Postul Craciunului, bun pentru trup si suflet

dieta-cu-pesteVineri, 14 noiembrie, a incepul Postul Craciunului, o perioada de curatire sufleteasca si trupeasca.  Vremea de 40 de zile de acum incolo, cei care se incumeta la a tine post, vor cosuma doar produse vegetale, naturala, cu exceptia zilelor de dezlegare la peste.

Bun prilej pentru detoxifiere, postul este binevenit pentru oricinee, spun specialistii. A lua o pauza e la consumul alimentelor de origine animala, este bine sa se faca periodic, dar cu cateva atentionari special, spun si nutritionistii.

Nu trebuie sa ne infometam, ci este recomandat sa avem grija mai ales la cum combinam alimentele si sa avem un meniu diversificat.

Nu intamplator, cele doua mari posturi de peste an ( Postul Pastelui si Postul Craciunului) sunt inainte si dupa anotimpul rece.

Sunt momente ideale ca sa scapam de toxine. Hrana vegetala si cat mai putin procesata creeaza un mediu alcalin in organism si neutralizeaza potentialul acid ridicat al alimentelor de origine animala.

Nu exagerati cu alimentele bogate in glucide

S-a constatat ca in aceasta perioada, cei care tin post au tendinta de a cosuma mai mult alimente bogate in glucide, precum painea, orezul cartofii sau pastele. Astfel, exista riscul de a acumula kilograme in plus.

Nutritionistii recomanda sa ne axam mai mult pe fructele si legume care nu necesita mult timp de preparare si care sunt mai sanatoase.

Nu faceti abuz din soia si produsele derivate din soia

Produsele din soia au fost numite de multe ori  „imitatie de carne pe placul romanilor” in idea ca este o varianta mai ieftina si mai sanatoasa a carnii.

Proteinele din soia contin toti aminoacizii esentiali in cantitati utile sanatatii corpului uman. Dar, consumul de produse din soia poate cauza si reactii alergice. In acest caz, corpul percepe soia ca fiind daunatoare si produce substante pentru a se apara.

Ciupercile pot inlocui carnea

Pe langa faptul ca sunt hranitoare, fiind considerate un aliment de exceptie care poate asigura necesarul de nutrient in Postul Craciunului, ciupercile sunt considerate un aliment-medicament.

Pentru diabetici, ciupercile  sunt ideale, asta datorita insulinei naturale si enzimelor care ajuta la decompunerea amidonului din alimente.

Ciupercile coboara tensiunea in cazul persoanelor hipertensive si controleaza migrenele. Antibioticele naturale continute de ciuperci previn infectiile si grabesc vindecarea ranilor. Si, un avantaj pentru gurmanzi este acela ca se pot prepara in zeci de feluri.

Evitarea alimentelor procesate: pate-uri si mezeluri vegetale

Aceste produse din soia pot contine si multe E-uri, iar consumul pe termen lung, spun nutritionistii, poate dauna semnificativ sanatatii.

Un studiu realizata de Asociatia Nationala pentru Protectia Consumatorilor in urma cu aproape 3 ani arata ca pate-urile vegetale, spre exemplu, contin apa, ulei vegetal hidrogenat (margarina) sau nehidrogenat, proteina din soia, sare iodata, extract de condimente, mustar, arome, stabilizatori (polifosfaci E-452), emulgatori (saruri ale acizilor grasi E-470), agenti de ingrosare (guma guar E-412, caragenan E-407), amidon din grau si porumb, sirop de glucoza, zaharuri, potentiator de aroma (glutamat monosodic E-621), legume deshidratate, antioxidant (acid ascorbic E-300), acidifiant (acid citric E-330), coloranti (caramel E-150, rosu carmin E-120) si extract de paprika. Deci, foarte multe E-uri care nu au niciun beneficiu pentru sanatate, ci din contra.

Dezlegarile la peste, bune de respectat

Pe langa atatea vegetale, atunci cand biserica randuieste dezlegare la peste, este bine sa tinem cont. Asta pentru ca pestele si preparatele din peste, bineinteles, nu cele foarte procesate, sunt mai mult decat benefice pentru intregul organism prin continutul bogat de vitamin si Omega 3.

De altfel, in aceste zile, si fructele de mare sunt excelente de consumat.


Intrebarile adresate pe alte pagini ale site-ului decat cele de mai sus nu se transmit automat catre medici.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.