Diabetul accelereaza imbatranirea cognitiva cu circa 5 ani

Vulvodinia-Simptome si efecte pe termen lungOamenii de stiinta de la Universitatea Johns Hopkins din SUA au realizat recent un studiu publicat intr-o revista medicala de renume, care arata ca persoanele de varsta medie cu diabet risca sa sufere si de probleme cognitive in perioada urmatorilor 20 de ani de la diagnosticare.

Conform studiului publicat initial in revista medicala Annals of Internal Medicine si preculat de Agentia France Presse, cercetatori americani au determinat ca diabetul aparut la varsta medie accelereaza imbatranirea cerebrala cu aproximativ cinci ani.

Cercetarea mai arata ca o persoana de circa 60 de ani, diabetica, sufera un declin cognitiv  similar cu al unei persoane fara diabet de circa 65 de ani.

Oamenii de stiinta spun ca scaderea memoriei si a altor functii cognitive este puternic legata de progresia dementei. Acestia mai precizeaza ca este vorba de o pierdere a capacitatilor mentale suficient de importanta pentru a interfera cu functionarea cotidiana a persoanelor.

„Concluziile pe care le putem trage sunt ca, pentru a avea o sanatate buna la 70 de ani, este necesara o alimentatie sanatoasa si realizarea exercitiilor fizice la 50 de ani”, declara prof. Elizabeth Selvin de Universitatea Johns Hopkins, conform AFP.

De seamenea, pierderea in greutate cu circa 5 — 10% poate impiedica aparitia diabetului, mai crede prof. Selvin.

Un nivel prea ridicat al zaharului in sange poate afecta tesuturile si sistemul vascular al organismului. Diabetul poate duce la orbire, poate afecta rinichii si extremitatile nervoase.


Intrebarile adresate pe alte pagini ale site-ului decat cele de mai sus nu se transmit automat catre medici.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.