Oamenii de stiinta au descoperit ca exista cinci tipuri de diabet


O echipa de oameni de stiinta din Suedia si Finlanda a anuntat ca a identificat cinci tipuri diferite de diabet, relateaza Press Association si AFP.

Studiul a identificat cinci grupuri distincte de persoane cu diabet, fiecare prezentand caracteristici si riscuri de a dezvolta complicatii semnificativ diferite, scrie si Agerpres.

Diabetul este clasificat in prezent in doua categorii principale, tipul 1 si tipul 2.

Echipa de cercetatori sustine ca descoperirea facuta poate conduce la aplicarea unor tratamente personalizate, deoarece fiecare subtip de diabet necesita o alta abordare, si poate contribui la identificarea persoanelor cu risc crescut de complicatii la momentul stabilirii diagnosticului.

De asemenea, in cadrul cercetarii, specialistii au identificat tipuri distincte de microbiom (flora intestinala) – ecosistemul bacterian din tractul nostru digestiv – care pot reactiona in mod diferit la aceleasi medicamente ce pot deveni astfel, in unele cazuri, mai putin eficiente.

[the_ad id=”14074″]Studiul, publicat in jurnalul The Lancet Diabetes and Endocrinology, a descoperit ca grupul 3 prezenta cea mai puternica rezistenta la insulina, iar persoanele respective aveau un risc semnificativ mai mare de nefropatie diabetica in comparatie cu subiectii din grupele 4 si 5, mai scriu sursele citate.

Grupul 2 prezinta cel mai mare risc de retinopatie diabetica, o problema de sanatate care cauzeaza orbire, se arata in studiu.

Pentru acest studiu au fost analizate date prelevate de la pacienti din Suedia recent diagnosticati cu diabet, inclusi in cohorta proiectului ”All New Diabetics in Scania” (ANDIS).

”Aceasta noua substratificare ar putea contribui la personalizarea tratamentelor si la aplicarea precoce a acestora in cazul pacientilor cu cel mai mare risc, de aceea reprezinta un prim pas catre medicina de precizie in diabet”, au notat cercetatorii conform surselor mentionate.

”Acesta este primul pas catre tratamentul personalizat al diabetului”, a subliniat la randul sau Leif Groop, endocrinolog in cadrul Univesitatii Lund din Suedia, unul dintre principalii autori ai cercetarii. Acesta a adaugat ca noua clasificare reprezinta o ”schimbare de paradigma” in ceea ce priveste modul de abordare a acestei boli.

La nivel mondial, circa 420 de milioane de persoane sunt diagnosticate cu diabet. In Romania, se estimeaza ca aproximativ 2 milioane de romani au o forma de diabet.


Intrebarile adresate pe alte pagini ale site-ului decat cele de mai sus nu se transmit automat catre medici.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.