Cum putem combate mancatul pe fond emotional

mancare-femeiOamenii fac  multe lucruri pe fond emotional, care in mod normal ar fi controlabile. Atunci, insa, lucrurile tind sa scape putin de sub control, iar alinarea este cautata in orice aduce putina fericire, chiar de scurta durata. Mancatul pe fond emotional se numara printre aceste tipuri de  fericire artificiala.

Mancatul pe fond emotional este mai mult in apanajul femeilor, cred psihologii. Unele dintre acestea care trec printr-o perioada dificila, indiferent ca este vorba de stres la job, o dezamagire amoroasa, ori surmenajul fizic, gasesc o alinare in bucatarie.

În căutarea stabilităţii şi a controlului, se spera ca macar mâncarea va alina emoţiile şi va reda controlul.

Psihologii spun, insa, ca mâncarea nu va oferi niciodată satisfacţii solide şi necesare si nici controlul mult dorit.

Pentru a lupta cu aceasta pornire, a mancatului emotional, terapeutii ofera cateva sfaturi simple si usor de aplicat.

1.Mancati relaxat

Când suntem calmi şi relaxati, sistemul nostru nervos se activează şi deschide liniile de comunicare între creier şi sistemul digestiv.

Indiferent de ceea ce mancam, trebuie sa ne bucuram pe deplin, spun inclusiv nutritionistii, pentru a creste senzatia de satietate in scurt timp.

2. Consumati produse de calitate

Studiile in domeniu arata ca atunci cand obisnuim sa consumam multe alimente procesate, corpul nostru tot considera ca ii lipseste ceva: nutrientii.

O cercetare recenta  oamenilor de stiinta din America arata ca daca mancam multe alimente procesate si necalitative, corpul nostru cere si mai mult pentru a se satura.

Nutritionistii spun ca mereu trebuie sa mancam echilibrat si calitativ.

3. Reducerea stresului

Usor de spus, greu de facut. Insa, stresul sta la baza celor mai multe dezechilibre emotionale. Asa ca, orice ne ajuta sa fim mai relaxati si detasati fata de factorul stresant, este binevenit.

4. Faceti miscare

Un mod de a reduce stresul este si sportul. Cand facem miscare, corpul arde din caloriile depuse prin mancatul excesiv, iar in plus confera o stare de bine asupra psihicului.

5.  Oferiti-va cate o recompense saptamanal

Cautati sa va oferiti cate un rasfat de orice fel, iar pentru asta faceti-va timp!

In cazul femeilor, un tratament cosmetic, o sedinta la coafor sau chiar o runda de shopping, ajuta, spun terapeutii.

6. Petreceti cat mai mult timp cu familia si prietenii

Izolarea nu este o solutie in cazul unei astfel de tulburari de comportament care duce la mancatul pe fond emotional.

Împărtăşirea experienţelor cu apropiaţii inseamna nu doar un spatiu de exprimare, ci si conferirea sentimentului ca puteti depasi aceasta problema


Intrebarile adresate pe alte pagini ale site-ului decat cele de mai sus nu se transmit automat catre medici.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.