Zgomotul din trafic creste riscul mortalitatii in diabet

traficPersoanele care locuiesc in orase mari si zgomotoase sunt supuse unui nou risc major. Bolnavii de diabet care sunt expusi zgomotului din trafic mai ales in timpul noptii au un risc mai mare de a muri, conform unui nou studiu publicat in revista de specialitate “Acta Diabetologica”, citata de elmundo.es.

Zgomotul din trafic are efecte nocive pentru sanatate

In cadrul studiului au fost analizate nivelurile zgomotului din trafic in capitala Spaniei, Madrid, in intervalul 2001-2009.

Cercetatorii atrag atentia ca zgomotul din trafic nu creeaza doar o stare de iritare sau dureri de cap, ci poate avea consecinte mult mai grave.

Studii anterioare au relationat zgomotul din trafic cu cresterea ratei mortalitatii in urma afectiunilor cardiovasculare si respiratorii.
De data aceasta, cercetatorii au descoperit ca exista o relatie intre poluarea fonica din trafic si mortalitatea in diabet.

Cu cat zgomotul din trafic este mai mare, cu atat riscul de a muri in urma diabetului creste

Expertii explica faptul ca riscul este mai mare daca o persoana este expusa zgomotului in timpul somnului, deoarece in acele momente corpul va secreta cortizol, hormonul stresului, care creste riscul diabetului.

Mortalitatea in diabet ca urmare a expunerii la zgomotul puternic este asociata in special cu persoanele trecute de 65 de ani.

Specialistii atrag atentia asupra problemei majore a zgomotului din trafic asupra sanatatii populatiei. Acestia precizeaza ca pana in prezent, principalele masuri au fost luate de a reduce poluarea in urma toxinelor eliminate de vehicule, insa nu si a poluarii fonice.

Afectiunea coronariana, cresterea tensiunii arteriale si chiar pierderea auzului sunt alte riscuri la care ne expunem daca locuim intr-un oras poluat fonic.


Intrebarile adresate pe alte pagini ale site-ului decat cele de mai sus nu se transmit automat catre medici.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.