Peste contaminat cu bacteria Listeria monocytogenes. Care sunt semnele infectiei

Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a facut mai multe controale ca urmare a unor incidente alimentare repetate din ultima perioada, generate de prezenta bacteriei Listeria monocytogenes in produsele de file de somon afumat.

Potrivit unui comunicat al ANSVSA, rezultatele buletinelor de analize au indicat prezenta bacteriei Listeria monocytogenes in probele de produs finit, provenite de la doua unitati de procesare a pestelui.

„Avand in vedere rezultatul pozitiv la probele de produs finit “file somon afumat”, echipe de inspectori sanitari veterinari s-au deplasat la unitatile respective, unde, in urma controlului efectuat, a fost dispusa masura suspendarii activitatii liniei de productie “file somon afumat” si retinerea oficiala a unei cantitati de 134 de kg de produse. De asemenea, au fost aplicate sanctiuni contraventionale, in valoare totala de 42.000 de lei”, scrie in comunicatul citat.

Loturile de produse neconforme au fost retrase de pe piata pe baza listelor de distributie puse la dispozitie de catre reprezentantii unitatilor respective.

De cand a fost declansata actiunea de control si pana in prezent, au fost retrase de la comercializare 96,77 de kg de produse din loturile unde a fost depistata prezenta bacteriei Listeria monocytogenes, produse care au fost distruse.

Inspectorii ANSVSA mai precizeaza ca actiunile de retragere si de rechemare ale produsului „file somon afumat”, provenit de la cele doua unitati de prelucrare a pestelui, sunt inca derulare si se desfasoara sub supraveghere.

Listerioza este o infectie provocata de consumul alimentelor contaminate cu bacteria Listeria monocytogenes

Unele persoane fac o forma a bolii asemanatoare gripei, prezentand simptome precum febra, dureri musculare, greata si voma si dureri gastrice.

De regula, boala trece de la sine, insa poate prezenta un risc crescut pentru persoanele insarcinate sau pentru cele cu un sistem imunitar slabit.


Intrebarile adresate pe alte pagini ale site-ului decat cele de mai sus nu se transmit automat catre medici.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.