Vitamina care mareste sansele de supravietuire in cancer

crema-de-soareCercetatorii au descoperit ca un bolnav care sufera de cancer de colon are sanse de supravietuire mai mari daca are o dieta bogata in vitamina D. Cancerul de colon este al doilea ca frecventa in Europa din toate tipurile de cancer. Cunoscuta sub numele de “vitamina soarelui”, vitamina D este produsa atunci cand pielea este expusa la soare. Organismul poate lua vitamina D si dintr-o serie de alimente pe care le consumam.

Vitamina D benefica pentru bolnavii cu cancer de colon

Autorii studiului publicat in revista de specialitate “Journal of Clinical Oncology” au analizat probele de sange a peste 1600 de bolnavi care fusesera operati de cancer de colon.

Trei sferturi dintre pacientii cu cel mai mare nivel de vitamina D erau in viata si la cinci ani dupa operatia de cancer de colon, in comparatie cu doua treimi dintre cei cu cel mai scazut nivel al acestei vitamine.

Specialistii considera ca efectul vitaminei D este mai mare la bolnavii cu cancer in stadiul II, cand boala nu s-a extins in restul organismului.

Alimente bogate in vitamina D

Vitamina D este produsa prin expunerea pielii la soare. In acelasi timp, putem include in dieta o serie de alimente bogate in vitamina D, precum grasimea din ficatul de peste, ouale si pestele gras (somon, hering si macrou).

Deficienta de vitamina D ne expune bolilor cronice

Medicii avertizeaza ca un nivel scazut de vitamina D creste riscul afectiunilor acute si cronice.

Sursa: www.agerpres.ro


Intrebarile adresate pe alte pagini ale site-ului decat cele de mai sus nu se transmit automat catre medici.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.