Tot mai multi tineri cu job-uri stresante, diagnosticati cu diabet

pozitia-la-birouA crescut numarul persoanelor diagnosticate cu diabet, in special cele tinere, care lucreaza intr-un mediu mai stresant.

„Am observat in ultima perioada o crestere a incidentei diabetului zaharat la adulti. La nivel international se spune ca incidenta acestuia a crescut cu 7 – 10%, dar, in ultimul timp, cel putin la nivelul adresabilitatii sectiei noastre, cazurile mi se par din ce in ce mai frecvente. A coborat varsta celor care fac diabet catre persoane de 25 – 30 de ani si chiar de 20 de ani. Majoritatea sunt intelectuali, cei care lucreaza intr-un mediu mai stresant, cu o alimentatie dezechilibrata, mese neregulate, un stil de viata mai dezorganizat”, a declarat Diaconu, dr. Nicolae Diaconu, de la Spitalul Militar Central, conform Agerpres.

El a mai spus ca s-a observat si o crestere a cazurilor de diabet si la persoane din mediul rural.

„Cauzele care pot determina aparitia diabetului sunt multiple, din care cele mai importante sunt: sedentarismul, obezitatea si stresul asociat. Multa vreme diabetul evolueaza fara simptome, acesta putand fi descoperit intamplator, cu ocazia unor analize uzuale, facute cu ocazia diverselor controale medicale sau cand apar manifestarile clinice prin simptomele clasice: astenie, senzatia de uscaciune a gurii, sete intensa, polifagie, halena acetonica. Ultimele doua sunt semne clinice mai tardive care apar in aceasta patologie. Diabetul zaharat, din pacate, este o boala muta. Legat de alimentatie, activitatea fizica trebuie raportata si la consumul de alimente. Unul dintre principii este corelarea activitatii fizice cu aportul alimentar pentru ca, daca ai o munca de birou si nu faci miscare fizica, atunci trebuie sa reduci si aportul alimentar zilnic. Este recomandat ca pentru un stil de viata sanatos sa aloci cel putin 30 de minute de activitate fizica, de trei ori pe zi, care poate sa fie: gimnastica, mers pe jos, inot, ciclism, alergat”, a mai precizat specialistul endocrinolog.

 


Intrebarile adresate pe alte pagini ale site-ului decat cele de mai sus nu se transmit automat catre medici.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.