Studiu: Consumul de peste si fructe de mare poate creste riscul de scleroza laterala amiotrofica

Potrivit unui studiu preliminar publicat de Academia Americana de Neurologie, consumul de peste si fructe de mare cu continut ridicat de mercur poate creste riscul imbolnavirii de scleroza laterala amiotrofica (SLA).

In SUA, principala sursa de expunere la mercur este consumul de peste contaminat cu acest metal neurotoxic.
SLA, cunoscuta si ca boala lui Lou Gehrig, este o afectiune a sistemului nervos care ataca celulele nervoase (neuronii) aflate in creier si maduva spinarii si nu poate fi vindecata.

In cadrul acestei cercetari, cercetatorii au facut un sondaj in randul a 518 de persoane, dintre care 294 bolnave de scleroza si 224 care nu prezentau aceasta boala, relateaza EFE si Agerpres.

Oamenii de stiinta au concluzionat ca printre cei care consumasera regulat peste si fructe de mare, 25 la suta care consumasera mai mult mercur prezentau un risc de doua ori mai mare de contractare a bolii, decat cei care consumasera cantitati mai mici din acest metal.

De asemenea, potrivit surselor mentionate, autorii subliniaza ca studiul necesita si alte investigatii pe aceasta tema, iar concluziile nu neaga faptul ca un consum de peste este benefic pentru sanatate.

Ceea ce sugereaza studiul este ca trebuie sa se aleaga specii cu continut scazut de mercur si sa se evite consumul de peste din apele contaminate cu acest metal.

Va reamintim ca scleroza laterala amiotrofica este o boala neurologica grava care debuteaza cu slabirea fortei musculare si avanseaza progresiv pana la paralizie prin afectarea tecii de mielina a neuronilor.
Majoritatea pacientilor traiesc in medie numai 3 ani si doar 10% dintre ei reusesc sa supravietuiasca pana la 10 ani, sustin reprezentantii Asociatiei SLA (scleroza laterala amiotrofica). Simptomele sclerozei laterale amiotrofice sunt: rigiditate musculara, pierdere musculara. dificultatea de a vorbi, de a inghiti si uneori de a respira. Din pacate nu exista recuperare, nu exista tratament in cazul sclerozei amiotrofice laterale.

Etichete: scleroza laterala amiotrofica, scleroza amiotrofica laterala, scleroza laterala amiotrofica simptome, scleroza laterala amiotrofica recuperare


Intrebarile adresate pe alte pagini ale site-ului decat cele de mai sus nu se transmit automat catre medici.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.