Precizari privind prezenta substantei „Imazalil” in citrice

Ca urmare a unor informatii aparute in spatiul public privind prezenta substantei „Imazalil” in citrice, pentru corecta informare a consumatorilor, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor face urmatoarele precizari:

1.Imazalilul este o substanta utilizata pentru protectia plantelor (pesticid), autorizata in 24 de state membre, inclusiv in Romania, incepand de la 1 ianuarie 2012 pana la 31 decembrie 2021, in conformitate cu prevederile Regulamentul de punere in aplicare (UE) nr  705/2011 al Comisiei din 20 iulie 2011 de autorizare a substantei active imazalil, in conformitate cu Regulamentul (ce) nr. 1107/2009 al Parlamentului European si al Consiliului privind introducerea pe piata a produselor fitosanitare, si de modificare a anexei la regulamentul de punere  in  aplicare  (UE) nr  540/2011 al Comisiei.

Limitele maxime admise de imazalil in si pe produsele alimentare sunt stabilite in Regulamentul (CE) nr. 396/2005 privind nivelurile maxime de pesticide MRL in si pe produsele alimentare si furaje de origine vegetala si animala cu modificarile si completarile ulterioare (limita maxima admisa pentru citrice este de 5 mg/kg).

Imazalilul se poate utiliza ca fungicid pentru tratarea post recoltare a citricelor, rosiilor, semintelor de cereale in conformitate cu specificatiile tehnice, astfel incat in momentul introducerii pe piata a produselor alimentare, concentratia de imazalil sa nu depaseasca limitele impuse de legislatia in vigoare.

Informatii privind conditiile de autorizare, perioada de autorizare si limitele maxime admise sunt publice si pot fi gasite in baza de date online a Comisiei Europene „EU Pesticides database”:

http://ec.europa.eu/food/plant/pesticides/eu-pesticides-database/public/?event=activesubstance.detail&language=EN&selectedID=1465

2.Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) este autoritatea competenta care realizeaza controale oficiale privind verificarea respectarii limitelor maxime admise de pesticide din produsele alimentare provenite din tari terte si state membre.

Imazalilul este unul ditre cele 180 de pesticide monitorizate in cadrul Planului National de control reziduuri de pesticide realizat de catre ANSVSA .

In anul 2016 si in acest an, pana in prezent, nu au fost inregistrate depasiri ale nivelului maxim admis pentru aceasta substanta in citrice.

Informatii privind riscurile potentiale legate de prezenta pesticidelor in produse alimentare, inclusiv a imazalilului, sunt transmise intre autoritatile competente din statele membre, prin Sistemul Rapid de Alerta pentru Alimente si Furaje (SRAAF), in conformitate cu legislatia si procedurile stabilite la nivel european si national.

La aceasta data, din informatiile derulate prin SRAAF nu reiese existenta unui risc pentru sanatatea consumatorilor cu privire la prezenta imazalilului in citrice.

Conform procedurilor, in cazul in care se inregistreaza o depasire a limitei maxime admise, produsul alimentar respectiv, in functie de situatie, fie nu este pus pe piata, fie este retras de pe piata si distrus.

Serviciul de Comunicare ANSVSA


Intrebarile adresate pe alte pagini ale site-ului decat cele de mai sus nu se transmit automat catre medici.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.