Cum functioneaza vaccinarea

Sistemul imun este format din totalitatea mecanismelor de aparare ale organismelor vii fata de agentii patogeni (microbi, virusi, paraziti etc). Raspunsul imun specific implica recunoasterea si memorarea expunerii la antigen. In momentul imbolnavirii, organismul produce anticorpii care ajuta la lupta impotriva infectiei. Cand o persoana este expusa aceluiasi virus sau bacterii, anticorpii vor impiedica imbolnavirea.

 

cum functioneaza vaccinarea

 

 

Imunizarea cu vaccinuri

Imunizarea cu vaccinuri care contin virusuri inactivate ajuta organismul sa produca anticorpi pentru a se proteja impotriva bolii.
In urma administrarii vaccinurilor, se obtine imunitatea artificiala prin sinteza de anticorpi. Vaccinurile permit crearea unor celule cu memorie, specifice pentru un anumit antigen.

Vaccinarea impotriva unor boli precum oreion, poliomielita, rujeola si rubeola ofera protectie pe viata.

Alte vaccinuri in schimb trebuie repetate, precum vaccinul antitetanos, vaccinul antihepatita A, din 10 in 10 ani.

Vaccinul antigripal, spre exemplu, ar trebui repetat in fiecare an.

Imunizarea prin vaccin a nou-nascutului

Sistemul imun al unui bebelus continua sa fie sensibil pana la varsta de 1 an. De aceea, pana la un 1 an administrarea unor vaccinuri este foarte importanta pentru ca nou-nascutul sa nu se imbolnaveasca din cauza unor virusuri sau bacterii, imbolnavire care ar putea sa aiba consecinte grave.

Protectie imuna individuala si colectiva

Vaccinarea are un impact atat la nivelul individului, cat si la nivel social si economic. Prin vaccinare se obtine atat protectia imuna individuala cat si colectiva sau imunitatea de grup, prin limitarea circulatiei agentului patogen.

Prin urmare, persoana care se vaccineaza nu se proteaja doar pe sine, ci si comunitatea din care face parte. In acelasi timp, prin vaccinare se scad costurile unor tratamente scumpe precum si numarul de spitalizari.

imunizarea-grup

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

10 de intrebari si raspunsuri

  • Buruiană spune:

    Bună ziua!
    Vă rog să-mi explicați cum funcționează vaccinul antirabic, pentru că nu se încadrează în cele expuse aici.
    Mulțumesc!

  • Marcu Elisa spune:

    Buna ziua,
    Va rog sa îmi spuneti daca exista o obligativitate legată de locul unde se face vaccinarea ( clinica particula/medic pediatru/ medic de familie/ scoala).
    Multumesc

    • Dr. Gindrovel Dumitra spune:

      In acset moment doar medicul de familie poate primi vaccinurile gratuite de la DSP. De asemenea doar medicul de familie inregistreaza imunizarile in RENV si registrul de la cabinet. Dv puteti administra vaccinurile si in alt cabinet dar tineti cont de faptul ca evidenta acestora precum si adeverintele viitoare din viata copilului va trebui solicitata de la medicul de familie.

  • Alexandra spune:

    Buna ziua.
    Care este beneficiul adus de zaharul continut in toate vaccinurile?
    Multumesc!

    • Dr. Daniela Stefanescu spune:

      Buna ziua!
      Zaharurile cum ar fi zaharoza sau lactoza au rolul de stabilizatori. Protejeza vaccinul in timpul transportului/depozitarii de conditii nefavorabile, asigurandu-i stabilitatea, mai ales pentru acele vaccinuri care sunt uscate prin inghetare. Zaharurile fac parte din dieta noastra zilnica si sunt regasite in organism in mod natural.

  • Daniel spune:

    Mai bine va mai informati despre vaccinuri si o sa aflati ca va asumati niste riscuri foarte mari, sunt riscuri de imbolnavire cu boli foarte grave, chiar incurabile in urma vaccinarii. Poate ca Dumnezeu incearca sa va fereasca de ceva rau…

    • Dr. Sandra Alexiu spune:

      Dovezile stiintifice arata ca vaccinarea salveaza vieti. Riscurile asumate prin refuzul vaccinarii sunt incomparabil mai mari.

  • VITA DANIEL spune:

    Buna ziua,
    Unde sa ma adresez… ce sa fac daca medicul de familie imi spune de doua luni ca nu reuseste sa aduca vaccinul care se face la 4 luni? multumesc.

    • Dr. Sandra Alexiu spune:

      A fost o problema in procurarea vaccinurilor iar ulterior schema de vaccinare s-a modificat. daca nu se gaseste vaccinul, exista alternative de vaccin care se pot procura din farmacii.

  • florina buica spune:

    buna seara,as dori sa stiu ce se intampla daca fac vaccinul antitetanos de doua ori in zece ani?? multumesc.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.