Stilul de viata sanatos – printre armele eficiente in lupta impotriva diabetului

poza regim in diabetUn stil de viata sanatos este modul prin care poate fi prevenit in mod efficient diabetul diabetul zaharat de tip 2.  Numarul persoanelor afectate aceasta boalaeste in crestere la nivel mondial.

Potrivit ultimelor statistici ale Federatiei Internationale de Diabet (IDF – International Diabetes Federation), aproximativ 400 de milioane persoane traiesc cu diabet zaharat, iar peste 90% dintre acestea sunt diagnosticate cu diabet zaharat de tip 2.

In ceea ce priveste Romania, aproximativ doua milioane de romani traiesc cu diabet zaharat si alte peste trei milioane de persoane au prediabet, arata rezultatele studiului epidemiologic PREDATORR, anuntate in 2014.

Ingrijorator este ca desi pana la 70% din cazurile de diabet zaharat de tip 2 pot fi prevenite prin adoptarea unui stil de viata sanatos, aceasta afectiune continua sa fie printre cele mai invalidante si costisitoare boli.

Potrivit specialistilor in diabet zaharat, nutritie si boli metabolice, adoptarea unei diete variate si echilibrate caloric poate tine la distanta aceasta afectiune complexa.

Astfel, este incurajata o alimentatie bogata in legume, fructe proaspete, cereale integrale, peste si nuci. De asemenea, se recomanda atingerea sau mentinere unei greutati sanatoase, precum si practicarea zilnica a 30 de minute de exercitii fizice.

Adoptarea acestor comportamente sanatoase ajuta inclusiv persoanele deja diagnosticate cu diabet zaharat in controlul valorilor glicemice si in evitarea complicatiilor severe asociate.

„Suntem cu totii constienti de gravitatea situatiei in ceea ce priveste prevalenta diabetului in tara noastra si tocmai din acest motiv trebuie sa fim mult mai uniti. Impreuna suntem si mult mai puternici in a informa si educa populatia cu privire la metodele de preventie, dar si de control in diabetul zaharat. Un prim pas este ca oamenii sa inteleaga ca alimentatia joaca un rol important in lupta impotriva acestei afectiuni complexe, care necontrolata corespunzator, poate afecta, in mod ireversibil, inima, ochii, rinichii si picioarele”, a declarat dr. Gina Suciu, seful Centrului de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice Mures.

Importanta adoptarii unor comportamente sanatoase in prevenirea diabetului zaharat este dezbatuta de specialistii din cadrul Centrului de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice Mures in cadrul proiectului „Sanatatea se cunoaste de dimineata!”. Initiativa se desfasoara in 11 centre de diabet din Romania si se aliniaza la recomandarile IDF legate de Ziua Mondiala de Lupta impotriva Diabetului 2014.

Anual, pe 14 noiembrie, oamenii din peste 170 de tari marcheaza Ziua Mondiala de Lupta impotriva Diabetului.

Initiativa IDF isi propune sa atraga atentia asupra cresterii incidentei si prevalentei diabetului zaharat si cuprinde numeroase actiuni de informare si educare a publicului larg cu privire la preventia, diagnosticul precoce si tratamentul acestei afectiuni metabolice.

In 2014, toate aceste actiuni sunt concentrate in jurul temei principale „Alimentatia sanatoasa si diabetul”, punand accentul pe importanta unui mic dejun sanatos, ca etapa esentiala in mentinerea sanatatii si in prevenirea a numeroase afectiuni, printre care se numara si diabetul zaharat de tip


Intrebarile adresate pe alte pagini ale site-ului decat cele de mai sus nu se transmit automat catre medici.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.