Dieta Dukan. Lista site-uri. Isteria. Controversa

Dieta Dukan. Lista site-uri. Isteria. ControversaSe spune ca ducesa de Cambridge a tinut reteta Dukan pentru a intra in rochia de mireasa. Reteta de slabit Dukan a fost inventanta in anii 70 de catre medicul generalist Pierre Dukan si la fel ca alte retete se bazeaza pe consumul proteinelor in detrimentul lipidelor si glucidelor. Desi regimul se mandreste cu sloganul “mananca cat vrei”, de fapt se bazeaza tot pe reducerea aportului de calorii pentru ca lista de alimente permise este destul de mica si pentru ca reducerea numarului de lipide si glucide consumate conduce automat la un aport caloric mai mic.

Dieta Dukan permite 100 de alimente, 72 dintre acestea fiind de provenienta animala (carne slaba de pasare, vita sau iepure, peste, lactate si oua) si 28 vegetale.

Pentru a preveni re-ingrasarea, regimul Dukan se compune din 4 etape:

  • Dieta Dukan faza I – de atac – alimentatia se schimba brusc si radical prin utilizarea exclusiva de alimente proteice, ceea ce va determina o pierdere rapida in greutate (pana la 1 kg pe zi). Faza de atac trebuie mentinuta in functie de numarul de kg de slabit, intre 2 si 10 zile
  • Dieta Dukan faza II – de croaziera – in aceasta faza sunt introduse alternativ alimentele vegetale (sunt alternate zilele de alimentatie proteica cu zilele in care sunt premise legumele
  • Dieta Dukan faza III– de consolidare – cum ii spune si numele aceasta etapa are drept scop re-adaptarea treptata la un regim mai complet dar mentinerea organismului la greutatea dorita si se bazeaza pe re-introducerea treptata a altor alimente care erau interzise in primele 2 faze: fructe, branza, paine.
  • Dieta Dukan faza IV – de stabilizare – se mentine pe termen nelimitat. Se bazeaza pe pastrarea unei zile din saptamana numai cu proteine, si recomanda activitatea fizica moderata zilnic (cum ar fi folosirea scarilor in loc de lift)

Isteria

Cum zice si Cabral, isteria cuprinde Romania! Toata lumea vorbeste despre dieta Dukan. A devenit dieta preferata a celebritatilor in Romania si din afara, ducesa de Cambridge, Jennifer Lopez, supermodelul Gisele Bundchen, si cantareata Katherine Jenkins fiind cele mai cunoscute exemple.

 

Lista de site-uri cu informatii despre Dieta Dukan

Site-ul official al dietei pentru USA si Canada: http://www.dukandiet.com/

Canalul de youtube: http://www.youtube.com/user/Dukandiet

In romana, un site complet: http://dietadukan.ro/

 

Controversa

Conform Wikipedia, dieta Dukan nu este ferita de controverse:

“In primul rand, in ciuda acordarii unei destul de mari importante perioadei de stabilizare a greutatii, se pare ca acest lucru nu se intampla intotdeauna. Exista de altfel chiar un studiu efectuat pe 5000 de persoane care au slabit cu ajutorul regimului Dukan, care demonstreaza ca 80% dintre acestea s-au îngrasat la loc ulterior incheierii regimului.

O alta problema ridicata de specialisti vizavi de dieta Dukan este aceea ca pe parcursul urmarii ei aportul de vitamine, minerale si fibre nu acopera necesarul de nutrienti.

British Dieting Association, citata de The Telegraph, afirma ca “nu exista niciun fel de stiinta in spatele acestei diete” nerecomandand excluderea a grupe intregi de nutrienti din alimentatie, asa cum face si dieta Dukan ”

De asemenea, conform http://www.telegraph.co.uk/ dr Dukan este implicat si in alte scandaluri, inclusiv interzicerea practicarii meseriei medicale ca urmare a inducerii in eroare a pacientilor care le-a prescris un medicament de slabit numit “Mediator” pe seama caruia s-au inregistrat mii de morti.

Etichete: dieta dukan, regimul dukan, etape regim dukan, faze dieta dukan, alimente dieta dukan

 


Intrebarile adresate pe alte pagini ale site-ului decat cele de mai sus nu se transmit automat catre medici.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

O intrebare

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.