Studiu: Somnul de maxim cinci ore pe noapte sporeste riscul de boli cronice

Persoanele in varsta care dorm maxim cinci ore pe noapte se pot confrunta cu un risc mult mai mare de a dezvolta multiple afectiuni cronice cum ar fi boli de inima, cancer sau diabet, comparativ cu cele care dorm mai mult, concluzioneaza un studiu citat de UPI.

Studiul, publicat in jurnalul stiintific PLOS Medicine, a monitorizat impactul duratei somnului asupra sanatatii a peste 7.000 de barbati si femei la varstele de 50, 60 si 70 de ani, relateaza si Agerpres.

Acest lucru a fost realizat prin monitorizarea timp de 25 de ani a participantilor la studiul de cohorta „Whitehall II” realizat pe membri din serviciul public britanic.

Echipa de cercetatori britanici si francezi, condusa de University College London, a constatat ca somnul timp de cinci ore sau mai putin la varste peste 50 de ani a fost asociat cu un risc mai mare cu 30% pana la 40% de a dezvolta mai multe boli cronice comparativ cu persoanele care dormeau pana la sapte ore.

De asemenea, cercetatorii au examinat si relatia dintre durata somnului din timpul noptii in cazul fiecarui participant si riscul de deces. Ei au descoperit ca somnul cu o durata de cinci ore sau mai putin la varsta de 50 de ani a fost asociat cu un risc de deces mai mare cu 25% in cei 25 de ani de monitorizare.

Acest lucru este cauzat, in primul rand, de faptul ca durata scurta de somn sporeste posibilitatea de aparitie a bolilor cronice, care la randul lor creste riscul de deces.

Insa, in cazul persoanelor deja diagnosticate cu o afectiune cronica, o astfel de perioada lunga de somn a fost asociata cu un risc mai mare cu aproximativ 35% de a dezvolta o alta boala, posibil din cauza problemelor de sanatate subiacente ce afecteaza somnul, au indicat cercetatorii.

„Pe masura ce oamenii imbatranesc, obiceiurile lor de somn si structura somnului se modifica. Cu toate acestea, este recomandat sa doarma timp de sapte pana la opt ore pe noapte – deoarece duratele de somn peste sau sub aceasta au fost asociate anterior cu boli cronice”, a declarat Séverine Sabia, autoare principala a studiului, citata intr-un comunicat, potrivit surselor citate.

Etichete: somnul, somn putin, lipsa somnului, durata somnului, risc de boli cronice

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.