Studiu: Fructoza, mai benefica decat zaharul

Fructoza, tipul de zahar care se gaseste in fructe, miere si unele vegetale, reprezinta o optiune mai sanatoasa in comparatie cu zaharul comun, ”de masa”, informeaza joi Xinhua citand concluziile unui studiu efectuat in Australia.

Oamenii de stiinta de la Universitatea din Canberra au descoperit ca fructoza, tipul de zahar care se gaseste in fructe si miere, reprezinta o optiune mai sanatoasa in comparatie cu zaharul comun.

In noul studiu despre beneficiile fructozei, subiectii din esantionul de testare care au consumat fructoza au avut niveluri mai mici ale glicemiei ale insulinei in comparatie cu cei care au primit alte tipuri de zahar.

Coautoarea studiului publicat recent in ”American Journal of Clinical Nutrition” , dr. Kerry Mills, a declarat pentru sursa citata ca fructoza trebuie sa fie procesata de ficat inainte de a influenta nivelurile glicemiei, ceea ce inseamna ca riscul de a dezvolta diabet este mai mic in comparatie cu un consum de zahar sub alta forma.

”Fructoza are o structura chimica diferita de cea a altor tipuri de zahar, precum glucoza sau sucroza, prin urmare aceasta trebuie sa fie convertita in glucoza inainte de a patrunde in fluxul sanguin”, a explicat cercetatoarea, citata de Agerpres.

Acest proces necesita timp, de aceea eliberarea de zahar din fructoza in sange este mai lenta si nu cauzeaza o crestere brusca a nivelurilor de glicemie, asa cum se petrece dupa consumul de sucroza sau de glucoza.

Dar, cu toate ca cercetarea pare sa fi identificat optiunea mai sanatoasa in ceea ce priveste aportul de zahar, Mills subliniaza ca fructoza nu ar trebui sa fie promovata drept un tip de aliment sanatos.

”Nivelurile ridicate ale glicemiei pot cauza probleme de sanatate si toata lumea ar trebui sa incerce sa elimine dulciurile. Insa, in cazul in care consumul de zahar nu poate fi evitat, este probabil mai bine sa se opteze pentru produse cu fructoza in locul altor tipuri de zahar”, a  mai cercetatoarea potrivit surselor mentionate.  

 


Intrebarile adresate pe alte pagini ale site-ului decat cele de mai sus nu se transmit automat catre medici.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.