Doar o treime dintre copii consuma macar un fruct pe zi

spalatul-fructelorCopiii care mananca fructe si legume in locul alimentelor de patiserie si a celor bogate in grasimi, sare sau zahar au un risc mult mai scazut de a suferi de obezitate, diabet si probleme cardiovasculare. Un copil care este obisnuit de mic sa aiba o dieta sanatoasa care sa includa fructe si legume va avea aceste obiceiuri si la maturitate. Cantitatea de fructe si legume consumata de un copil depinde in mare masura de obiceiurile alimentare ale parintilor, de veniturile familiei, dar si de cat de accesibile sunt aceste alimente.

Copiii mananca fructe sub media recomandata

Conform raportului “Health at a Glance: Europe 2012”, la nivel european doar o treime dintre fete si o patrime dintre baietii de 15 ani consuma cel putin un fruct pe zi.

Baietii din Danemarca, Portugalia, Italia si fetele din Danemarca, Norvegia si Elvetia consuma cele mai multe fructe zilnic.

La polul opus se afla copiii din Estonia, Lituania, Letonia si Polonia, cu un consum foarte sczaut de fructe.

Nici legumele nu fac parte din meniul zilnic al copiilor

Conform aceluiasi studiu, doar 60% dintre copii din Belgia consuma in fiecare zi legume. Rata este in scadere (45-50%) in Danemarca, Franta si Elvetia.

In foarte multe tari europene insa copii nu mananca zilnic legume, aceste cazuri fiind inregistrate in Austria, Spania, Estonia si Croatia.

Copiii nu mananca fructe si legume la scoala

Daca in timpul petrecut in familie, copiii sunt incurajati sa manance fructe si legume, in timpul cat sunt la scoala sau la alte activitati acestia consuma mult mai putine fructe si legume.

Specialistii considera ca diferenta de consum apare deoarece meniurile din scoli sau magazinele de unde acestia isi pot cumpara alimente nu incurajeaza consumul de fructe si legume.

Obezitatea la copii a devenit o problema majora de sanatate

Conform unui raport al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), 27% dintre adolescentii de 13 ani sunt obezi si 33% din copiii de 11 ani sunt supraponderali.

Principala cauza a obezitatii sesizata de specialisti este consumul ridicat de alimente bogate in sare, zahar si grasimi, alaturi de lipsa activitatii fizice.


Intrebarile adresate pe alte pagini ale site-ului decat cele de mai sus nu se transmit automat catre medici.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.