Foamea de dulciuri in sezonul rece | Explicatii si solutii

Odata cu venirea anotimpului rece, cu nopti mai lungi si zile mai scurte si mai intunecate, organismul sintetizeaza mai multa melatonina, consumand in acest scop serotonina, substanta supranumita si ‘hormonul fericirii’.

Astfel, nutritionistii spune ca ne putem confrunta cu un deficit de serotonina, care se poate manifesta prin melancolie, foame constanta de dulciuri, indispozitie, insomnie si chiar manie pentru ordine si curatenie, simptome tot mai pregnante in aceasta perioada.

“Deficitul de serotonina are impact si asupra intestinului, 90 – 95% din serotonina din organism fiind localizata la acest nivel, in celule numite enterocromafine. Astfel, pot aparea tulburari ale motilitatii intestinale, manifestate, de exemplu, prin constipatie”, a explicat nutritionistul Adina Rusu, potrivit Agerpres.

De ce apare pofta pregnanta de dulciuri in sezonul rece?

In organismul uman, serotonina este sintetizata din aminoacidul triptofan, continut atat de alimentele de origine vegetala, cat si de cele de origine animala, arata nutritionstul.

“Insa triptofanul intra in celule in urma altor tipuri de aminoacizi. Exista asadar o competitie intre aminoacizii derivati din proteinele alimentare pentru a intra in celulele corpului uman, in special in celulele peretelui intestinal si in neuronii cerebrali. Insulina controleaza patrunderea acestor aminoacizi in celule, iar ‘foamea de dulce’ reprezinta ‘cheia’, solutia organismului pentru a produce insulina care, la randul sau, sa determine intrarea triptofanului in celule pentru a produce serotonina”, spune Adina Rusu.

Dupa o masa care contine cantitati optime de carbohidrati, insulina favorizeaza intrarea triptofanului in celule, utilizat ulterior pentru producerea de serotonina, neurotransmitator asociat cu starea de calm si buna dispozitie.

“Dupa o masa saraca in carbohidrati, preponderent proteica, este favorizata intrarea in celule a celorlalti cinci aminoacizi, in detrimentul triptofanului, fiind favorizata sinteza altor neurotransmitatori, cum ar fi dopamina, adrenalina, noradrenalina, cu scaderea sintezei de serotonina. Rezultatul final este comportamentul caracterizat prin spirit competitiv, agresivitate, anxietate, dispozitie schimbatoare si modificari ale apetitului. Acesta este unul dintre motivele pentru care este important sa avem o alimentatie echilibrata in macronutrienti si sa intelegem ca alimentele nu sunt simple calorii”, atrage mai atentia nutritionistul.

Care este alimentatia corecta in anotimpul rece?

Alimentatia poate veni in sprijinul persoanelor care sufera de tulburari afective sezoniere.

“Astfel, cerealele, leguminoasele, pestele, ouale sunt alimente bogate in triptofan care poate sustine sinteza de serotonina si de melatonina. Carnea, si in special carnea rosie, reduce sinteza de serotonina. Prin urmare, o alimentatie ovo-pesco-vegetariana este ideala in aceasta perioada de toamna. In plus, in anumite alimente melatonina se gaseste in mod natural, ca de exemplu in ulei de masline, cereale integrale, nuci si migdale, seminte de susan si de dovleac, cacao, banane, ceai verde, ceapa, mazare, porumb si faina de porumb. O lingurita de cacao dizolvata in apa calda reprezinta o bautura optima pentru a invinge ‘foamea’ de dulciuri pe timpul toamnei”, a mai mprecizat nutritionistul Adina Rusu, potrivit sursei citate.

Etichete: pofta de dulciuri, pofta de dulciuri sezonul rece, melancolie sezonul rece, alimentatie corecta sezonul rece


Intrebarile adresate pe alte pagini ale site-ului decat cele de mai sus nu se transmit automat catre medici.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.