Deshidratarea, efecte asupra organismului

reducerea-obezitatiiDeshidratarea denumeste prezenta unui deficit de apa din corp, cand aportul de fluide si apa (inclusiv din mancare) este insuficient pentru ca organismul sa fie hidratat corespunzator. Aceasta conditie poate avea efecte negative asupra performantelor cognitive si fizice, dar si asupra statusului de sanatate.

Corpul uman este compus dintr-un anumit procent de apa – aproximativ 70% cand suntem bebelusi, cu o scadere catre circa 55% cand ajungem la batranete.

Aproape doua treimi din apa care se gaseste in corp se afla in celule (spatiul intracelular), iar restul este in spatiile dintre celule (spatiul extracelular) si in sange.

Aceste volume nu sunt insa statice, iar miscarea apei intre cele doua compartimente, intra- si extra-celular, se intampla depinzand de gradul de concentratie dintre ele. Statusul normal de hidratare reprezinta o balanta a apei din corp.

Hidratarea optima a organismului ajuta inima sa pompeze mai usor sange prin vasele de sange catre muschi, permitand astfel muschilor sa functioneze eficient.

Deshidratarea poate deveni o amenintare pentru sanatate, de la picioare umflate sau dureri de cap pana la afectiuni precum infarctul.

Deshidratarea moderata, adica pierderea a peste a 1-2% din masa corporala, poate contribui la aparitia diverselor afectiuni, pe cand deshidratarea severa, care inseamna pierderea a mai mult de 10% din masa corporala, este de multe ori o cauza de deces.

Obiceiul de a nu consuma multe lichide poate duce la deshidratare cronica, de cele mai multe ori de tip moderat. Specialistii atrag atentia ca este posibil ca deshidratarea cronica sa fie asociata cu o serie de boli cronice precum urolitiaza, infectii ale tractului urinar, hiperglicemia in cetoacidoza diabetica si prolapsul de valva mitrala.

De asemenea, poate avea o legatura cu hipertensiunea, constipatia, boala coronariana, infarctul, tromboza venoasa, glaucomul sau afectiuni dentare.

Printre simptomele deshidratarii se numara setea, oboseala, palpitatiile cauzate de cresterea pulsului, cresterea temperaturii corpului ca rezultat al reducerii circulatiei sangelui. Desi aceste semne nu sunt specifice sau senzitive, este important sa fie luate in considerare ca avand drept cauza aceasta conditie.

Specialistii recomanda, in conditii moderate de temperatura si activitate, ca barbatii sa bea aproximativ 2,5 litri de lichide pe zi, in timp ce femeile – 2 litri de lichide pe zi. Necesarul de apa al organismului este asigurat din apa si alte bauturi (sucuri, lapte, bauturi racoritoare, cafea, ceai), precum si din alimente.

Aceste informatii au fost prezentate in cadrul evenimentului „Nutritie, Sanatate, Longevitate”, manifestare dedicata informarii medicilor de familie cu privire la promovarea unei alimentatii echilibrate.


Intrebarile adresate pe alte pagini ale site-ului decat cele de mai sus nu se transmit automat catre medici.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.