Relatia dintre somn si obezitate


Obezitatea in Romania a luat proportii, fiind o adevarata epidemie. De asemenea, peste doua treimi din populatia Statelor Unite ale Americii este obeza sau supraponderala, iar studiile epidemiologice arata ca prevalenta obezitatii la nivel mondial s-a dublat din anul 1980. Despre relatia care exista intre somn si obezitatea, dar si despre rolul somnului in mentinerea greutatii corporale, ne-a povestit dr. Erica Vulcan, medic specialist diabetolog, de la RMN Diagnostica Brasov.

Anca Rusen

Obezitatea si supraponderea afecteaza mare parte si din populatia Romaniei. Conform Studiului PREDATORR (Studiul National privind Prevalenta Diabetului, Prediabetului, Supraponderii, Obezitatii, Dislipidemiei, Hiperuricemiei si Bolii Cronice de Rinichi), demarat in anul 2013 de catre Societatea Romana de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, peste 31 % din adultii tarii noastre cu varste cuprinse intre 20 si 79 ani sunt obezi, iar peste 34 % sunt supraponderali, doar putin despartindu-i de obezitate.

Obezitatea creste riscul mai multor afectiuni cu consecinte grave asupra sanatatii, inclusiv bolile cardiovasculare, diabetul si cancerul. De asemenea este asociata cu afectiuni respiratorii cum ar fi astmul bronsic, sindromul de obezitate-hipoventilatie si apneea obstructiva de somn.

Pe langa cauzele traditionale ale obezitatii, studiile recente arata ca privarea de somn si/sau calitatea slaba a acestuia, trasaturi frecvente ale societatii moderne, sunt factori de risc mai putin cunoscuti chiar si de catre personalul medical, care pot contribui la dezvoltarea obezitatii si a complicatiilor sale. De exemplu in “Nurses’ Health Study” cercetatorii au urmarit 60.000 de femei timp de 16 ani, evaluand greutatea lor, obiceiurile de somn, dieta si alte aspecte ale stilului de viata.
La inceputul studiului toate acestea erau sanatoase, nici una dintre ele nefiind obeza. La finalul celor 16 ani, femeile care dormisera 5 ore pe noapte sau mai putin au avut un risc cu 15 % mai mare de a deveni obeze, comparativ ce cele care dormisera 7 ore pe noapte.

Somnul mentine sanatatea organismului

Somnul “este un proces de refacere al creierului, de catre creier si pentru creier”, dar la ora actuala este foarte clar ca somnul este una dintre cheile pentru mentinerea sanatatii intregului organism si, de asemenea, pentru mentinerea unei greutati sanatoase. Obiceiul de a scurta perioada de timp destinata somnului devine endemic in timpurile moderne. Societatea noastra este o “societate de 24 de ore”, din ce in ce mai multe activitati, destinate atat lucrului cat si petrecerii timpului liber, desfasurandu-se in cursul serii si al noptii. Majoritatea studiilor epidemiologice, efectuate in diverse regiuni geografice, au gasit o asociere semnificativa intre durata scurta a somnului (in general sub 6 ore pe noapte) si riscul crescut de obezitate la adulti si la copii.

Rolul somnului in mentinerea greutatii corporale

Cercetatorii sunt de parere ca exista mai multe cai prin care somnul poate duce la cresterea in greutate, fie prin cresterea aportului energetic, fie prin scaderea consumului de energie.

Privarea de somn creste aportul de energie prin:

• Cresterea senzatiei de foame: lipsa somnului perturba echilibrul hormonilor cheie care controleaza apetitul: grelina si leptina. Nivelurile grelinei, un hormon care stimuleaza apetitul, numit si “hormonul foamei”, cresc in timp ce nivelurile leptinei, hormon care contribuie la senzatia de satietate, scad. Astfel, persoanele private de somn se simt mai infometate decat celelalte si au un apetit crescut in special pentru alimente grase si bogate in carbohidrati.
• Timp mai mult pentru a manca: persoanele care dorm mai putin in fiecare noapte pot avea un aport caloric mai mare pur si simplu pentru ca au mai mult timp disponibil pentru a manca.
• Tendinta de a avea obiceiuri alimentare nesanatoase: asocierea intre somn si obezitate a fost partial explicata prin obiceiuri alimentare ca: sarirea peste micul dejun, program neregulat al meselor, mancatul in afara orelor de masa.

Privarea de somn scade consumul de energie prin:

• Scaderea activitatii fizice: Somnolenta si oboseala din timpul zilei, consecinte ale privarii de somn, pot duce la cresterea obiceiurilor sedentare, cum ar fi privitul la TV, si prin urmare la reducerea activitatii fizice si a consumului energetic.
• Scaderea temperaturii corpului: in studiile de laborator s-a observat ca persoanele private de somn au tendinta de a avea o temperatura mai mica a corpului, ceea ce poate duce la un consum energetic scazut.

Apneea obstructiva de somn

Lipsa somnului sau calitatea slaba a acestuia nu apare doar ca urmare a unui obicei, ci poate fi prezenta, de asemenea, in prezenta conditiilor patologice asociate cu tulburari de somn, cum este apneea obstructiva de somn. Apneea obstructiva de somn este o afectiune caracterizata prin episoade recurente de obstructie completa sau partiala a cailor respiratorii superioare in timpul somnului, asociate cu un efort respirator progresiv pentru a depasi obstacolul. Aceste evenimente duc la hipoxie, fragmentarea somnului, lipsa cronica de somn si somnolenta diurna. De obicei episoadele de apnee sunt observate de catre partener, dar diagnosticul se pune in laboratoarele de polisomnografie.

Exista dovezi convingatoare care arata ca obezitatea predispune la apnee obstructiva de somn, iar o reducere cu doar 10 % a greutatii poate duce la o ameliorare clinica semnificativa a severitatii apneei obstructive de somn. Mai mult de atat, studii recente evidentiaza ca apneea obstructiva de somn, in mod similar privarii de somn, poate determina cresteri in greutate, care vor duce la randul lor la agravarea apneei obstructive de somn, perpetuand un cerc vicios al calitatii slabe a somnului si al cresterii in greutate.

In cazurile severe de apnee se recomanda ventilatia nazala cu presiune pozitiva continua (CPAP), care se aplica prin intermediul unei masti si are rolul de a mentine deschise caile aeriene superioare in timpul somnului, imbunatatind calitatea acestuia si reducand somnolenta diurna. Prin urmare pacientul va fi mai motivat si mai capabil de a se angaja intr-un program de scadere a greutatii.

Avand in vedere faptul ca o durata mai mica a somnului decat cea ideala este un factor de risc independent si puternic pentru obezitate, atat la copii, cat si la adulti, ce putem face pentru a imbunatatii somnul si a pierde in greutate?

Expertii in somn ne recomanda cateva lucruri:

• Faceti alegeri sanatoase pentru mesele voastre: evitati alimentatia de tip fast-food. Mancati mai multe fructe si legume. Evitati alimentele bogate in carbohidrati rafinati si in grasimi nesanatoase. Evitati consumul de cofeina, mai ales in a doua parte a zilei.
• Exercitiu fizic consecvent: va imbunatatii calitatea somnului. Se va evita exercitiul fizic cu 3 ore inainte de culcare, deoarece induce o stare de alerta.
• Examinati-va programul de somn: dormiti 7-8 ore in fiecare noapte? Va treziti odihnit sau va simtiti letargic? Va treziti frecvent in cursul noptii?
• Limitati folosirea dispozitivelor electronice cu cel putin o ora inainte de culcare si nu le folositi in dormitor.

Pe langa prevenirea obezitatii, un somn odihnitor are si alte beneficii, cum ar fi stimularea sistemului imunitar, stimularea vigilentei la scoala sau la locul de munca, cresterea performantei intelectuale si sportive, imbunatatirea dispozitiei si imbunatatirea calitatii vietii in general.
 
Articolul este realizat cu sprijinul dr. Erica Vulcan, medic specialist diabetolog, RMN Diagnostica Brasov. 


Intrebarile adresate pe alte pagini ale site-ului decat cele de mai sus nu se transmit automat catre medici.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.