Identificarea neuropatiei diabetice la debut reduce numarul amputatiilor


In cazul persoanelor cu diabet zaharat diagnosticarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijorarea corecta a piciorului la persoanele cu diabet pot diminua semnificativ numarul amputatiilor, sustin medicii diabetologi.

Insa, in situatia in care pacientul nu respecta tratamentul recomandat de medic si stilul de viata nu este adecvat, pacientul cu diabet zaharat este la risc de a face complicatii grave, de la afectiuni ale inimii sau ale rinichiului, tulburari de vedere, disfunctii sexuale, probleme digestive, dermatologice sau neuro-motorii.

Neuropatia diabetica, o complicatie grava

Una dintre cele mai grave complicatii ale diabetului este aparitia neuropatiei diabetice care poate conduce la lezarea unui nerv sau unei intregi retele de nervi, cu implicatii ce pot determina chiar diferite amputatii.

[the_ad id=”14074″]Conform unui studiu realizat in Romania pe un esantion de 17,530 pacienti cu diabet, s-a desprins urmatoarea concluzie: daca pacientul intarzie prezentarea la medic, cu cat se prelungeste perioada dintre debutul simptomelor si interventia medicului, cu atat se mareste riscul de complicatii ale piciorului. Chiar si prezentarea la o luna de la debutul simptomelor creste dramatic sansele de aparitie ale complicatiilor la nivelul picioarelor la persoanele cu diabet, se arata intr-un comunicat de presa. De asemenea, in perioada 2006 – 2010, in Romania, in urma unei evaluari, numarul amputatiilor realizate la pacientii cu diabet zaharat a crescut de la 3.998 pe an in 2006, la 5.474 amputatii pe an in 2010, cu o medie de aproximativ 14 amputatii pe zi.

„Amputatia este un eveniment traumatizant cu implicatii profunde atat pentru persoana care primeste diagnosticul, a familiei sale cat si la nivel de societate. De aceea este important ca persoana cu diabet sa isi controleze cat mai eficient afectiunea, sa-si urmareasca si ingrijeasca corespunzator piciorul si, in situatia in care apar primele semne care pot fi asociate neuropatiei diabetice, sa se adreseze imediat medicului pentru diagnosticare si ingrijire adecvata”, a spus prof. dr. Gabriela Radulian, presedintele Societatii de Neuropatie Diabetica Neurodiab, potrivit comunicatului de presa.

Principalele semne ale neuropatiei diabetice:

In progresia neuropatiei periferice transmiterea vibratiilor este prima afectata. Apoi persoana cu diabet care are piciorul afectat nu mai simte durerea, senzatia de cald sau rece, senzatia de arsura. De aceea, chiar daca pacientul are simptome motorii complete sau partiale, este important sa fie examinati muschii intrinseci, mici ai piciorului si apoi muschii extrinseci, de deasupra gleznei, pentru a monitoriza evolutia neuropatiei.

Articol realizat de Anca Rusen


Intrebarile adresate pe alte pagini ale site-ului decat cele de mai sus nu se transmit automat catre medici.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.