Statistici ingrijoratoare privind numarul bolnavilor de diabet din Romania

Federatia Asociatiilor Diabeticilor din RomaniaConform Studiului National privind Prevalenta Diabetului, Prediabetului, Supraponderii, Obezitatii, Dislipidemiei, Hiperuricemiei si Bolii Cronice de Rinichi (PREDATORR), Romania se situeaza printre tarile cu cea mai mare prevalenta a diabetului zaharat din Europa (11,6%), cap de lista fiind Turcia (14,85%).

Astfel, numarul romanilor cu varste cuprinse intre 20 si 79 de ani, care sufera de aceasta afectiune este de aproximativ 2 000 000 de persoane.

Regiunea Sud Vest, din care face parte si judetul Gorj, se afla pe locul 4 in topul regiunilor cu cele mai multe persoane cu diabet din Romania (12,1%).

„Statisticile ingrijoratoare cu privire la persoanele diagnosticate cu diabet, ne fac pe noi, medicii de specialitate, sa continuam cu si mai multa fervoare Campania Nationala „Controleaza-ti Diabetul” inceputa in anul 2011. Dorim, in primul rand, sa ii facem pe oameni sa constientizeze faptul ca aceasta boala poate fi prevenita printr-o serie de actiuni la indemana fiecaruia, dorim sa ii determinam sa isi faca anual analizele de rutina, prin care pot depista boala in faza incipienta si, nu in ultimul rand, dorim ca pacientii diagnosticati cu diabet sa stie ca nu lupta singuri, ci depunem eforturi concrete pentru a gasi noi metode de a tine sub control aceasta afectiune” , a declarat Prof. univ. dr. Maria Mota, presedintele Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice.

[the_ad id=”14074″]Pentru a sublinia importanta depistarii precoce a acestei afectiuni, in cadrul Campaniei Nationale „Controleaza-ti Diabetul”, editia Targu-Jiu, se va organiza o ampla actiune de testare gratuita a glicemiei si a hemoglobinei glicozilate in ziua de 18 aprilie 2015, interval 09:00 – 16:00, in fata Prefecturii judetului Gorj, din municipiul Targu-Jiu (Str Victoriei nr 2 – 4).

Duminica, 19 aprilie 2015, incepand cu ora 15:00, in incinta Shopping City Targu-Jiu, se va desfasura o activitate dedicata adoptarii unui stil de viata sanatos prin practicarea miscarii zilnice.

Astfel, trupa de dans Galactic Crew Junior a Scolii Populare de Arta din Targu-Jiu va face o demonstratie de dans, un indemn la practicarea exercitiului fizic zilnic.

Potrivit reprezentantilor Federatiei Internationale a Diabetului, practicarea zilnica a 30 de minute de exercitii fizice reduce cu 40% riscul de instalare a diabetului zaharat de tip 2.


Intrebarile adresate pe alte pagini ale site-ului decat cele de mai sus nu se transmit automat catre medici.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.