Program educational de gestionare a diabetului pentru pacientii romani

poza vaccinare femeiPacientii romani vor avea posibilitatea sa se informeze despre simptomele, controlul si gestionarea diabetului in cadrul unui program national de educare promovat de Societatea Romana de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice. Pana la data de 20 decembrie 2013, vor avea loc o serie de intalniri cu pacientii romani in mai multe orase din Romania.

De ce este nevoie de un astfel de program

In Romania, peste 1.500.000 de persoane sufera de diabet, conform datelor Federatiei Internationale pentru diabet.

Romania se afla in primele 10 locuri in Europa in ceea ce priveste numarul deceselor bolnavilor de diabet (18.539).

“Diabetul zaharat va reprezenta cea mai mare problema de sanatate publica la nivel mondial, iar in 2020 se vor inregistra peste 550 milioane de diabetic – o adevarata pandemie de diabet zaharat”, a precizat conf.dr. Cristian Serafinceanu.

Programul nu inlocuieste vizitele pacientului la medic

Prin acest program educational, pacientii romani vor invata cum sa gestioneze eficient diabetul si cum sa controleze simptomele acestei boli.

Conform declaratiilor lui conf.dr. Cristian Serafinceanu, necesitatea unui astfel de program este argumentata de numarul mare de bolnavi de diabet, peste 750.000, si a numarului insuficient de medici diabetologi, doar 200.

Cum se desfasoara o sesiune de educare a pacientilor

Fiecare sesiune de educare si informare va dura 2 ore si jumatate, timp in care trainerii instruiti ii vor invata pe bolnavii de diabet cum sa gestioneze simptomele bolii.

Astfel timp de 2 ore participantii la sesiunile de educare vor afla cum sa controleze simptome precum hipo/hiperglicemia, oboseala, stresul, depresia sau frustrarea.

Sesiunile vor fi organizate in Bucuresti, Craiova, Constanta, Iasi, Bacau, Galati, Cluj.

Alimentatia sanatoasa si activitatea fizica necesara sunt alte doua subiecte importante ale acestor sesiuni.

Programul a fost dezvoltat initial de Universitatea Stanford si este accesibil acum si in Romania pacientilor care se confrunta cu diabetul.

Sursa: www.comunicatemedicale.ro


Intrebarile adresate pe alte pagini ale site-ului decat cele de mai sus nu se transmit automat catre medici.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.