Romanii consuma cel mai mult zahar din UE. Care este explicatia


Statisticile arata ca romanii sunt mari consumatori de zahar.Media nationala este de 30 de kilograme pe an, de doua ori mai mare decat cea din Uniunea Europeana.
O explicatie ar fi aceea ca oamenii nu citesc etichetele produselor pe care le cumpara. Daca ar face-o, ar afla ca aproape orice aliment procesat contine adaos de zahar, relateaza Digi24.

„Ingredientele sunt obligatorii prin lege sa fie in ordine descrescatoare, vrem sa luam o bautura carbogazoasa si vedem ca primul ingredient e zaharul, trebuie sa fim constienti ca e cea mai mare in produsul respectiv”, spune Sorin Mierlea, de la Asociatia pentru Protectia Consumatorului, potrivit sursei citate.

Medicii spun ca o persoana care face miscare ar trebui sa consume cam 20 grame de zahar adaugat pe zi. La un simplu calcul, constatam ca cei mai multi dintre romani depasesc limita.

„Consumul in exces de zahar si orice zaharuri, cum ar fi si glucoza din fructe, duce la boli metabolice si obezitate. Asta inseamna diabet, hipertensiune, boli vasculare, sindrom metabolic, obezitate si multe altele. Pe langa asta, vorbim de aspectul exterior. Este foarte important daca facem miscare, pentru ca zaharurile, carbohidratii, reprezinta principala sursa de energie. Totodata, zaharul este cel care rupe fibra de colagen si elastina din structura pielii. Sfatuiesc pacientii mei sa consume stevia sau xilitolul. Studiile stiintifice au aratat ca sunt singurele produse sigure pentru consumul pe termen lung”, spune si nutritionistul Florin Ioan Balanica, citat de Digi24.

Romania se afla pe primul loc in Europa la consumul de zahar, cu 30 de kilograme anual pe cap de locuitor. Cifra este de doua ori mai mare decat media europena.


Intrebarile adresate pe alte pagini ale site-ului decat cele de mai sus nu se transmit automat catre medici.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.