Senzorii de monitorizarea continua a glicemiei ar putea fi decontati pentru copii


Ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, a declarat ca exista sanse ca pana la finele acestui an sa fie demarate procedurile in vederea decontarii senzorilor pentru monitorizarea continua a glicemiei, in cazul copiilor care sufera de diabet.

„Discutia aceasta a inceput in urma cu doua luni, cand am inceput sa ma intalnesc cu reprezentantii asociatiei, sa stabilim anumite coordonate. Intre timp, dispozitivul respectiv a fost aprobat de catre Agentia Nationala a Dispozitivului si Medicamentului, urmand ca aceasta aprobare, acest dosar, sa fie depusa la Casa Nationala, pentru decontare. Cei din comisie deja au stabilit protocoalele, urmeaza sa vedem ce se va intampla, dar lucrurile merg bine, spun eu. (…) Eu spun ca exista sanse. In trimestrul patru, mai precis. Pana atunci, stiti ca exista niste proceduri care trebuie urmate. Eu cred ca primul pas a fost deja facut. Pana la finalul anului noi speram ca vom intra in decontare. Doar pentru copii, in acest moment. In mod normal, ei pot sa aiba aceste gratuitati pana in 26 de ani, dar cautam solutii ca aceasta monitorizare sa nu fie intrerupta doar pentru ca implinesc 26 de ani, pentru cei care vor beneficia de acesti senzori”, a precizat ministrul Pintea, intr-o declaratie acordata presei.

La randul sau, ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, a declarat ca isi doreste ca alocarea bugetara de anul viitor sa includa sumele necesare in vederea rezolvarii problemelor cu care se confrunta copiii bolnavi de diabet.

„In urmatoarele saptamani o sa avem o discutie la Ministerul Sanatatii, cu doamna ministru Sorina Pintea, cu toti colegii din Parlament, de la comisiile de sanatate si nu numai, pentru a vedea exact in cadrul Programului National de Diabet care sunt efectiv lucrurile care trebuie schimbate, ca vorbim de masuri, de alocari financiare, de a extinde aria de cuprindere… (…) Pe Programul National de Diabet, pana la final de an, incercam sa clarificam absolut tot, astfel incat si alocarea bugetara de anul viitor sa cuprinda sumele necesare pentru ca lucrurile sa fie rezolvate. (…) Nu putem sa invocam abordarea contabila atunci cand e vorba de suferinta celor de langa noi, mai ales a copiilor”, a precizat Teodorovici, potrivit Agerpres.

Presedintele Societatii de Diabet, Nutritie si Endocrinologie Pediatrica, Iulian Velea, a declarat ca, potrivit informatiilor pe care le detine, la ora actuala in Romania exista 3.166 de copii, cu varste de pana la 18 ani, care au diabet zaharat, in conditiile in care exista doar zece medici pediatri care au dreptul de a prescrie tratamente pentru acesti copii.

„Aceasta ridica un semn de intrebare vizavi de ce se intampla in marea majoritate a judetelor unde acesti copii nu sunt monitorizati de catre pediatri diabetologi, ci de diabetologi pentru adulti, care au pe cap in jur de 1.250 de pacienti. Cam ce inseamna un copil de doi ani care trebuie sa stea la usa unui diabetolog de adulti si unde mai exista inca 30 de pacienti adulti cu problemele specifice diabetului de tip I sau II?’, a spus el, conform sursei mentionate.

 

 

 


Intrebarile adresate pe alte pagini ale site-ului decat cele de mai sus nu se transmit automat catre medici.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.