Studiu: Consumul de zahar in exces perturba circuitul neuronal

Un studiu realizat in Statele Unite ale Americii, a constatat ca o dieta cu un continut ridicat de zahar perturba circuitul neuronal ce permite oamenilor sa simta senzatia de satietate si ii determina sa manance excesiv, relateaza agentia Xinhua.

In cadrul studiului, cercetatorii au dezvoltat un marker genetic in neuronii dopaminergici ai musculitelor de otet pentru a observa raspunsul insectelor la diferite cantitati de zahar, scrie si Agerpres.

Specialistii au descoperit ca atunci cand musculitelor li se administra o dieta bogata in zahar, raspunsul neuronilor care semnaleaza recompensa in creier a fost mai lent si intarziat.

”In cazul unei diete cu un continut ridicat de zahar, observam ca neuronii dopaminergici din musculitele de otet sunt mai putin activi deoarece aportul ridicat de zahar reduce intensitatea raspunsului la dulcele ce vine din gura. Animalele folosesc acest raspuns asociat dopaminei pentru a putea face estimari referitoare la nivelul de satisfactie sau de satietate dat de un aliment. In cazul musculitelor cu o dieta avand un continut ridicat de zahar acest proces este perturbat – prezinta o activare incetinita a neuronilor dopaminei si astfel ajung sa manance mai mult decat au nevoie, ceea ce in timp le face sa creasca in greutate”’, a declarat Monica Dus, cercetator principal in cadrul studiului realizat la Universitatea din Michigan, SUA.

De asemenea, cercetatorii au descoperit ca acest fenomen este reversibil. Corectarea activitatii celulelor asociate gustului dulce – reducerea accesului musculitelor de otet la dieta bogata in zahar – a normalizat raspunsul acestor neuroni la zahar.

Etichete: consum ridicat de zahar, dieta zahar, efecte sanatate consum zahar, senzatie de satietate


Intrebarile adresate pe alte pagini ale site-ului decat cele de mai sus nu se transmit automat catre medici.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.