconfort persoanelor meteorosensibile (dureri de cap, ameteli, oboseala, somnolenta, chiar anxietate sau depresie), din perspectiva respiratorie, favorizeaza infectiile virale sau bacteriene. La pacientii cu patologii pulmonare obstructive cronice (astmul bronsic, bronsita cronica si/sau emfizemul pulmonar) creste riscul de exacerbare. Pentru a reduce la minim aceste consecinte, principala recomandare este de a evita pe cat posibil trecerea brusca de la temperaturi foarte ridicate la unele scazute. Mai exact, intrarea intr-o incapere climatizata venind de afara, de la temperaturi caniculare, iar diferenta dintre cele doua medii sa fie de mai mult de 10 grade.”, scrie in comunicatul semnat de conf dr. Ovidiu Fira Mladinescu

Potrivit doctorului, se recomanda totodata un stil de viata cat mai sanatos (alimentatie si hidratare corespunzatoare, renuntarea la vicii, daca este cazul, program de activitate fizica cu predilectie dimineata si seara, odihna in timpul orelor cu temperaturi caniculare, preferarea sistemelor de ventilatie naturala, etc.), precum si un tratament corespunzator al patologiei de fond existente.

Citeste si: Recomandari pentru vreme caniculara | Masuri de protectie

Etichete: variatii de temperatura, canicula, conform termic

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

O intrebare

  • MARIA SAMSON spune:

    Fiica mea,respira mai greu de vreo doua zile,de cand a venit episodul acesta de iarna si crede ca e ceva in neregula si cu inima.Astazi fost la medicii specialisti si nu a depistat nimic.Nu poate sa doarma din aceste cauze.Cei de facut?Are 30 de ani si cred ca sufera de o forma de depresie usoara pe care nu vrea s-o trateze.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.