Obezitatea cumparatorului influentata de profilul supermarketului

fatUn studiu publicat in Nutrition Journal a analizat raportul dintre indexul masei corporale a cumparatorilor si profilul magazinului, luand in considerare factori precum distanta parcursa pana la supermarket, pretul alimentelor, obiceiurile de cumparare. Aceleasi studiu mentioneaza lipsa cercetarilor in nutritie care sa analizeze raportul dintre accesibilitatea magazinelor si rata obezitatii.
Cum influenteaza accesul la un supermarket rata obezitatii

Studiile anterioare au demonstrat ca in ariile unde nu exista acces la un supermarket, persoanele tind sa ia in greutate din cauza frecventei fast-food-urilor si a restaurantelor. La polul opus, prezenta supermaketurilor in zona scade riscul obezitatii deoarece populatia poate sa-si cumpere fructe si legume fara prea mult efort.

Obiceiurile de cumparare influenteaza rata obezitatii

Studiul prezent a analizat 555 de cumparatori din Vancouver, Canada din 5 supermarketuri aflate in diferite locatii.
Participantii la studiu au fost analizati in functie de urmatorii factori: obiceiuri de cumparare, caracteristici demografice ale zonei locuite, cod postal, inaltime si greutate.

Au mai fost analizate: distanta minima pana la supermarket, marimea magazinului, varietatea produselor, pretul unui cos de produse. Cosul de produse a fost considerat ca totalitatea produselor comune pe care le iau de obicei cumparatorii: banane, lapte, rosii, oua, orez alb, faina alba, zahar alb si paine alba. Participantii inclusi in studiu au mers la cumparaturi mai mult de o data pe saptamana.

  • Persoanele care au cumparat de la magazinele cu cele mai mici preturi aveau un index al masei corporale mai ridicat decat cumparatorii din magazinele mai scumpe.
  • Distanta dintre casa participantilor si locatia supermarketilor nu a fost corelata cu indexul masei corporale a cumparatorilor.

Preturi ridicate ca strategie pentru reducerea obezitatii

Avand in vedere ca populatia fecventeaza in proportie ridicata supermarketurile pentru a se aproviziona, aceste magazine pot influenta scaderea ratei obezitatii prin punerea la dispozitie a alimentelor care constituie o dieta sanatoasa.

Autorii studiului propun ca strategie pentru scaderea riscului obezitatii o manipulare atenta a pretului produselor pentru o posibila scadere a indexului masei corporale  a cumparatorilor.

Sursa: Nutrition Journal


Intrebarile adresate pe alte pagini ale site-ului decat cele de mai sus nu se transmit automat catre medici.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.