Femeile si diabetul zaharat

 

Societatea Romana de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice initiaza campania de informare „Femeile si diabetul zaharat”.
Cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului, a carei tema o reprezinta anul acesta “Femeile si diabetul zaharat”, Societatea Romana de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice (SRDNBM) initiaza in perioada 7-14 noiembrie o campanie ce are ca obiectiv informarea publicului in ceea ce priveste preventia si tratamentul diabetului gestational, precum si sarcina la pacienta cu diabet.

Cunoscuta si ca diabet de sarcina, afectiunea apare din cauza imposibilitatii organismului de a secreta suficienta insulina pentru a mentine glicemia in limite normale. Spre deosebire de celelalte tipuri de diabet (I si II), ce se mentin toata viata, diabetul gestational dispare, in cele mai multe dintre cazuri, dupa nastere.

Diabetul reprezinta una dintre cele mai importante cauze de deces in randul femeilor. 2 din 5 femei cu diabet sunt de varsta reproductiva. Femeile cu diabet de tip 2 sunt mai predispuse bolilor cardiovasculare, iar pacientele cu diabet de tip 1 prezinta un risc crescut de pierdere a sarcinii si de a naste copii cu malformatii.

Femeile insarcinate au nevoie de acces la screening, ingrijire si educatie pentru a obtine rezultate pozitive, pentru mama si copil. Cele mai importante actiuni sunt screeningul, monitorizarea glicemica si auto-monitorizarea. In saptamana 24-28 de sarcina, femeile gravide trebuie sa-si faca testul de toleranta la glucoza.

[the_ad id=”14076″]Pe 14 noiembrie 2017, SRDNBM organizeaza masa rotunda cu tema “Femeile si diabetul zaharat”, invitand la dialog institutiile si organizatiile nationale implicate in tratarea si preventia diabetului, cu scopul de a analiza problemele de sistem, gasind totodata si posibile solutii.

In cadrul acestei dezbateri, medici, reprezentanti ai asociatiilor de pacienti si mass-media analizeaza impreuna situatia existenta in acest moment, pentru a concretiza o abordare proactiva, care sa genereze schimbari necesare si asteptate de intreaga societate.


Intrebarile adresate pe alte pagini ale site-ului decat cele de mai sus nu se transmit automat catre medici.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.