Top 5 diete de slabit

abecedar-obezitateAtunci cand alegeti o dieta de slabit, trebuie sa luati in vedere ca alimentele incluse trebuie sa va asigure necesarul de proteine, vitamine si minerale. Nici o dieta de slabit nu este recomandata la modul universal, ci tinand cont de starea de sanatate a fiecarei persoane si de eventualele afectiuni pe care le are. Inainte de a incepe un regim de slabit, consultati un nutritionist pentru a fi siguri ca dieta va avea rezultatele pe care le doriti.

Iata cele mai importante diete de slabit:

Dieta Dukan

Dieta Dukan este una dintre cele mai cunoscute si mai controversate diete. Dieta functioneaza pe principiul reducerii nivelului de carbohidrati si cresterea nivelului de proteine. Dieta Dukan este structurata pe patru niveluri centrale: prima faza se bazeaza doar pe proteine, alimentele permise fiind carnea de pui, de curcan, pestele si ouale. In urmatoarele trei faze, puteti introduce treptat fructe, legume si chiar cativa carbohidrati.

Exista cateva atentionari ale unor specialisti in legatura cu aceasta dieta. Acestia avertizeaza ca in prima faza a dietei Dukan putem sa ne confruntam cu efecte secundare precum senzatie de oboseala, de ameteala, insomnia sau greata. Lipsa fructelor si legumelor din prima faza poate sa ne afecteze sistemul digestiv si sa ne confruntam cu constipatia.

In acelasi timp, pierderea rapida in greutate pe care o promite dieta Dukan este considerata riscanta.

Dieta alcalina

Dieta alcalina este una din dietele preferate ale vedetelor, precum Gywneth Paltrow, Jennifer Aniston sau Victoria Beckham. Acest tip de dieta porneste de la principiul ca alimentele pe care le consumam zi de zi produc prea mult acid in organism, ceea ce are ca efect cresterea in greutate. Nivelurile ridicate de acid au fost asociate si cu afectiuni renale, boli ale ficatului sau osteoporoza.

Dieta alcalina recomanda sa eliminam din alimentatia zilnica carnea, zaharul rafinat, cafeaua, alcoolul si alimentele procesate.

In schimb, se bazeaza pe consumul de produse alcaline, in principiu foarte multe fructe si legume. Una dintre cele mai frecvente forme ale dietei alcaline este un procent de 80% de legume si fructe si 20% proteine si cereale integrale.

Pierderea in greutate se obtine datorita eliminarii din alimentatie a produselor procesate, a zaharului si a alcoolului.

Specialistii ne avertizeaza ca daca scoatem din dieta produse precum lapte sau branza, trebuie sa gasim alti substituenti pentru a ne mentine nivelul de calciu de care avem nevoie.

Dieta raw vegan

O alta dieta la moda in ultimii ani este dieta raw vegan. Cunoscuta si ca regimul “alimentatiei vii”, dieta raw vegan recomanda consumul de alimente de origine vegetala in stare cruda, proaspete.

Legumele si fructele nu trebuie preparate termic, fierte, coapte sau prajite. Singurele metode de gatire acceptate sunt uscarea, deshidratarea, extragerea sucurilor sau macinarea.

Pe langa fructe si legume sunt recomandate alune de pamant, fistic, macadamia, grasimile vegetale presate la rece, precum uleiul de masline.

O parte dintre nutritionisti considera ca dieta raw vegan poate duce la carente nutritionale daca o urmam pe o perioada indelungata de timp. De asemenea, nu este recomandata femeilor insarcinate sau care alapteaza din cauza lipsei unor proteine esentiale.

Dieta mediteraneana

Dieta mediteraneana este o dieta de slabit sanatoasa si este cu siguranta cea mai populara si mai usor de urmat dieta. Principalele alimente pe care le putem consuma sunt fructe, legume, cereale integrale, fasole, nuci, mirodenii, ierburi aromate si ulei de masline.

Alimente precum branza, iaurt, oua sau pui sunt recomandate doar cu moderatie.

Specialistii o recomanda considerand-o una dintre cele mai echilibrate diete. Dieta mediteraneana este recunoscuta si pentru ca scade riscul bolilor cardiovasculare, reduce nivelul tensiunii arteriale si a colesterolului “rau”.

Dieta Weight Watchers

Intr-un top al specialistilor americani, aceasta dieta s-a aflat pe primul loc intre dietele recomandate pentru pierderea in greutate. Aceasta este o dieta de slabit eficienta, spun specialistii. 

Este considerata o dieta echilibrata deoarece pune accentul pe beneficiile fiecarui aliment, de la carbohidrati, proteine, fibre si calorii.
Dieta nu impune restrictii in alimentele pe care le consumam, atata vrem cat le includem cu moderatie in dieta zilnica.

Stabilirea cantitatii de alimente se face in functie de varsta, greutate, inaltime si sex. Prin varietatea alimentelor consumate, aceasta dieta asigura necesarul de calciu, fibre, potasiu, vitamina D si complex de vitamina B.

Etichete: diete de slabit, diete de slabit sanatoase, diete de slabit eficiente,


Intrebarile adresate pe alte pagini ale site-ului decat cele de mai sus nu se transmit automat catre medici.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.