Obezitatea, simptome si complicatii

obezitateObezitatea reprezinta o boala nutritionala caracterizata de acumularea de grasimi care determina o crestere a greutatii mai mult de 20% fata de greutatea ideala.

Obezitatea reprezinta o problema de sanatate publica, afectand 20-30% din populatia generala.

Trebuie sa stim ca obezitatea influenteaza calitatea vietii si chiar speranta de viata, deoarece mortalitatea la obezi este de trei ori mai mare decat la normoponderali, obezitatea reprezentand un factor de risc foarte important pentru foarte multe bolicardiovasculare, metabolice, reumatismale si chiar canceroase.

Cauze

Obezitatea se produce ca urmare a unui dezechilibru produs fie prin cresterea cantitatii de mancare consumate, fie prin scaderea  consumului de energie, prin reducerea activitatii fizice, de exemplu.

Deci, pentru a evita obezitatea trebuie sa mancati “cumpatat”, mancare usor digerabila, de preferabil mai multe mese pe zi dar in cantitati mici si sa combateti sedentarismul prin exercitii fizice.

De asemenea,trebuie sa evitati consumul de alcool care are un aport caloric mare.

Totusi, este bine sa stiti ca obezitatea are si alte cauze. Ne referim la obezitate secundara si anume tulburari endocrine, hipotiroidismul, obezitatea de menopauza, sindromul Cushing etc.

Indicele de masa corporala (IMC)

IMC ajuta la stabilirea diagnostului de obezitate.

IMC=G(kg)/12(m).

Clasificare in functie de valoarea IMC:

-20-subponderali
-20-25-normoponderal
-25-30-supraponderal
-30-35-obezitate gradul 1
-35-40-obezitate gradul 2
-40-obezitate gradul 3

Semne si simptome

La inceput veti simti doar un exces ponderal, evidentiat la cantarirea organismului, la masurarea circumferintei abdominale si la eforturi fizice.

Cu timpul, cu cat veti lua mai mult in greutate  veti prezenta si alte acuze asa cum ar fi respiratie cu dificultate la efort, palpitatii, dureri ale articulatiilor, mai ales in articulatia soldului, a genunchilor si a gleznelor care va vor afecta calitatea vietii.

Complicatii

Complicatiile va pot afecta aproape toate organele. Cele mai importante sunt:

1.Complicatii cardiovasculare: hipertensiune arteriala,cardiopatie ischemica,varice ale membrelor inferioare,tromboflebite.

2.Complicatii osteoarticulare: coxartroza,gonartroza (degenerarea oaselor bazinului si a genunchiului),spondiloza lombara.

3.Complicatii ale pielii: vergeturi, celulita, eczeme.

4.Complicatii metabolice: diabet zaharat, cresterea grasimilor in sange (colesterol,trigliceide).

5.Complicatii digestive: steatoza hepatica (ficat gras),reflux gastroesofagian.

Cele mai de temut sunt hipertensiunea arteriala, dislipidemia si diabetul zaharat, care vor face un cerc vicios si vor da alte complicatii mai grave in special la nivelul inimii si a aparatului respirator.

Tratament

Obiectivele pe care trebuie sa le urmati constau in scaderea greutatii corporale, mentinerea greutatii corporale scazute, combaterea factorilor de risc, printre care se enumara si fumatul, consumul de alcool, lipsa exercitiilor fizice, alimentatie in exces, prevenirea complicatiilor, imbunatatirea comportamentului alimentar si imbunatatirea calitatii vietii.

Pentru a atinge aceste deziderate trebuie sa adoptati o strategie terapeutica in functie de indicele dumneavoastra corporal (IMC):

-IMC=25-30:  scadere moderata a greutatii, dieta hipocalorica, reducerea grasimilor,modificarea comportamentului alimentar,mentinerea noii greutati, si, daca e cazul tratamentul bolilor asociate.

-IMC=30-40: scadere lenta in greutate (niciodata nu se incearca slabirea brusca in greutate datorita unor dezechilibre majore care se pot produce in organism), activitate fizica regulata, la nevoie tratament medicamentos.

-IMC>40-scaderea semnificativa,dar nu brusca in greutate,dieta hipocalorica severa,modificarea comportamentului alimentar,activitate fizica regulata,tratament medicamentos si,la nevoie tratament chirurgical.

Exemple de alimente permise si interzise

Alimente permise: zarzavaturi,legume,fructe proaspete, cereale, paine, lapte degresat, branza de vaci slaba, carne slaba, peste slab, margarina.

Alimente interzise: dulciuri concentrate (ciocolata, prajituri, inghetata, bomboane etc), carne grasa, in special de porc, peste gras, untura, slanina, unt,smantana, branza grasa, bauturi alcoolice.

Pentru combaterea sedentarismului puteti face alergari usoare, inot, ciclism, cate 20-30 de minute pe zi.

In ceea ce priveste modificarea comportamentului alimentar este recomandat sa aveti un program al meselor, servirea unei singure portii, parasirea mesei dupa ce s-a terminat de mancat, efectuarea cumparaturilor cand sunteti satui, evitarea alimentelor interzise, evitarea alcoolului etc.

In final, trebuie sa stiti ca obezitatea este o boala cronica care necesita un tratament sustinut mai ales igieno-dietetic (regim alimentar, exercitii fizice)  si respectarea stricta a strategiilor terapeutice enumerate.


Intrebarile adresate pe alte pagini ale site-ului decat cele de mai sus nu se transmit automat catre medici.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

4 de intrebari si raspunsuri

  • Nita Vasilica spune:

    Steatoza hepatica se vindeca?

  • Nita Vasilica spune:

    Cum apare diabetul?

  • raluca matei spune:

    Chirurgia obezitatii) este nu numai cea mai eficienta metoda de tratare a obezitatii in mod permanent, dar mai ales a bolilor asociate, printre care diabetul zaharat de tip 2. Si stiu ce vorbesc pentru ca asa s-a intimplat in cazul meu. Si acum vad ca se va ace si un studiu clinic despre acest lucru. Ministerul Sanatatii in parteneriat cu clinica Ponderas, unde m-am operat si eu la doamna doctor Filip.
    „Ponderas, în parteneriat cu Institutul Național de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice „Prof. Dr. N. Paulescu” București, Institutul de Biologie și Patologie Celulară „Nicoale Simionescu” și Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” desfășoară un studiu clinic privind impactul chirurgiei metabolice asupra remisiei diabetului zaharat de tip 2 la pacienții cu obezitate. Proiectul de cercetare este primul de acest gen în România” . Stiu ca se faceau inscrieri pentru acest studiu pe site-ul Ponderas.

  • Ionut spune:

    La 1.55 inaltimea si 86 de kilograme, cu un IMC de 35.8, nicio dieta nu a functionat la mine. Am primit ajutorul unui medic, dr Bogdan Smeu, care a afectuat asupra stomacului meu interventia care se numeste gastric sleeve. A fost singura cale sa slabesc. Rezultatele incep sa se vada caci nu e de mult efectuata operatia. In trei luni am pierdut 19 kilograme si am un IMC de 27.7

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.