Planul National de Imunizare

Planul National de Imunizare, redat mai jos, este conceput pentru a proteja nou-nascutii si copiii de boli contagioase grave, dar si pentru a imbunatati starea de sanatate a intregii populatii. Reperele de varsta redate mai jos sunt cele recomandate medical. In cazul in care acestea nu au fost respectate, consultati pagina recuperea vaccinarii.

Pe langa vaccinurile cuprinse in acest plan, exista si vaccinuri optionale despre care puteti citi aici.

 

 

 
 
Vaccinul pneumococic conjugat va fi inclus in calendarul national de vaccinare in functie de fondurile disponibile
 
 
 
Vaccinul pneumococic conjugat va fi inclus in calendarul national de vaccinare in functie de fondurile disponibile
 
 
 
Vaccinul pneumococic conjugat va fi inclus in calendarul national de vaccinare in functie de fondurile disponibile
 
 
Copiii cu varsta de 6 ani care au in antecedentele vaccinale o doza de DTPa la 4 ani vor fi vaccinati cu VPI, iar cei care nu au in antecedentele vaccinale o doza de DTPa vor fi vaccinati cu DTPa-VPI

Pentru administrarea tuturor vaccinurilor mentionate se vor utiliza numai seringi de unica utilizare.

  1. Obiectivul principal : pana la varsta de 18 luni orice copil trebuie sa fie vaccinat cu minimum 3 doze HB si 3 doze DTPa-VPI si Hib
  2. Vaccinare cu vaccin hexavalent la 11 luni se va face incepand cu copiii care nu au primit acest vaccin la varsta de 6 luni .

 

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

134 de intrebari si raspunsuri

  • Ionela spune:

    Buna ziua copilul meu are 3 ani si 6 luni si acum am descoperit ca nu are decat un vaccin la 1 an ce pot face în acest caz?

    • Dr. Sandra Alexiu spune:

      Revizuiti cu medicul dvs de familie schema de vaccinare si apoi incercati sa recuperati ce lipseste.

  • Elena spune:

    Buna ziua!
    Copilului meu de 9 luni i s-a facut astazi vaccinul ROR. Acum o saptamana in urma ea a avut larigita si doctorul i-a prescris Prednison. In prospect am citit ca e contraindicat vaccinare in tratament. Eu ultima doza de prednison i-am dat-o ieri. Va rog sa ma explicati daca exista vriun risc ca a fost vaccinata astazi. Multumesc

  • chiratcu dana spune:

    Buna seara,copilul meu a facut vaccinul de 6 ani si dupa 48 ore s-a inflamat si inrosit local intrebarea mea catre dvs este normal asa ceva?

  • Dima spune:

    Buna ziua !
    1.De ce se face vaccin ROR doar la un an?
    2.De ce e doar epidemie de rubeola si nu e si de rujeola ?
    3.Cu 50 de ani in urma eram vaccinati ROR sau faceam boala?
    MULTUMESC!

  • Brindusa spune:

    Buna ziua !
    Fetita noastra s-a nascut in Anglia si nu a bebeficiat de vaccinul hepatitic B. Acum suntem in tara si vrem sa ii continuam vaccinurile .
    Fetita are 6 luni si ultima vaccinare a fost la 3 luni in Anglia + BCG imediat ce am ajuns in Ro.
    Cum putem face sa beneficieze de toate dozele necesare de hepB? Multumim!

    • Dr. Sandra Alexiu spune:

      va rog sa ne scrieti mai exact ce vaccinuri a facut, poate se pot recupera si dozele de Hep B in vaccinurile combinate de aici, deoarece vaccinul hepatitic pediatric nu se gaseste deocamdata in Romania. Sa ne spuneti si daca mama (dvs) aveti Hepatita B (Ag Hbs prezent).

  • Mariana Manolachi spune:

    Buna seara!Va rog sa-mi spuneti daca poate face vaccinul de 14 ani un copil care primeste tratament cu cipralex.Multumesc mult!

    • Dr. Sandra Alexiu spune:

      In principiu ar trebui sa ne spuneti diagnosticul, nu tratamentul!

  • STOICA RAMONA spune:

    Buna ziua, intrebarea mea face referire la responsabilitate : a cui este responsabilitatea in ceea ce priveste informarea in ceea ce priveste planul national de imunizare ????Am 2 copii : unul de 5 ani si altul de 8 ani carora nu le-am facut vaccinul ROR, respectiv pertusis-tetanos-poliomielitic .Daca intamplator nu aflam de faptul ca la 5 ani si respectiv 6 ani trebuie facute aceste vaccinuri stateam bine-mersi linistita fara sa pun intrebari . Mai mult decat atat, potrivit vchei scheme de vaccinare, baiatul meu de 8 ani trebuia vaccinat la 4 ani, dar schimbandu-se schema de vaccinare, cand m-am prezentat la vaccinare asistenta mi-a adus la cunostinta faptul ca nu se mai face la 4 ani si se face la scoala la clasa 0 ???La scoala nu a facut niciun vaccin pana in prezent . Acum avand 8 ani este prea tarziu pt a-l face si a cui este vina ca al meu copil nu a fost vaccinat ??? Pentru ce se numesc medici de familie ???

    • Dr. Sandra Alexiu spune:

      Noi incercam aici sa lamurim planul de vaccinare. Va rugam sa ne spuneti al fiecare ce vaccin a facut si incercam sa va lamurim ce mai au de completat.

  • Claudia spune:

    Buna ziua! Ce pot face daca medicul de familie a pierdut carnetul de vaccinari al copilului?

    • Dr. Gindrovel Dumitra spune:

      Carnetul de vaccinari trebuie sa fie un act care sta la dumneavoastra si nu la medicul de familie.
      Datele privind vaccinurile efectuate se regasesc la cabinet si pot fi reconstituite fie pe un nou carnet fie pe o adeverinta de vaccinare.

    • dr Madalina Vesa spune:

      In mod normal carnetul de vaccinare este pastrat de parinte. In cazul in care aveti nevoie de vaccinuri ( dovada vaccinarilor) , medicul poate lista din calculator ( registrul unic de vaccinare) toate vaccinurile efectuate. Carnetul este mai mult pt evidenta parintelui.

  • Cristina spune:

    Fata mea a implinit 6 ani in septembrie si de atunci ma tot chinui sa îi fac vsccinul de 6 ani si la medicul de familie nu il au nici in momentul acesta.Am intrebat cum se numeste acest vaccin ca sa îl cumpar eu la care mi-sa raspuns sec „nu aveti de unde sa îl cumpsrati”

    • Manea Antoaneta spune:

      Buna ziua!Fetița mea face luna aceasta 7 luni și nu a făcut vaccinul de 4 luni.Unde trebuie sa sun sa întreb de el?Medicul de familie spune că nu il are.dar multi copiii l-au făcut deja la med.Va mulțumesc

      • Dr. Gindrovel Dumitra spune:

        Cea mai buna solutie este sa asteptati sa vina la medicul de familie.

    • dr Madalina Vesa spune:

      Este adevarat ca nu se gaseste ( cel putin in judetul meu nu exista de cumparat). Mai aveti rabdare pt ca o sa il primeasca si medicul de familie.

  • Robert spune:

    Buna ziua, copilul meu a implinit deja 3 luni si nu a primit nici un vaccin de imunizare in conditiile in care se fac tot felul de campanii de vaccinare a copiilor dar vaccinurile lipsesc cu desavarsire. Mai pot recupera schema de vaccinare avand in vedere ca deja am ratat vaccinul care trebuia administrat in primele 24 h si cel de la 2 luni?
    Multumesc pt raspuns

    • dr Madalina Vesa spune:

      Se poate recupera acest vaccin . Din pacate nu toate judetele au doze suficiente. Medicii primesc doze insuficiente si primii copii vaccinati sunt cei care nu au nici o doza si au mai multe luni de viata. Cu alte cuvinte veti fi prioritari cand medicul d-voastra va primi vaccinul.

  • liliana ghinescu spune:

    Va rog sa-mi spuneti daca vaccinul TETRAXIM este identic cu TETRAVALENT .Va multumesc frumos.

    • Dr. Gindrovel Dumitra spune:

      Da

  • Simion Luminita spune:

    Buna ziua,
    Am un baiat de 6 ani si 10 luni si trebuie sa ii facem vaccinul Tetraxim, medicul de familie nu il are si in farmacii nu se gaseste.Ce se intampla daca nu il face deloc? Multumesc!

    • Dr. Gindrovel Dumitra spune:

      Nu este o urgenta. Asteptati si va sosi curand la medicul de familie!

  • Croitoriu Claudiu spune:

    Buna ziua. Am o fetita de 8 ani. Suntem in dilema. Unde se fac vaccinurile? La scoala sau la medicul de familie? Multumesc!

    • Dr. Gindrovel Dumitra spune:

      La medicul de familie dac nu le-a facut deja.

  • Mariana spune:

    Buna ziua..bebelusul meu a implinit deja 2 luni si o saptamana,iar medicul de familie nu are vaccinul hexaxim. Eu am gasit la farmacie infanrix hexa..il pot face???

    • Dr. Sandra Alexiu spune:

      Da, este echivalent. Aveti grija la transport!

      • Mariana spune:

        Exista efecte adverse?

        • Dr. Sandra Alexiu spune:

          Cele mai frcvente efecte adverse intalnite sunt fele licale si nu sunt de anvergura: roseata la locul inocularii, intarire usoara, caldura locala, adica semne de inflamatie care dispar in una doua zile. Acestea pot aparea indiferent de vaccin. Copilsul poate fi putin mai agitat sau mai somnolent, poate sa ii scada pofta de mancare cateva zile. In afara de acestea, mai intalnite, mai pot aparea si altele, mai serioase, dar mult mai rare! Sunt toate mentionate in prospect.

          • Daniela spune:

            La indemnul dv. am citit prospectul la hexacima si am decis categoric sa nu vaccinez. Singurul meu regret este ca am fost de acord cu vaccinarea in maternitate.

          • Dr. Sandra Alexiu spune:

            E decizia dumneavoastra, dar copilul dumneavoastra e posbil sa sufere consecintele nevaccinarii.

    • Silvia spune:

      Buna ziua,in ce farmacie ati gasit vaccinul?Copilul meu are 3 luni si jumatate si nu are decat BCG ul din spital.

    • Robert spune:

      Buna ziua, la ce farmacie ati gasit infarix hexa. As dori sa il cumpar si eu Imi puteti trimite un raspuns pe robert.roberto1980@gmail.com? Multumesc

  • Roxana spune:

    Bună ziua!
    Bebelușul meu a împlinit 2ă luni și mă gândesc să-i fac vaccinul Prevenar 13, Rotarix și Infanrix Hexa. Toate acestea le-am cumpărat deja, doar că-mi este puțin teamă de reacțiile adverse. Dvs. ce mă sfătuiți?
    Mulțumesc anticipat!

    • dr Madalina Vesa spune:

      Eu am facut aceste 3 vaccinuri la copiii mei. In consecinta recomand tuturor copiilor sa faca aceste vaccinuri. Ca si reactii adverse : subfebrilitati sau febra ( majoritatea care fac febra au maxim 1-2 pusee , f rar persista febra), inapetenta ( lipsa poftei de mancare pt o zi), somnolenta sau irascibilitate ( tot primele 24 ore) – de la durerea musculara de la vaccin ( daca isi incoarda muschiul in momentul injectarii). Rotarix: scaunul isi schimba cularea, mirosul, consistenta ( nu la toti apar aceste modifcari). Cam 30% din copii fac una din aceste reactii adv.

    • Dr. Gindrovel Dumitra spune:

      Sunt scurt pt ca sunt categoric. Vaccinati-l!

  • Neacsu spune:

    buna ziua!sunt purtatoare de virus B, am facut baietelului meu imunoglobulina la nastere si prima doza de engerix, adoua doza de engerix la o luna, vaccinul de 2 luni si 4 luni…cand ar trebui sa i fac a treia doza de engerix?si urmatorul vaccin?multumesc!

    • dr Madalina Vesa spune:

      Vaccinul de 2 luni si de 4 luni ( hexacima sau infarix hexa) contine si hepatita B. Urmatorul il veti face la 11 luni ( tot hexacima).

    • Dr. Sandra Alexiu spune:

      Nu mai faceti alt engerix. Vaccinati la 11 luni cu hexavalent si la 12 luni cu ROR

    • Valeria spune:

      Buna ziua. Sunt in aceeasi situatie. Copilului i-au fost administrate la nastere, 1 luna si 2 luni Hexacima. Pediatrul ne-a recomandat ca sa inlocuim fie vaccinul de la 4 luni fie cel de la 11 luni cu Infanrix ipv hib. Pentru hepatita B trebuie sa aibe 4 doze si nu 5 administate pana la varsta de 1 an. Daca sunt si alte variante sunt deschisa. Problema este ca nu se mai gaseste Infanrix ipv hib si nu stiu cum sa procedez in aceasta situatie. Nu se cunosc cu exactitate efectele adverse ale supradozarii cu hep B si nu cred ca imi asum riscul. Multumesc

  • Roxana Ursu spune:

    Buna ziua,
    Ne raspunde cineva?
    Multumesc

    • Dr. Sandra Alexiu spune:

      Abia astazi am primit acces la intrebari. De acum incolo vor fi raspunsuri si pe acest sector.

  • liliana spune:

    buna ziua! baietelul meu are 7 ani si trebuie sa ii fac vaccinul de 6 ani, dar am facut o serie de analize din care reiese ca are ASLO mare 800.ar trebui sa incep tratamentul cu antibiotice dar din cauza vaccinului trebuie sa mai amanam ceva vreme. am inteles ca nu e ok vacinul si apoi antibiotice e adevarat?

    • Dr. Sandra Alexiu spune:

      In primul rand ca o simpla valoareASLO de 800 nu implica obligatoriu administrarea de antibiotic. Mai trebuie cateva conditii indeplinite
      In al doilea rand nu interfera tratamentul antibiotic cu vaccinul. Vaccinul se poate face indiferent de tratamentul antibiotic.

  • mariana spune:

    ce problema poate avea un copil vaccinat cu ror si la 5 si la 7ani

    • Dr. Sandra Alexiu spune:

      Nu exista nicio problema.

  • george nicu spune:

    buna ziua!avem un baietel in varsta de 3 saptamani.in maternitate nu au avut vaccinul antihepatita b,la facut pe cel antituberculoza.avem programare la privat la varsta de o luna pentru Engerix B si la varsta de 2 luni pentru Infarix Hexa.Este in regula o luna intre ele?Va multumesc.

    • Dr. Sandra Alexiu spune:

      este in regula, DAR daca mama nu este purtatoare de virus hepatitic B, Nu mai este nevoie de doza de Engerix B. Cele trei doze de hepatitic B din curinsul vaccinului de la 2, 4, 11 luni sunt suficiente.

  • David roxana spune:

    Buna seara. Daca am facut vaccinul ROR la 11 luni si 3 zile este obligatoriu sa il facem din nou la 12 luni? Medicul nostru asa ne-a zis…

    • Dr. Sandra Alexiu spune:

      Da, medicul dumneavoastra are dreptate.

  • lungan luiza spune:

    Buna ziua,
    unde trebuie sa ma adresez pentru vaccin tuse convulsiva, acesta fiindu-mi cerut in Belgia,unde ma duc dupa ce naste fiica mea.

    • Dr. Sandra Alexiu spune:

      Ar trebui sa ne dati mai multe amanunte. In principiu adultii de acum sunt deja protejati prin vaccinare.

  • BALABAN SIMONA spune:

    Buna ziua. Finutul meu are 8 zile si nu a fost vaccinat contra Hepatita B pe motiv ca nu exista in spital. Daca il aducem pe comanda din Germania este ok pt. bebe? Il mai putem face?
    Multumesc mult.

    • Dr. Sandra Alexiu spune:

      Abia acum am gasit acest mesaj. Ce s-a intamplat? pana la urma, daca mama nu este purtatoare de virus hepatic B, copilasului ii sunt suficiente cele trei doze din vacccinurile de la 2, 4 11 luni.

  • Roxana Ursu spune:

    Buna ziua, am 2 copii
    1. Are 6 ani jumate si a facut vaccinurile la nastere obligatorii din spital, apoi la 2 luni infanrix hexa, la 4 luni infanrix Ipv+ hib, la 6 luni infantix hexa si la 12 luni infanrix ipv + hib. Priorixul l a facut la 1 an si 8 luni. Ce ar mai trebui facut?
    2.Are 1 an si aproape 4 luni si a facut vaccinurile obligatorii la nastere, iar la 2 si 4 luni infanrix hexa. Nu am mai gasit inca o doza. In cazul in care voi avea acest vaccin, credeti ca a trecut prea mult timp intre doze?
    Va multumesc mult.

    • Dr. Sandra Alexiu spune:

      1. Din schema nationala tetraxim si ROR. In plus vaccinuri optionale (de exemplu pneumococic, varicelic)
      2. Nu, e in regula, dar aveti grija, daca nu mai gasiti infanrix hexa (se cumpara, dar nu se mai gaseste in RO), puteti face in loc, hexacima dela medicul de familie, este aceeasi compozitie, dar trebuie sa faceti pana in varsta de doi ani!

  • catalina cojocaru spune:

    Buna ziua, fiul meu e nascut in uk si a fost vaccinat acolo la 2 luni si la 3 luni urmand ca acasa sa ii fac vaccinurile de 4 luni, deoarece ne-am intors definitiv.la 2 luni a faacut DtaP/IpV/Hib,PCV,Men B, Rota apoi la 3 luni DtAp/IPV/Hib, Rota iar acum la 4 luni trebuia sa faca la fel ca la 2 luni, mai putin Rota, in schimb a facut decat PREVENAR si pt hepatita, fara DTap/IPV/Hib si Men B,asa este schema aici, acasa? ma tem ca fiul meu sa nu piarda vreun vaccin…de asemenea maine ar trebui sa faca BCG, dar e ok dupa ce azi a facut 2 vaccinuri?

    • Dr. Sandra Alexiu spune:

      MenB sau HepB? Am inteles din ce scrieti ca a facut acum.. Mi se par putin amestecate. BCG e ok sa faceti dupa Prevenar si Hepatitic (din pacate abia azi am vazut mesajul dumneavoastra). In Romania nu gasiti Men B. In schimb spuneti ca a facut acum pentru hepatita dar inteleg ca asta e abia prima doza? Ce vaccin hepatitic ati facut separat si unde, ca nu se gaseste? De asta va rog mult sa reveniti si sa scrieti in amanunt cu atentie data nasterii si ce vaccinuri ati facut, ca sa vedem ce mai trebuie si cum le rearanjam intr-o schema de recuperare. Stiti ca puteti face asta si cu medicul dvs de familie, da?

  • Pisu spune:

    Buna ziua,avem un bebelus cara s-a nscut in urma cu o luna de zile la o clinica privata dar,nu i s-a facut vaccinul pentru hepatita B,pe motiv ca nu exista in stoc.Cand mai poate beneficia bebelusul de acest vaccin ce trebuia facut in 24 de ore de la nastere,si unde se mai poate face acest vaccin daca dupa cum spun cadrele medicale nu se gaseste in tara,asa este nu exista acest vaccin in tara noastra?!Multumesc,

    • Dr. Sandra Alexiu spune:

      Buna dimineata. Asa e, lipseste vaccinul hepatitic, dar BCG exista. Sper ca pe acesta l-ati facut. Daca mama nu este purtatoare de Ag Hbs, atunci copilasului ii sunt suficiente dozele din vaccinurile pe care le face ulterior. Atentie, clinicile private utilizeaza de obicri Infanrix si acesta iarasi nu se gaseste in Romania. Va sfatuiesc sa inscrieti copilul la medic de familie, care va asigura gratuit vaccinurile din schema nationala si in plus, va poate vaccina si optional. Daca nu aveti MF, poate ne transmiteti din ce oras sunteti si ce sector (daca sunteti in Bucuresti), sa va recomandam un medic de familie.

      • Pisu spune:

        Buna ziua,
        Va multumim mult pentru raspunsul prompt acordat intrebarii noastre si pentru lamurire in privinta vaccinului hepatic!Da,vaccinul BCG i-a fost administrat micutului in maternitatea,mama nu este purtatoare de Ag.Hbs,iar acum am gasit si Medic de familie,in Bucuresti.O zi excelenta!

        • Ina spune:

          De ce in spitalele de stat sunt vaccinurile si la privat nu??? Eu am nascut acum 3 luni la spital de stat si i s-a facut toate vaccinurile care sunt de facut imediat dupa nastere. Mai am o prietena care a nascut la Sibiu la privat si tot asa nu aveau vaccinurile ca nah i.a trebuit spital de fite. Si a nascut inaintea mea cu o saptamana. Adevaru ca nu sunt cine stie ce conditii in spitalele de stat, dar acolo cu sigurnata se fac, nu ca in cele private. Cele care vreti spital de fite asta intampinati sa nu aiba vaccinurile.

  • MARINESCU GABRIELA spune:

    Buna ziua, as dori sa intreb daca la 10 ani mai pot sa-i fac vaccin antipoliomielitic fetei mele ca anul trecut avea o tuse veche de 2 ani si nu am riscat avand in vedere si ca fratele ei la 1 an a facut convulsii de la ROR si are note autiste (are 13 ani) si l-am recuperat foarte greu. Ce fel de analize de sange ar trebui sa-i fac si in gat si in nas ca totul sa fie OK?

    • Dr. Sandra Alexiu spune:

      Pentru recuperarea vaccinurilor absente luati legatura cu medicul de familie.

  • Raluca spune:

    Buna ziua, pentru un bebelus de 3 luni, am administrat euvax la nastere, engerix la 1,5 luni. cum ar trebui sa contiuam schema de vaccinare modificata pt ca eu sunt purtatoare de VHB? Am primit multiple opinii. Multumesc

    • Dr. Sandra Alexiu spune:

      Intai va rog sa ne prcizati daca ati avut si alte analize la nastere in afara de Ag HbS si daca ati facut copilasului si Imunoglobulina specifica (Hepatect). E important pentru a contnua recomandarea.

      • Raluca spune:

        Eu am aceasta hepatita cronica cu viremie nedetectabila – confirmata inainte de nastere. Am administrat Hepatect si Euvax la nastere, engerix la 1,5 luni.
        Multumescu

        • Dr. Sandra Alexiu spune:

          In cazul dvs, pentru ca ati facut o doza suplimentara de hepatitic B, veti urma cu schema nationala, hexavalent imediat, apoi dupa inca o luna hexavalent si apoi dupa sase sapte luni al treilea hexavalent si ROR (la un an).

          • Raluca spune:

            Multumesc pentru raspuns. Sa inteleg ca trebuie administrata si a 2-a doza de hexavalent? Nu se compenseaza cu engerix b facut la 1.5 luni?
            Eu am primit recomandare pentru inlocuirea celei de 2-a doze de hexavalent cu pentavalent (care nu se gaseste pe piata europeana). Multumesc anticipat

          • Dr. Sandra Alexiu spune:

            Ar fi bine daca ati gasi pentavalent pentru urmatoarea doza, dar nu mai gasiti. Hexavalentul contine sase antigene, adica protejeaza de sase boli: hepatita B e diar una din cele sase. Engerix este vaccin doar pentru hepatita B. Celelalte cinci boli nu vor fi acoperite. Deci nu se poate inlocui hexavalentul cu engerix. Adevaratavechivalenta este Hexavalent = engerix + pentavalent.

  • Nicoleta spune:

    Buna ziua, fiul meu nu a facut vaccinul de la 4 ani, din cauza lipsei acestuia in aceea perioada. In mai 2016, la 7 ani, in urma unui test EEG, am aflat ca are un focar epileptic. Am inteles ca vaccinul de 8 ani, cred ca VPI ul nu ii este recomandat. Riscul fiind de a declansa focarul. Mentionez ca are Hemipareza cerebrală elastică dreapta. Imi puteti detalia ce opțiuni am? Cu stima

    • Dr. Gindrovel Dumitra spune:

      Nu exista aceasta recomandare specific pentru VPI.

      • Dr. Sandra Alexiu spune:

        Puteti vaccina fara probleme. Nu exista contraindicatie.

  • Andrada spune:

    Buna ziua, fata mea are 3 ani si 8 luni si nu a fost vaccinata contra ROR. Cand o pot vaccina? medicul de familie mi-a spus sa astept vaccinarea de la 5 ani. Se poate achizitiona vaccinul si din farmacie?

    • dr.Madalina Vesa spune:

      Sa o vaccinati cat mai repede cu ROR. Este epidemie in tara de rujeola si sub nici o forma sa nu asteptati pana la 5 ani cu vaccinarea. Toti copiii intre 1 an si 5 ani trebuie sa aiba o doza de ROR.
      link

      • Dr. Sandra Alexiu spune:

        Gasiti ROR gratuit la medicul de familie pentru recuperare.

      • Florin spune:

        Vaccinul de preventie ror la 11 luni pt ce perioada asigura imunizare?

  • Alina spune:

    ce stiti despre vaccinul optional,la bebelusi de 11 luni?eu am inteles ca are legatura cu rujeola,dar as vrea mai multe amanunte..multumesc frumos

    • dr.Madalina Vesa spune:

      Vaccinurile optionale la varsta de 11 luni sunt: vaccinul impotriva varicelei ( varilix) si antipneumococul ( prevenar sau symflorix). Optional , adica trebuie cumparate din farmacie. Daca vorbiti de vaccinul ROR ( rubeola, rujeola, oreion), acesta este gratuit si il faceti la medicul de familie, fiind in schema nationala de vaccinare. In mod obisnuit , ROR se face la varsta de 1 an, dar tinand cont ca suntem in plina epidemie de rujeola, acest vaccin il facem incepand cu varsta de 9 luni. Mergeti la medicul de familie pt programarea la vaccinul ROR.

  • costy spune:

    Buna seara. De unde pot achizitiona un carnet de vaccinuri in cazul in care l-am pierdut pe cel oferit la nastarea bebelusului?

    • Dr. Gindrovel Dumitra spune:

      Incercati la medicul de familie. In mod normal nu are dar poate gaseste o solutie!

  • sally spune:

    2 intrebari:
    1. copil de 3 ani complet nevacinat, care e schema de recuperare?
    2. acelasi copil de 3 ani se imbolnaveste la 2 ani de pertussis. mai poate fi vaccinat?

    • Dr. Gindrovel Dumitra spune:

      1. Tetravalent + hepatitic B + ROR in prima doza
      2. Tetravalent + hepatitic B la minim o luna distanta
      3. Hepatitic B la 6 luni de la pct 1
      4. Tetraxim la 6 luni de la pct 2

      Da, copilul care a contracatat boala, nu este necesar a fi vaccinat dar poate fi vaccinat. Nu exista solutie fara pertusis

  • cioaca cristina spune:

    Buna ziua ,am un baietel in varsta de 13 ani si nu a primit vaccinul antipolio la varsta de 9 ani ,a

    • Dr. Sandra Alexiu spune:

      Reveniti va rog cu intrebarea completa. Eventual scrieti aici exact ce vaccinuri a facut si data la care e nascut, ca sa vedem ce are de recuperat.

  • Florentina spune:

    Buna seara,
    Urgent, unde gasesc vaccin antihepatic b, nou nascuti?Bebelusul are 1 luna si nu a fost vaccinat, inca.
    Multumesc!

    • Dr. Sandra Alexiu spune:

      Din pacate NU gasiti nici de cumparat. Daca MAMA nu este purtatoare de virus hepatitic B, atunci copilasul va fi acoperit cu cele trei doze de hep B pe care le primeste in vaccinul hexavalent.

  • Lenuta spune:

    Unde gasesc vaccin antihepatic b?

    • Dr. Sandra Alexiu spune:

      Din pacate nu gasiti nici de cumparat.

      • Raluca spune:

        Incercati la Spitalul de pediatrie Medlife! Insistati. Noi am facut Infarix Hexa pe 20 decembrie si nu il are nimeni in afara de ei.. adus „special”.

        • Dr. Sandra Alexiu spune:

          Doamna de mai sus solicita vaccin hepatitic B, NU hexavalent!

  • moldovan nicolae spune:

    Buna ziua, doresc sa imi recomandati o schema de vaccinare pt mine (adult) cu engerix b , avand in vedere ca sotul are o hepatita b pasiva (doar purtator de virus hepatitic b).

    • Dr. Sandra Alexiu spune:

      Intai ar trebui sa verificati daca dumneavoastra nu aveti virusul B prezent. Daca NU este prezent, va puteti vaccina cu trei doze de vaccin hepatitic B de adulti, in schema 0 – 1 – 6 sau 0 – 2 – 6 (intervalele intre celetrei doze fiind in LUNI). Discutati cu medicul dumneavoastra de familie aceste optiuni.

  • Roxana spune:

    Buna ziua, este recomandat sa fac ROR-ul de 6 ani baietelului daca la cel de 12 luni a facut reactie? Mentionez ca si acum , la fiecare banala raceala se inflameaza ganglionii de pe ceafa (mai mult sau mai putin..)?? Multumesc anticipat pentru raspuns.

    • Dr. Sandra Alexiu spune:

      Daca reactia nu a fost severa, nu exista o contraindicatie ferma. Posibil reactivitatea este maiinensa in cazul fiului. Sau e posibil cala aceasta varsta sa nu mai aiba nicio reactie.

  • rozica maftei spune:

    buna ziua,fetita mea de 6 ani si 4 luni inca nu a facut vaccinul ,la medic nu-l mai gasesc nu stie daca se mai aduce.dvs.stiti ceva se mai aducu anul acesta? CU RESPECT VA ROG UN RASPUNS

  • Andreea spune:

    Buna seara! Un copil care este alergic la laptele de vaca, poate face vaccinul ROR, care contine lactoza?
    Multumesc!

    • Dr. Gindrovel Dumitra spune:

      Da. Ale3rgia la laptele de vaca nu este citata la contraindicatii.

  • santo spune:

    buna ziua, cat costa vaccinul hexavalent in farmaci?

    • Dr. Sandra Alexiu spune:

      Cred ca puteti afla aceasta informatie din farmacii ?

  • luminita spune:

    Buna ziua!Baiatului meu care a implinit 8 ani in luna mai nu i s-a facut vaccinul ROR(nu am fost anuntata de catre medicul de familie)Din cate stiu ,trebuia facut la 7 ani.Poate fi o problema daca se face cu o intarziere de 1 an?

    • Dr. Sandra Alexiu spune:

      Trebuie verificat in istoric daca nu il are facut deja. Unii copii au facut a doua doza de ROR si nu au mai fost chemati. Daca nu are a doua doza, o poate recupera, nu e nicio problema!

  • Ralu spune:

    Buna ziua,
    Imi spuneti, va rog, daca mai intra in discutie pentru fetita mea de 1 an si 9 luni vaccinarea antivaricelo-zosterian? Vaccinurile s-au decalat si acum o luna a primit antiROR.

    • Dr. Sandra Alexiu spune:

      Vaccinul varicelic este optional si se face dupa varsta de un an. Deci nu e nicio problema, il puteti face oricand, la o luna dupa ROR. Atentie, la vaccinul varicelic e nevoie si de rapel, adica de o a doua doza.

  • Gabriela spune:

    Buna dimineata! Am un baietel de 4 luni si 3 saptamani. Pana acum are vaccinurile din spital, dupa ce s-a nascut si cel de 2 luni din planul national de vaccinare. In acest moment, medicul de familie nu a primit vaccinul pentru 4 luni. Sunt in dubii daca sa ii facem Rotarixul. Mentionez ca nu a facut nicio doza pana acum. Medicul pediatru recomanda vaccinarea dubla : o doza Rotarix plus Hexacima, apoi pana in 6 luni cealalta doza de Rotarix. Am tot cautat diverse opinii cu privire la Rotarix. Parerile sunt impartite, multi parinti mentionand aparitia reactiilor adverse post vaccinare. De asemenea, ar mai fi si cazurile de deces din Franta. Din ce am gasit via internet nu ar fi recomandata vaccinarea simultana. Ce ma sfatuiti sa fac? Sa acceptam aceasta varianta? Sa ii facem doar o doza de Rotarix sau deloc?

    • Dr. Sandra Alexiu spune:

      1. E adevarat, hexavalentul inca lipseste, minsterul zice ca inca o luna, dar neoficial.
      2. Rotarix se poate combina fara probleme cu orice alt vaccin, se administreaza pe gurita, Apar probleme daca se face peste varsta recomandata
      3. Se recomanda doua doze de Rotarix, la interval de minimum 4 saptamani intre ele, iar cele doua doze trebuie sa fie facute pana in 24 saptamani. Prima doza stimuleaza sistemul imun sa inceapa productia de anticorpi protectori, in timp ce a doua doza permite prelungirea efectului pe durata lunga.
      4. daca nu gasiti Hexacima la medicul de familie si nici in farmacie, aveti alternativa Infanrix Ipv+ hib plus o doza de vaccin hepatitic B pediatric, dar inseamna doua intepaturi in loc de una…

  • FILIP VERONICA spune:

    BUNA ZIUA, BAIATUL MEU ARE 15 ANI SI TERMINA CLASA A VIII , DE LA SCOALA I S-A SPUS SA FACA UN VACCIN , DAR A UITAT. CE VACCIN TREBUIE , DACA ESTE NECESAR , ESTE GRATIS DE LA MEDICUL DE FAMILIE? CU MULTUMIRI

    • Dr. Gindrovel Dumitra spune:

      Da. Se face un vaccin impotriva difteriei si tetanosului. Mergeti la medicul de familie care ar trebui sa poata sa vi-l admninistreze gratuit.

  • Zaharia spune:

    Sunt un bunic al unei fetițe de 2 luni.
    Cum sa fie vaccinat copilul cu vaccinul la 2 luni cînd nu îl are medicul de familie în următoarele 5 luni. În farmacii nu se găsește nici pe stoc nici pe comanda pînă în septembrie. Ce este de făcut…..???????

  • Liliana spune:

    Pe baza caror criterii s-a modificat asa brusc schema de vaccinare? De ce noi inainte am facut mai multe vaccinuri copilului?

    • Dr. Gindrovel Dumitra spune:

      Vaccinul folosit in schema actuala de vaccinare este o bijuterie tehnologica. Din acest motiv este si foarte solicitat la nivel mondial. In plus, in luna martie 2015 a fost aprobat in schema 2+1. Din 1 aprilie, Romania concomitent cu alte state (Franta, Austria, Norvegia etc ) trece la schema 2+1.
      link

      • Liliana spune:

        Hexyon are pe prospect triunghiul negru cu varful in jos, deci este practic inca experimental si supus unei monitorizari suplimentare.
        In plus, nu mi-ati raspuns la intrebare: de ce s-a modificat brusc schema la noi si in alte tari nu?
        Nu are sens ce scrieti mai sus.

        • Liliana spune:

          P.S. Hexyon-ul (ala cu triunghi negru cu varful in jos) a fost pus pe piata cu o „parere pozitiva a EMA”, dupa un studiu de faza III care a cuprins 546 de copii??????????

  • Dr. Gindrovel Dumitra spune:

    Buna seara
    Vaccinul hexavalent folosit in acest moment contine pertusis acelular. Mai exact doar 2 proteine existente pe suprafata bacteriei numita bordetella pertussis. Acesta este marele avantaj al acestui vaccin deoarece in urma cu cca 7 ani foloseam bacteria respectiva in vaccin. Ca atare, ati vazut ce inseamna o boala prevenibila prin vaccinare. Iar tusea convulsiva este una mai usoara decat polio sau difterie.
    Sfatul meu este sa vaccinati cu vaccinul din programul national. Aducerea celor 2 proteine de pe suprafata bacteriei prin vaccin nu declanseaza decat mecanismele care se anclanseaza la o revaccinare.
    In schimb beneficiul pe care vi-l aduce vaccinul prin celelalte componente este urias!

  • Anita cristina spune:

    Buna ziua! Vroiam sa va intreb ce schema de vaccinare ar trebui sa urmez in cazul baietelului meu in varsta de 5 luni si jumatate. Precizez ca a fost vaccinat la nastere pt BCG si Hepatita insa problema este ca la 1 luna si jumatate a facut tuse convulsiva. As vrea sa stiu daca exista vaccin care sa nu mai contina virusul pentru pertusis? Si daca nu exista ce fac? Mi-este teama sa faca un vaccin care sa ii introduca din nou acest virus. El inca tuseste si acum mai rar dar inca tuseste. Din cauza aceasta are si un reflux esofagian care il irita . Mi-e foarte frica de vaccinare in conditiile aceste pt ca nu stiu cum va reactiona. Mai am o fetita de 3 ani vaccinata care a avut reactii mereu la vaccinare ex: bombarea fontanelei imediat dupa vaccin cu febra, reactii alergice la proteina laptelui de vaca, slabire, lipsa poftei de mancare. Va multumesc frumos si astept cu nerabdare raspunsul dvs. Va multumesc

  • Zgabeata Iftode spune:

    De recombinare genetica ati auzit? De ce un bolnav de cancer nu are voie sa faca vaccinuri? Sotiei bolnava de cancer la san (stadiul I) i s-a interzis orice fel de vaccin. Daca astazi se stie ca toti avem in corp celule canceroase dar pe care corpul le distruge, ce efect credeti ca are introducerea unei secvente de virus( indiferent in ce stare se gaseste)?

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.