Previziuni sumbre privind prevalenta diabetului | Preventia este foarte importanta

Prevalenta diabetului in Romania este de 11%, ceea ce inseamna ca la aproximativ zece persoane adulte una are diabet zaharat, spun specialistii din domeniu.

„La nivel mondial exista peste 400 de milioane de pacienti cu diabet zaharat, 90 – 95% dintre acestia fiind cu diabet zaharat tip II, iar 90% din persoanele cu diabet zaharat de tip II sunt supraponderale sau obeze. Daca ne referim la Romania, datele facute (…) prin studiul Predatorr arata o prevalenta a diabetului de 11%, ceea ce inseamna ca la aproximativ zece persoane adulte una are diabet zaharat. Foarte important este faptul ca la fiecare pacient cunoscut cu diabet zaharat mai exista o persoana care are diabet zaharat, dar nu stie ca il are sau nu il trateaza in mod corect. Previziunile de viitor sunt sumbre – la nivel mondial o crestere in urmatorii 20 – 25 de ani cu 50% a diabetului zaharat, iar in Europa undeva la 16%”, a declarat Romulus Timar, presedintele Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, citat de Agerpres.

Potrivit medicului, diabetul creste de 26 de ori riscul de boli cardiovasculare si ca este principala cauza de amputatie la nivelul membrelor inferioare. In context, el a precizat ca preventia este foarte importanta.

„Directiile de actiune care cred ca sunt principale – sunt preventia, nu numai a diabetului zaharat, ci si a obezitatii, a dislipidemiilor, a bolilor cardiovasculare, printr-un stil de viata sanatos. Aceasta preventie poate fi aplicata individului cu risc crescut de diabet zaharat, (…) unui grup de indivizi care au un risc crescut de a face diabet, de exemplu toate persoanele de peste 45 de ani, toate persoanele cu suprapondere, toate cele care au ereditate diabetica, toate cele care au hipertensiune arteriala. Se poate face preventie la nivelul comunitatii incepand din copilarie, chiar inainte de preconceptie este important sa incepem aceasta preventie si sa continue pe tot parcursul vietii”, a mai afirmat Timar conform sursei citate.

In opinia acestuia, un alt pas important il reprezinta, alaturi de un stil de viata sanatos, depistarea precoce a afectiunii, pentru ca multi pacienti nici nu stiu ca au aceasta boala.

„Depistarea se poate face relativ simplu, prin determinarea glicemiei. Se poate face la nivelul fiecarui medic de familie la persoanele cu risc de diabet”, a mai precizat medicul potrivit Agerpres.

De asemenea, el a mai adaugat ca „Romania este printre putinele tari din lume in care accesul la medicatie este gratuit, la toate clasele de insulina, la toate clasele de medicamente non-insulinice, orale si injectabile”.

Etichete: diabet zahar, preventie diabet, tratament diabet, medicatie diabet


Intrebarile adresate pe alte pagini ale site-ului decat cele de mai sus nu se transmit automat catre medici.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.