OMS: Indulcitorii nu confera niciun beneficiu pe termen lung in reducerea grasimii corporale

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a emis o recomandare impotriva utilizarii indulcitorilor fara zahar (NSS) pentru controlul greutatii sau pentru reducerea riscului de boli netransmisibile (BNT), relateaza Xinhua.

Ghidul OMS se bazeaza pe constatarile unei revizuiri sistematice a dovezilor disponibile, care sugereaza ca utilizarea NSS nu confera niciun beneficiu pe termen lung in reducerea grasimii corporale la adulti sau copii, relateaza si Agerpres.

Rezultatele revizuirii sugereaza, de asemenea, ca pot exista efecte potentiale nedorite de la utilizarea pe termen lung a NSS, cum ar fi un risc crescut de diabet de tip 2, boli cardiovasculare si mortalitate la adulti.

„Inlocuirea zaharurilor libere cu NSS nu ajuta la controlul greutatii pe termen lung. Oamenii trebuie sa ia in considerare alte modalitati de a reduce consumul de indulcitori fara zahar, cum ar fi consumul de alimente cu zaharuri naturale, fructele sau alimentele si bauturile neindulcite. NSS nu sunt factori dietetici esentiali si nu au valoare nutritionala. Oamenii ar trebui sa reduca cu totul dulceata dietei, cat mai devreme in viata, pentru a-si imbunatati sanatatea „, a spus Francesco Branca, directorul OMS pentru nutritie si siguranta alimentara, potrivit surselor citate.

Recomandarea se aplica tuturor persoanelor, cu exceptia persoanelor cu diabet preexistent si include toti indulcitorii nenutritivi sintetici si naturali sau modificati care nu sunt clasificati ca zaharuri si care se gasesc in alimente si bauturi fabricate sau vanduti pentru a fi adaugati la alimente si bauturi de catre consumatori. NSS includ de obicei acesulfam de potasiu, aspartam, advantame, ciclamati, neotam, zaharina, sucraloza, stevie si derivati de stevie.

Recomandarea nu se aplica produselor de ingrijire personala si de igiena care contin NSS, cum ar fi pasta de dinti, crema pentru piele si medicamente, sau zaharurilor cu continut scazut de calorii si alcoolilor de zahar (polioli), care sunt zaharuri sau derivati ai zaharului care contin calorii si, prin urmare, nu sunt considerate NSS.

Etichete: indulcitori, indulcitori sintetici, zahar, oms


Intrebarile adresate pe alte pagini ale site-ului decat cele de mai sus nu se transmit automat catre medici.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.