Medicii specialisti: Incidenta diabetului in partea de Nord-Est a tarii e mai mare


Dr. Romulus Timar, presedintele Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, spune ca in zona de Nord-Est exista una dintre cele mai mari incidente ale diabetului la nivel national. Potrivit specialistului, prevalenta este cu 6,7% mai mare decat media nationala.

„Potrivit unui studiu epidemiologic PREDATOR, in judetele Iasi, Bacau, Botosani, Neamt, Suceava si Vaslui 12,38% din populatia adulta, de 20 – 79 de ani, sufera de diabet zaharat. Situatii asemanatoare mai sunt doar in Muntenia – 13,39%, respectiv in zona Bucuresti – Ilfov unde incidenta este de 12,79%. Din pacate, nu toti cei care sufera de diabet stiu ca sunt bolnavi. Doar una din doua persoane este diagnosticata cu diabet, ceea ce poate avea consecinte grave asupra sanatatii lor. Asta pentru ca, in lipsa unei ingrijiri atente, cu monitorizare permanenta a valorilor glicemice, diabetul cauzeaza complicatii grave, care afecteaza intregul organism. Ma refer la aparatul cardiovascular, la rinichi, nervii periferici, si se poate ajunge chiar si la orbire”, a precizat Timar, conform Agerpres.

„Cand am pornit acest studiu ne asteptam ca in Ardeal si in Banat sa fie cele mai mari procente, probabil de vina fiind mitul ca acolo se consuma multa ‘slana’, grasimile animale fiind unul dintre factorii de risc pentru diabetul zaharat. Surpriza a fost teribila. Sudul tarii si Moldova. Nu stim care este cauza. E greu de stabilit cauza – efect’, a spus si medicul Maria Mota, initiatorul stiintific al Campaniei nationale ‘Controleaza-ti diabetul’.

[the_ad id=”14074″]De asemenea, prof. univ. dr. Mariana Graur, membra in comitetul de organizare al campaniei, a mentionat ca a fost derulat un studiu in comuna Deleni, comuna cu cea mai stabila si mai mare populatie din judetul Iasi, rezultatele fiind ingrijoratoare.

„Am constatat ca nu este adevarat cand se spune ‘se mananca foarte bine la tara’. Se mananca foarte prost, hipercaloric, iar din punct de vedere nutritional se mananca mult mai rau decat in alta parte”, a precizat ea conform sursei mentionate.

In perioada 10 – 14 octombrie, la Iasi se desfasoara o serie de evenimente reunite in cadrul celei de a XI-a editii a Campaniei nationale ‘Controleaza-ti diabetul’. Sunt incluse manifestari dedicate atat publicului larg, persoanelor cu diabet, dar si medicilor.


Intrebarile adresate pe alte pagini ale site-ului decat cele de mai sus nu se transmit automat catre medici.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.