Peste jumatate dintre romani nu consuma fructe zilnic

dieta-pielePersoanele care au o dieta cu fructe si legume in fiecare zi au un risc mai scazut de obezitate, diabet, boli cardiovasculare, hipertensiune, anumite tipuri de cancer, afectiuni musculo-scheletice si chiar o serie de afectiuni mentale. Chiar daca medicii recomanda o crestere a numarului de fructe si legume consumate zilnic, 45% dintre romani nu consuma in fiecare zi nici macar un fruct.

Adultii din Romania si Bulgaria consuma cele mai putine fructe din UE

Raportul “Health at a Glance: Europe 2012” arata ca in Romania si Bulgaria, doar 45% dintre adulti consuma fructe zilnic, fata de 75% media din Italia, Malta si Slovenia.

Cei mai multi adulti care consuma fructe in fiecare zi se afla in Elvetia.

Femeile consuma mai multe fructe decat barbatii

Conform aceluiasi raport realizat la nivel european, femeile consuma mai multe fructe decat barbatii, aceasta diferenta fiind majoritara in tari precum Danemarca sau Germania.

In Cipru, Grecia, Italia, Malta sau Spania diferenta in media de fructe consumate zilnic nu difera atat de mult in functie de sex.

Adultii peste 65 de ani consuma cele mai multe fructe

Inaintarea in varsta are un impact si asupra consumului de fructe, statisticile aratand ca dupa varsta de 65 de ani adultii incep sa consume tot mai multe fructe.

Tinerii consuma cele mai putine fructe

Conform aceluiasi raport, tinerii cu varsta intre 15 si 24 de ani consuma cea mai scazuta cantitate de fructe la nivel european.

Specialistii considera ca un consum regulat de fructe si legume depinde si de nivelul educational si financiar al familiei.

S-a observat astfel ca adultii cu un nivel educational mai ridicat consumau o cantitate mai mare de fructe.

Batranii din Romania nu mai consuma legume

In ceea ce priveste consumul de legume, studiul arata ca odata cu inaintarea in varsta, adultii pste 65 de ani din Romania, Bulgaria, Republica Ceha si Letonia consuma tot mai putine legume.

Tot in aceste tari, adultii cu un nivel educational mai ridicat consuma mai multe legume zilnic.

Pentru cresterea cantitatii de fructe si legume consumate zilnic, specialistii recomanda o mai buna informare a populatiei in scoli si la locul de munca despre beneficiile consumului de legume si fructe zilnic.


Intrebarile adresate pe alte pagini ale site-ului decat cele de mai sus nu se transmit automat catre medici.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.