Recuperarea vaccinarii

In cazurile in care un copil nu este vaccinat la timp, atat vaccinurile cuprinse in schema nationala, cat si cele optionale pot fi recuperate, asigurand imunitatea corespunzatoare.

Atentie! Din momentul in care decideti ca trebuie sa recuperati vaccinarile pierdute, pot trece mai multe luni pana cand copilul va obtine imunitatea optima (deoarece unele vaccinuri au nevoie de 2-3 rapeluri care impun intervale de asteptare intre ele). In aceasta perioada copilul este expus bolilor infectioase!

Este foarte important ca inainte de intrarea in comunitate – inscrierea la gradinita – copilul sa fie imunizat corespunzator.

Medicul va considera anumite principii in planificarea recuperarii vaccinale:

 • doua sau mai multe vacccinuri inactivate se pot administra in acelasi timp, un vaccin viu si unul inactivat pot fi administrate, de asemenea, in acelasi timp, unul dupa celalalt la orice interval.
 • trebuie respectate intervalele de timp minime intre inoculari cu anumite vaccinuri (ex: intre vaccinurile care contin virusi vii atenuati – ROR, varicela, rotaviral)
 • trebuie respectate intervalele recomandate intre prima vaccinare si rapelurile vaccinurilor respective
 • respectarea unei coerente in cazul vaccinurilor cu mai multe valente (ex: planul national a inclus la un moment vaccin tetravalent, apoi pentavalent si hexavalent. E important ca la aceste modificari sa cunoastem precis istoria vaccinala)
 • coerenta intre prima vaccinare si rapeluri

Recuperarea vaccinarii trebuie facuta doar impreuna cu medicul!

 

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

1.424 de intrebari si raspunsuri

 • Staicu Constantin spune:

  Bună ziua! Băiețelul nostru este născut pe 29.08.2022
  Nu are nici 10 luni!! Poate face vaccinul de 11 luni???
  Mulțumesc!

 • Larisa spune:

  Bună ziua! Am un băiat de un 1 și 10 luni. El a făcut toate vaccinurile, dar asistentul ne-a zis acum că la vaccinul de 11 luni nu i-a făcut toată doza și
  trebuie să merg de acum cu el pentru a îi face. Nu am mai
  auzit să se facă jumătăți de doze. E în regulă să merg să
  îl vaccinez ?

 • Ana maria spune:

  Buna ziua, am un bebe de 1 an si 10 luni, nu are vaccinul hexacima de la 11 lui si ROR, cum le pot recupera?

 • Uta Felicia spune:

  Intrebare: Cum pot recupera vaccinul de 6 ani, avand in vedere ca copilul are 14 ani ( cel de 14 este făcut)?

 • Diana spune:

  Buna ziua! Am doi copii si au fost decalati cu vaccinurile Hexacima si Prevenar astfel: fetita a fost vaccinata la 3,5si 13 luni,iar baiatul la 2 luni si urmatorul la 6 luni.Intrebarea mea este cum o sa-i afecteze aceasta intarziere pe termen lung. Multumesc!

 • DAN spune:

  Bună ziua. Fetita mea de 5 ani are doar BCG din maternitate și Prevenar 13 făcut la 4 și 10 luni. După Prevenar 13 la o săptămâna a făcut COvid. Intrebare: dacă a dezvoltat anticorpi după Prevenar și ce vaccinuri putem recupera. Medicul de familie a spus ca doar ROR se poate, dar as vrea sa știu dacă totuși mai putem recupera și altceva. Multumesc frumos

 • daniela spune:

  am o fetita de 2luni in maternitate nu au avut vaccinul impotriva hepatitei l-a recuperat la medicul de familie acum lavaccinarea cu hexacima trebuie sa treaca 30 zile intre ele

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2023 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.