Neuropatia diabetica, o complicatie subdiagnosticata in Romania


Una dintre cele mai frecvente complicatii ale diabetului, de multe ori invalidanta, este neuropatia diabetica, afectiune care, la ora actuala, potrivit specialistilor este subdiagnosticata.

„In urma unui studiu realizat in Romania, la care au participat 25,000 de persoane diagnosticate cu diabet, s-a concluzionat o prevalenta mare a neuropatiei nediagnosticate (52% dintre pacientii care au raspuns „NU” la intrebarea „Aveti neuropatie?” au prezentat simptome ale neuropatiei diabetice) si s-a aratat ca severitatea neuropatiei are un impact major asupra calitatii vietii”, scrie intr-un comunicat al Societatii de Neuropatie Diabetica – Neurodiab.

[the_ad id=”14076″]Conform Institutului National de Diabet, Afectiuni Digestive si ale Rinichiului din S.U.A. (NIDDK), neuropatia diabetica are o incidenta de 60-70% in randul persoanelor cu diabet, cea mai mare fiind la cele care au diabet de cel putin 25 de ani2.

Ce este neuropatia diabetica?

Neuropatia diabetica este un tip de leziune a nervilor care poate aparea in cazul persoanelor cu diabet zaharat.
Nivelul ridicat de zahar din sange (glucoza) poate provoca leziuni ale fibrelor nervoase in intregul corp, cel mai des neuropatia diabetica afectand nervii picioarelor.
Simptomele pot varia de la durere si amorteala la nivelul extremitatilor, pana la afectiuni ale sistemului digestiv, tractului urinar, boli cardiovasculare. Pentru unii oameni, aceste simptome sunt usoare, insa pentru altii, neuropatia diabetica poate fi dureroasa, dizabilitanta si chiar fatala3.

Cele mai des intalnite semne si simptome in neuropatia diabetica:

• scaderea sensibilitatii la atingere
• pierderi de echilibru, ameteala la ridicarea brusca de pe scaun sau din pat
• slabiciune si/sau dureri ale membrelor
• senzatii de arsura sau furnicaturi ale membrelor
• balonare, varsaturi
• diaree sau constipatie
• probleme de urinare
• afectarea vederii: vedere incetosata, dureri oculare
• tahicardie fixa

„Neuropatia diabetica este o afectiune care trebuie diagnosticata cat mai rapid, deoarece este cea mai frecventa complicatie a diabetului zaharat. Este nevoie de un efort sustinut din partea tuturor factorilor implicati, astfel incat, dupa ce e diagnosticata, aceasta afectiune sa fie tratata si monitorizata cat mai eficient. Societatea de Neuropatie Diabetica – Neurodiab continua sa organizeze evenimente adresate personalului medical implicat in ingrijirea pacientilor cu diabet zaharat pentru imbunatatirea continua a cunostintelor in domeniu, in concordanta cu ultimele ghiduri si studii internationale in neuropatia diabetica.”, a declarat prof. dr. Gabriela Radulian, Presedintele Societatii de Neuropatie Diabetica – Neurodiab.

Puteti fi la curent cu cele mai noi informatii din lumea medicala despre diabet, AICI.


Intrebarile adresate pe alte pagini ale site-ului decat cele de mai sus nu se transmit automat catre medici.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.